vrouw

Linda: ‘De vriendin van mijn zoon is even oud als ik. Dat is toch raar?’

Linda (44) woont alleen met haar zoons Maurice (23) en Jeffrey (21). Vorig jaar stelde Jeffrey zijn nieuwe vriendin voor: Diana van 44. “Ze zaten hand in hand op de bank en ik kon er niet naar kijken zonder misselijk te worden.” 

Bridget en André

“Al het commentaar op het relatienieuws van André Hazes en Bridget Maasland heb ik destijds met veel interesse gevolgd. Eerlijk gezegd kon ik me in veel van de negatieve reacties op Bridget als partnerkeuze wel vinden. Niet in de scheldpartijen natuurlijk, wel in het commentaar op hun leeftijdsverschil: Twitteraars die spottend riepen dat zij een tweede zoontje zoekt. Of ervan uitgaan dat zij hem alleen maar ziet als toyboy en dat hun liefde gedoemd is te mislukken.

Hoe onaardig het ook klinkt, ook ik heb dezelfde gedachten gehad. Maar dan bij de ruim twintig jaar oudere vriendin van mijn zoon Jeffrey. Ook ik heb me verwonderd over de beweegredenen van zo’n ‘oude’ vrouw met zo’n jong ding. Dacht: die speelt er een paar keer mee en is er dan op uitgekeken óf stopt omdat ze hem fysiek niet meer kan bijhouden. Maar mijn zoon bewijst nu al anderhalf jaar dat ook een relatie met extreem leeftijdsverschil stand kan houden.”

Boos op haar

“Jeffrey heeft altijd al een hang gehad naar oudere vriendinnen. Ik weet nog dat hij als puber smoorverliefd was op zijn juf. Hij kon over niets anders praten dan over haar en knipte stiekem haar hoofd van de klassenfoto af. Later werd hij ook nooit verliefd op meisjes van zijn eigen leeftijd, hij was altijd bezig met oudere meiden. Maar dan heb ik het over vrouwen van een jaar of vijf ouder. Het is nooit zo extreem geweest als nu, met Diana. Ik heb niet rustig kunnen wennen, zoals wel bij André Hazes het geval was. Ik geloof dat hij is begonnen met iemand van vijftien jaar ouder en pas nu met Bridget de twintig jaar aantikt. Voor zijn moeder vast makkelijker te verteren dan in mijn geval.

Mijn zoon kwam vorig jaar ineens thuis met Diana; een vrouw van drieëntwintig jaar ouder. Ze is op een paar weken na even oud als ik. Dat was echt flink slikken. Ik schrok toen hij haar aan mij voorstelde als zijn vriendin. Het is zo gek als je ineens geconfronteerd wordt met een vrouw die qua uiterlijk overduidelijk geen achttien meer is, maar wel date met een jongen die net die leeftijd is gepasseerd. Ik wist me tijdens die eerste ontmoeting geen houding te geven. Jeffrey en Diana zaten hand in hand op de bank en ik kon er eigenlijk niet naar kijken zonder misselijk te worden. Ik was boos. Vooral op haar, omdat ik vond dat zij een grens over ging om een relatie aan te gaan met een knul van negentien. Dat is toch ook raar?”

Dik aan

“Het erge is dat Diana ook nog eens de moeder is van een van zijn vrienden. Jeffrey speelt in een band samen met Diana’s zoon Michel. Elke dinsdag- en donderdagavond oefenen ze bij Michel, want hij heeft een studio aan huis. Maar hij woont nog bij zijn moeder. Diana is al jaren gescheiden, ze wonen er met z’n tweeën.

Blijkbaar komt zij graag luisteren als de band repeteert, brengt ze die jongens dan bier en fris en hangt ze veel om hen heen. Zo zijn Jeff en Diana ook met elkaar in contact gekomen. Hoe het precies ging weet ik niet, maar uiteindelijk zijn zij een avond gaan stappen en een keer uit eten geweest en daarna was het dik aan.

Volgens Jeffrey heeft Michel er geen problemen mee dat zijn moeder en hij het bed met elkaar delen. Michel vindt het geloof ik wel ‘cool’. Net als de andere bandleden accepteren ze hun relatie. Dus van die kant is er geen enkel probleem en ondervinden ze geen tegenwerking. Negen van de tien keer is hij ook daar. Hij woont nog thuis, net als zijn broer. Maar Jeffrey slaapt in het weekend bij Diana en ook doordeweeks hangt hij daar veel rond. Een doodenkele keer eet hij met Diana hier of komt hij met haar even aan. Ik moet er niet aan denken om haar hier te hebben logeren – de gedachte dat ze in de kamer naast me seks hebben, doet me gruwen –, maar gelukkig vragen ze daar ook niet om.

Lees ook: Diana: ‘Zijn vriendin heeft mijn zoon volledig in haar greep’

‘Vriendschap gaat me te ver’

Diana doet wel veel moeite vriendschap met mij te sluiten. Ze vraagt soms of ik mee wil winkelen of samen lunchen, maar ik houd het meestal af. Op verjaardagen zitten we ook altijd apart van elkaar: zij zit bij de vrienden van Jeffrey, ik bij mijn vriendinnen en familie. Gaan we naar een optreden van de band, dan staan we daar natuurlijk als moeders (zij van de bassist, ik van de drummer), maar is zij daarnaast ‘het liefje van de drummer’. Het blijft gek als ze dan na afloop van het concert op Jeffrey afrent om hem te zoenen. Ik denk dat buitenstaanders verwachten dat zij zijn moeder is. Ze ziet er namelijk niet extreem jong uit. Maar daar valt Jeffrey ook niet op. Hij heeft al vaker gezegd dat hij vrouwen met rimpels prachtig vindt.

Ik doe aardig tegen Diana, maar een vriendschap gaat me veel te ver. Ik vind het gewoon moeilijk te verteren dat deze vrouw met mijn kind het bed deelt. Ik vind het niet gezond dat mijn zoon een vriendin heeft die zijn moeder had kunnen zijn. Ik zie haar niet als pedofiel, dat zou belachelijk zijn, mijn zoon is inmiddels volwassen, maar helemaal fris vind ik het ook niet. Zelf ben ik al tien jaar weduwe. Mijn man is overleden als gevolg van leukemie, sindsdien sta ik er alleen voor. Ik zou inmiddels best wel weer een nieuwe relatie willen, maar moet er niet aan denken om met een man van mijn zoons leeftijd te daten. Ik ga niet zo vaak uit, maar zit wel op een datingsite en heb af en toe een afspraakje. In mijn zoektocht leg ik de grens bij jonger of ouder dan drie, vier jaar.

Ik vraag me ook af wat je met een twintiger kunt bespreken. Ik vind mijn kinderen schatten, maar hun interesses in gamen, studeren, stappen en festivals sluiten totaal niet aan bij mijn leefwereld. Mijn jongens – want dat zijn het echt nog – hebben gewoon niet de levenservaring die je hebt als mid-veertiger. Je wil toch ergens over kunnen praten? Nou geloof ik dat Diana ook erg van hardstyle-feestjes houdt. Ze gaat regelmatig met een clubje vrienden van Jeff mee naar allerlei festivals en evenementen. Tja, daar moet ik niet aan denken. Ik heb een heel andere muzieksmaak. Zij kleedt zich ook veel extremer. We hebben gewoon weinig met elkaar gemeen, anders dan ons geboortejaar.”

Ze houden het vol

“Lang heb ik gedacht dat het zo over zou zijn. Eerlijk gezegd verwachtte Maurice, Jeffrey’s broer dat ook. Hij zei in het begin van hun relatie: ‘Joh mam, het zal hooguit een paar weken duren en dan is de nieuwigheid eraf.’ We dachten allebei dat Diana snel genoeg zou hebben van haar toyboy en dat zij zich daarna weer zou richten op mannen van haar eigen leeftijd. Jeffrey is namelijk haar allereerste jonge vriend. Maar we zijn nu anderhalf jaar verder en hun relatie is eigenlijk alleen maar sterker geworden. Iets wat ik erg betreur. Ik zou niets liever willen dan dat mijn zoon op zoek gaat naar vrouwen die nog wel vruchtbaar zijn. Jeff is gek op kinderen, maar met een vrouw van 44 is het bijna onmogelijk dat hij ooit vader wordt.

Natuurlijk hou ik van mijn zoon en wil ik niets liever dan dat hij gelukkig wordt. Ben ik blij dat hij zo lekker in zijn vel steekt en veel liefde krijgt. Maurice zegt ook dat ik daarnaar moet kijken en niet naar het leeftijdsverschil. Hij had in het begin moeite met Diana, maar is nu alleen maar blij voor zijn broer. Dat snap ik, maar ik gun Jeffrey straks ook graag een gezin. Bovendien ontneemt Diana mij de kans oma te worden van Jeffrey’s kids en dat vind ik heel erg.

Studiebollenfamilie

Ondanks mijn afkeer van zijn partnerkeuze, probeer ik dat toch zo veel mogelijk te verbloemen. Dit uit angst om mijn zoon te kwetsen of hem te verliezen. Ik speel toneel als ik hen samen zie, ben vriendelijk en geïnteresseerd. Komt hij terug van een weekend bij Diana, dan vraag ik altijd hoe het was en geef ik positief commentaar. Dat doe ik bewust. Mijn eigen ouders zijn het nooit eens geweest met mijn keuze voor de vader van Jeffrey en Maurice. Ze vonden hem te min, omdat hij als stratenmaker met zijn handen werkte, in plaats van met zijn hoofd, zoals in mijn studiebollenfamilie. En dan was hij ook nog eens een atheïst, terwijl wij thuis katholiek waren. Ons hele huwelijk hebben mijn ouders geen kans voorbij laten gaan mij erop te wijzen dat ik beneden mijn stand was getrouwd. Ze wilden niet accepteren dat ik wel happy was. Die fout wil ik per se niet maken bij Jeffrey en dus houd ik mijn kaken stijf op elkaar en doe mijn best haar te tolereren.

Wel heb ik een keer laten vallen dat ik het jammer vond dat hij me geen oma gaat maken. Maar toen lachte hij en zei grappend: ‘Ach mam, we nemen wel twee honden.’ 

Flierefluiter

Ik vraag me af of hij wel beseft wat hij zei en welke gevolgen zijn keuze voor Diana voor zijn toekomst heeft. Jeffrey is in wezen gewoon een enorme flierefluiter. Hij geniet van het leven en denkt helemaal niet na over later. Als hij het nu maar leuk heeft. Hij vindt muziek maken erg belangrijk en daar draait zijn leven nu om. Hij is onlangs ook zomaar met zijn studie bedrijfskunde gestopt en werkt nu in de supermarkt, zodat hij meer tijd heeft voor zijn muziekcarrière. Dat heeft hij niet overlegd met mij, helaas. Dat hoeft ook niet, want hij is 21. Volgens hem staat Diana volledig achter zijn beslissing, iets wat ik haar als moeder tot moeder wel kwalijk neem. Hoe zou zij dat vinden als het haar zoon was? Ze moet toch ook aan zijn toekomst denken? Of leeft ze bij de dag omdat ze diep van binnen weet dat het geen stand kan houden?

Maar goed, dat denk ik alleen maar. Ik heb nog geen aanwijzingen dat het minder gaat, ze lijken verliefder dan ooit. Maar het maakt wel dat ik steun haal uit het lezen van alle reacties op Bridget en André, want die Twitteraars verwoorden mijn gevoel. Zo riep iemand dat André straks mantelzorger wordt, omdat ze zo veel schelen. Daar heb ik ook mijn gedachten over bij Jeffrey en Diana. Wat als we twintig jaar verder zijn? Dan heeft zij AOW en is Jeffrey net 40. Dat wil je toch niet? Ik kan alleen maar hopen dat hij op tijd weer bij zinnen komt.”

Lees ook: Liesbeth: ‘Ik schaam me, maar ik ben vreselijk jaloers op mijn dochter’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.