Canva1 2023 05 09t094827.611

Manja worstelde jarenlang met haar gewicht, maar voelt zich nu beter dan ooit

Rond haar 27e woog Manja (46) meer dan het dubbele van wat ze nu weegt. Jarenlang viel ze af en kwam ze weer aan, totdat ze tien jaar geleden haar voedingspatroon omgooide. Sinds 2018 eet ze alleen nog ketogeen en is ze eindelijk blij als ze in de spiegel kijkt.

Manja: “Ik kom uit een gezin van vier kinderen en ben de één na oudste. Mijn ouders, zussen en broer waren altijd heel slank, maar ik niet. Ik was de enige die wat zwaarder was en helaas werd ik daarmee gepest. Niet alleen op school, maar ook thuis door mijn vader en oudere zus. Zo zeiden ze vaak dat ik lelijk en dom was. Mijn moeder probeerde me ertegen te beschermen, maar mijn vader was zo dominant (hij dronk ook veel) dat hij zich daar niks van haar aantrok. Op mijn negentiende vluchtte ik daarom het huis uit. Met mijn toenmalige vriend ging ik samenwonen en opeens moest ik alles zelf regelen, zoals het huishouden en koken. Van huis uit had ik geleerd om de ‘normale’ dingen te eten, zoals brood en pasta. Dat at ik dus ook toen ik op mezelf ging wonen. En omdat mijn relatie niet goed was (mijn vriend bleek net zo’n type als mijn vader te zijn en vernederde me met mijn uiterlijk), begon ik te drinken en te blowen.”

Aankomen en afvallen

“Door mijn ongezonde leefstijl kwam ik al snel aan. Zo ging ik in korte tijd van 75 kilo naar 100 kilo. Ik vond het vreselijk, maar had geen idee hoe ik moest afvallen. Totdat mijn relatie na zes jaar eindigde en ik op straat kwam te staan. Ons huurhuis stond op naam van mijn ex, dus ik moest een andere woonruimte gaan zoeken. Gelukkig kon ik tijdelijk bij vrienden en mijn zus terecht. Daarna vond ik een antikraakwoning. Het scheelde dat de huur laag was, want tot overmaat van ramp verloor ik ook nog eens mijn baan. Hierdoor had ik weinig geld voor eten (het beetje wat ik had, gaf ik liever uit aan goed voedsel voor mijn twee katten dan voor mezelf) en daardoor vlogen de kilo’s er vanzelf weer af. Na een half jaar woog ik nog maar 68 kilo.”

Huwelijk

“In de tussentijd kreeg ik een nieuwe relatie. Met deze man was ik al anderhalf jaar bevriend en uiteindelijk trouwde ik ook met hem in 2003. Hoewel het een mooi, nieuw begin van mijn leven leek te zijn, kwam ik er na een aantal jaar achter dat ook deze relatie niet goed was, want hij was net zo dominant als mijn ex. Door persoonlijke issues dronk mijn man veel en ik deed met hem mee. Het was mijn manier om al het verdriet en pijn van wat ik had meegemaakt, te verdoven. Hierdoor dronk ik elke avond twee flessen rode wijn en tweeënhalf liter bier. Tja, zo kom je vanzelf weer aan…”

Stoppen met drinken

“Een goede vriend van mij opende uiteindelijk mijn ogen. Hij zei dat ik net zo’n alcoholist als mijn vader was en toen ik dat hoorde, dacht ik: nee, dat wil ik niet. Daarom stopte ik op 2 januari 2005 in één keer met drinken. Hierdoor viel ik weer dertig kilo af.”

100 kilo

“Desondanks kregen mijn man en ik een dochter samen. Door de zwangerschap was ik weer aangekomen en op een gegeven moment woog ik 100 kilo. Iets wat me heel zwaar viel, ook omdat ik merkte dat er wat met mijn dochter was. Zo reageerde ze anders dan andere kinderen, waardoor ik het idee had dat er misschien mentaals iets met haar was. Na een hele reeks onderzoeken bleek dat inderdaad te kloppen. Mijn dochter was zwaar autistisch en had een verstandelijke beperking. Omdat mijn man daar niet goed mee om kon gaan, kwam alles op mijn schouders terecht. Hierdoor had ik weinig tijd en ruimte om goed voor mezelf te zorgen en raakte ik depressief.”

Andere vrouw

“Doordat mijn ex-man en ik niet meer op één level zaten, scheidde ik in 2013 van hem. Deze beslissing gaf me zoveel rust en een stuk minder stress dat ik opnieuw afviel. Ook knipte ik mijn haar, wat ervoor zorgde dat ik me een heel andere vrouw voelde.”

Koolhydraatarm

“In datzelfde jaar ontmoette ik totaal onverwachts mijn huidige vriend, Ruud. Hij was alles wat mijn ex-man niet was. Zo was hij lief, zorgzaam en deed hij alles voor mij.
Toevallig volgde zijn ex een koolhydraatarm dieet en na een jaar daten vroeg hij of dat niks voor mij was. Hoewel ik al aardig was afgevallen, wilde ik graag nog meer gewicht kwijt, dus ik dacht: waarom ook niet? In twee weken tijd was ik meteen vierenhalve kilo kwijt. En daarna viel ik nog eens een kilo per week af. Op een gegeven moment woog ik weer 78 kilo.”

Ketogeen dieet

“Helaas kwam ik twee jaar later opnieuw tien kilo aan. Dit had allemaal te maken met stress rondom mijn ex-man (wegens privéredenen ga ik daar liever niet op in), dus in 2018 besloot ik weer goed op mijn voeding te letten. Ik begon met een koolhydraatarm dieet, maar merkte dat dat niet meer fijn voor mij werkte. Omdat ik de loop der tijd een prikkelbaar darmsyndroom had ontwikkeld, had ik vaak buikpijn na het eten, dus vandaar dat ik op zoek ging naar een andere optie. Uiteindelijk vond ik dat in een ketogeen dieet. Hierbij eet je maximaal 20 gram koolhydraten per dag en voornamelijk oliën en vetten en vlees, zaden, groenten, kaas, avocado en eieren. Iets wat voor mij goed werkte, want ik had én geen buikpijn meer en ik viel af.”

Meer dan tevreden

“Inmiddels weeg ik iets meer dan 57 kilo en ik ben meer dan tevreden over mezelf. Als ik nu in spiegel kijk, denk ik echt: ja, daar staat iemand. Afvallen hoeft voor mij niet meer, maar ik blijf wel op mijn voeding letten. Dit komt vooral doordat ik door verschillende operaties lichamelijke klachten heb en door ketogeen te blijven eten, heb ik daar het minst last van.
Daarnaast loop ik elke dag minstens drie uur met mijn honden. Heerlijk vind ik dat. Ik ben graag buiten en hierdoor blijf ik ook lekker fit.”

Supertrots

“Om mezelf te motiveren, heb ik tijdens mijn afvalproces een dagboek met foto’s van mezelf bijgehouden. Elke week zie je mijn grijns groter worden en dat is zo leuk om te zien.
Bang om opnieuw aan te komen, ben ik niet meer. Ik heb echt de knop omgezet en zit superlekker in mijn vel. Eindelijk ben ik blij als ik in de spiegel kijk en daar ben ik supertrots op!”

Tekst: Renée Brouwer
Foto: privébeeld

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.