Canva1 2022 01 24t101810.891

Nazrien (46) heeft endometriose: ‘Ik verloor mijn baan en al mijn vrienden’

Al van jongs af aan heeft Nazrien (46) erg veel last van haar menstruatie. Toch werden haar klachten lange tijd niet serieus genomen. Tot het zes jaar geleden van kwaad tot erger ging. “Eindelijk, na dertig jaar onwetendheid, kreeg ik de diagnose: endometriose.”

Intense hoofdpijn

“Het begon toen ik op mijn elfde ongesteld werd. Ik viel flauw van de buikpijn en had intense hoofdpijn. Alsof er een laagje mist over mijn hersenen hing. Ook lekte ik continu door. Ik woonde toen nog in Suriname en mijn familie kon geen maandverband betalen. In plaats daarvan gebruikten we katoen. Ik bloedde veel meer dan de vrouwen om mij heen.

Hoe ouder ik werd, hoe erger de klachten werden. De aanvallen veranderden in chronische pijnen. Ook was ik continu extreem moe, werden de migraineaanvallen erger en kreeg ik darmklachten en verlammingsverschijnselen in mijn benen. Maar hoe veel last ik ook had, ik kreeg keer op keer te horen dat het bij het ‘vrouw zijn’ hoorde.

Als robot naar kantoor

Langzaamaan raakte ik steeds meer de controle over mijn lichaam kwijt. In Nederland werkte ik als ondersteunend communicatiemedewerker, maar ging elke dag als een robot naar kantoor. Ik werd depressief, kreeg paniekaanvallen en had ik erge faalangst, omdat mijn lichaam niet meer functioneerde. De bedrijfsarts was daarbij niet bekend met endometriose en bestempelde mijn klachten als somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK).

Ik verbloemde mijn pijn door veel te praten. Iedereen zag mij als sterke vrouw. Niemand wist wat ik elke dag doormaakte. En ook ik wist toen nog niet wat er precies met me aan de hand was. Maar een ding wist ik wel: deze pijn is niet normaal.”

Lees ook: hevig bloedverlies bij je menstruatie: hoe kom je eraan en wat kun je eraan doen?

Eindelijk een diagnose

“Zes jaar geleden, ik was toen al veertig jaar oud, was het genoeg. Ik had alle huis-tuin-en keuken middeltjes geprobeerd, leefde op pijnstillers, maar niets hielp. Het ging van kwaad tot erger. Mijn buik was soms zo dik dat ik wel negen maanden zwanger leek. Ik kon bijna niet meer lopen en ook zitten ging niet meer. Ik meldde mij ziek op werk en eiste van de huisarts een doorverwijzing naar de gynaecoloog. En daar kreeg ik dan eindelijk, na dertig jaar onwetendheid, de diagnose: ik leed aan endometriose. Eindelijk kreeg ik bevestigd wat ik altijd al wist: dit hoort niet zomaar bij het ‘vrouw zijn’.

Bij endometriose zit er weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder. Dat zorgt voor chronische ontstekingen, die alle pijn veroorzaken. De gynaecoloog, die gespecialiseerd was in oncologie, vertelde mij dat ik een verhoogd risico had op eierstokkanker en dat we mijn baarmoeder en eierstokken eruit moesten halen. Ik ging daarmee akkoord; alles om van mijn klachten af te zijn.

Door het noodlottige overlijden van mijn zus is deze operatie niet doorgegaan. En gelukkig maar bleek achteraf. Van mijn huisarts hoorde ik dat deze operatie mijn klachten niet had kunnen verminderen. Ook las ik dat de kans op kanker bij vrouwen met endometriose helemaal niet zo groot is. Ik ben meteen bij deze gynaecoloog weggegaan. Het is schokkend hoe weinig specialisten van endometriose afweten.

Gelukkig kwam ik via de Endometriose Stichting bij een gynaecoloog terecht die er wél veel vanaf weet. Ze stelde voor om de overgang kunstmatig op te wekken. In de overgang stopt het groeien en afstoten van het slijmvlies. Maar omdat ik heel slecht reageer op medicatie, was dit voor mij geen optie.

Met een nieuw dieet proberen we nu de klachten te verminderen. Zo mag ik geen rood vlees meer en geen soja- en melkproducten. Helaas helpt dit nog niet veel.”

Niet meer strijden

“Door mijn ziekte heb ik geen vrienden meer over. Ik heb te weinig energie om af te spreken of terug te appen en mijn situatie steeds uit te leggen. Mensen geloven maar niet dat ik na het douchen al doodmoe ben en de hele dag moet slapen om bij te komen. Na een ziekenhuisbezoek ben ik drie dagen uitgeschakeld. Ook heeft de endometriose veel invloed op mijn liefdesleven. Seks doet te veel pijn.

Ik probeer niet aan mijn toekomst te denken en neem het leven zoals het is. Ik ben volledig afgekeurd en hoef mij niet meer te bewijzen dat ik niet overspannen ben, of psychische problemen heb, maar mijn lijf gewoon op is. Ik hoef niet meer te strijden en heb rust. Ik ben heel dankbaar dat ik in Nederland woon. In Suriname had ik minder hulp kunnen krijgen en had ik deze diagnose waarschijnlijk nooit gekregen.

Endometriose maakt mij misschien lichamelijk zwak, maar toch ben ik er sterker door geworden. Ik heb geleerd mijn grenzen aan te geven en leef in het hier en nu. Ik hoop dat mijn verhaal jonge meiden en vrouwen kan helpen en endometriose meer bekendheid kan geven. Mijn levensmotto is: angst is een reactie, moed is een beslissing.”

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.

Tekst: Esther Elligens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 • Anoniem
  Stephanie -
  Hey Nazrien, je verhaal heeft mij zo geraakt. ik kan mezelf terug vinden erin. Ik weet wat je meemaakt, want ik zit al jaren ook in zo een situatie. Ik ben nu onder behandeling van een gynaecoloog. De vorige zei gewoon om prikpil te gebruiken als ik af wil van de pijn en hevige bloeding. Heb gevraagd naar een andere gyna en zij onderzoekt het grondig.Moet pas volgend maand voor mijn resultaat en hoe verder. ik wens je heel veel kracht en sterkte🙏 mvg, Stephanie
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Puck -
  Verwijderen van eierstokken (en baarmoeder) helpt inderdaad de ziekte te stoppen. Ik ben doormiddel van deze operatie van de pijn af en kan m’n leven weer oppakken. Ik ben geholpen door een top team gespecialiseerd in Endometriose in het bronovo ziekenhuis in Den Haag.
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Di -
  Hoi Nazrien, Ik heb zelf ook endometriose gehad, ik ben er 6 jaar geleden aan geopereerd en de verklevingen zijn toen verwijderd. Zonder eierstokken of baarmoeder te hoeven verwijderen. Het verbaast me dat ze bij jou er bleen beetje nalatig mee omgaan. Een dieet? Dat hoort een bijzaak te zijn, lijkt mij. Je komt er denk ik alleen vanaf door te opereren. Ik slik nu de pil al 6 jaar door zodat ik niet ongesteld wordt. Dat helpt bij mij echt heel goed. Ik heb na de operatie er nooit meer last van gehad. Ik ben geholpen in het Bronovo ziekenhuis in Den Haag. Ik wens je veel sterkte!
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Rashied Goelab -
  Beste Nazrien Meschien is dit ook voor u goed probeeer eens #1 Kurkuma Kurkuma wordt in de meer dan drieduizend jaar oude Ayurveda (Indiase geneeskunde) al eeuwenlang gebruikt voor allerlei klachten, waaronder menstruatieklachten. In 2015 toonde een wetenschappelijk onderzoek aan dat kurkuma een pijnverlichtende werking heeft tijdens PMS. Dat niet alleen, de gemoedstoestand van de deelnemers verbeterde ook aanzienlijk. Meer weten over deze Indiase geneeswijze en levensfilosofie? Lees onze driedelige serie over Ayurveda. (LINK: toegepaste Ayurveda). Dit komt doordat in kurkuma curcumine zit. Curcumine zorgt er namelijk voor dat je lichaam zowel het dopamine als het serotonine hormoon produceert. Sero watte? Serotonine, of ook wel het feel-good hormoon, zorgt ervoor dat je lichaam tot rust komt, geeft je meer zelfvertrouwen, een lach op je gezicht en werkt als een natuurlijke pijnstiller. Dopamine is natuurlijk het welbekende gelukshormoon. Tegenwoordig is kurkuma in poedervorm bijna overal te verkrijgen. Wil je het liever in de natuurlijke vorm? Dan kun je terecht bij Marqt of de dichtstbijzijnde Toko, en zelfs enkele Appies hebben inmiddels kurkumawortels. Zorg er in ieder geval voor dat je kurkuma altijd mixt met zwarte peper, dan wordt het beter door je lichaam opgenomen. Heb je geen idee wat je met kurkuma moet doen? Lees dan hier meer over kurkuma en hoe je het kunt gebruiken. (LINK: wondermiddel Kurkuma) #2 Kaneel Wist je dat kaneel een geneeskrachtige werking heeft? Kaneel wordt vaak over het hoofd gezien of afgedaan als zoetigheid. Terwijl het één van de gezondste kruiden ter wereld is. In de Chinese geneeskunde wordt kaneel al eeuwenlang voorgeschreven voor allerlei medische klachten, waaronder menstruatieklachten. Je kunt een kaneelstokje of een halve theelepel kaneelpoeder aan heet water toevoegen. Je zult merken dat je binnen no time minder last hebt van pijnlijke menstruatiekrampen. #3 Gember Ook gember wordt al eeuwenlang als natuurlijk medicijn gebruikt in zowel de Ayurvedische als de Chinese geneeskunde. In 2012 toonde een wetenschappelijk onderzoek aan dat gember zelfs even effectief blijkt te zijn als de pijnstiller diclofenac (een medicijn dat wordt gebruikt tegen menstruatieklachten, maar dat vele negatieve bijwerkingen heeft).
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Aruna -
  Och, ik moet huilen terwijl ik dit lees. Eindelijk iemand die verteld dat dit niet normaal is. Eindelijk iemand die verteld die kan vertellen dat dit ellende midisch gezien een naam heeft. Eindelijk dat je niet gezien hoeft te worden dat ik elke maand 9 a 10 dagen vanaf mijn 9e zeurderig ben
  Beantwoorden
  • Anoniem
   Aruna -
   Sorry voor de typfouten. Te snel getypt.
   Beantwoorden
 • Anoniem
  Shar -
  Ik begrijp je helemaal. Heb dit meegemaakt in 2003. Ook mijn baan kwijt. A long story.......😓. Sterkte
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Nazrien Ozir -
  Lieve reageerders, Dank voor jullie reactie. Ik heb ook allergische reacties voor kurkuma en zwarte peper. Moet echte kurkuma zijn bovendien. Was een keer bij Tros RADAR. Ik heb genoeg uitgeprobeerd. Kaneel, werkt niet in die hoeveelheid die we kennen. Kijk even ook voor meer erkenning naar POINTER op NPO2 Televisie. Sterkte lieve vrouwen. 🥰🙏
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Petra -
  Ook ik heb te maken met dit probleem. Mijn klachten zijn niet zo erg als de jouwe. Wel bleek mijn hb erg laag te zijn door het abnormale bloedverlies. Ik ben heel goed geholpen met een hormoonspiraaltje, de bloedingen zijn afgenomen tot nihil! Sterkte! Grt. Petra
  Beantwoorden
 • Anoniem
  Karin -
  Beste mede aan endometriose lijdende dames. Helaas is het verhaal ook bij bekend na 13 operaties en 2 x buikvliesontsteking te hebben doorstaan als gevolg van de operaties vanwege de endometriose. Heb ik uiteindelijk 1 eileider over en 1 eierstok en eileider net als baarmoeder later verwijderen I.v.m de heftige klachten migraine buikpijn , opgezwollen buik vermoeidheid. Nu gebruik ik zoely een pil die dezelfde hoeveelheid hormonen afgeeft en het gaat nu Beter met mij. Na ook afgekeurd te zijn heb ik een opleiding gevolgd en ben nu op zoek naar wel passend bij mijn belastbaarheid.. geef niet op! Accepteer de pijn weet dat je betere en slechtere dagen hebt. Geniet van wat je wel kunt 🥰
  Beantwoorden
  • Anoniem
   karin -
   Oh ja het fodmap dieet volg ik nu .. werkt wel maar t is even volhouden
   Beantwoorden
 • Anoniem
  Minnie Beijert -
  Ik ben in 1960 al geopereerd,pas afgestudeerde gynaecoloog heeft mij geopereerd en tevens een cyste aan de eierstok en alle verklevingen verwijderd.nooit geen last meer gehad,alleen jaren later een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.Nu ben ik 82 jaar en het gaat goed met mij.
  Beantwoorden