Ontwerp Zonder Titel 10

Kim viel 20 kilo af voor haar bruiloft: ‘Mijn droomjurk was de stok achter de deur’

Jarenlang probeerde Kim (31) af te vallen. Het lukt nooit. Totdat ze de perfecte trouwjurk vond en een duidelijk doel had. “Hij zat als gegoten. Ik was afgevallen omdat ik eindelijk durfde te geloven dat een slank lichaam wél voor mij was weggelegd.”

Kim: “Als je de perfecte trouwjurk hebt gevonden, voel je dat in iedere cel van je lichaam en houd je het niet droog, las ik eens tijdens de voorbereidingen voor mijn bruiloft. Ik vond het maar overdreven. Tót ik mezelf op een mooie dag in 2017 in mijn droomjurk voor de spiegel zag staan in het bruidshuis. Toen ik mijn spiegelbeeld zag, brak ik. Dit was de jurk die ik als jong meisje in gedachten had als ik dagdroomde over hoe ik eruit zou zien als ik zou trouwen. Dit was de jurk waarin ik Marc mijn jawoord wilde geven.

Marc is mijn grote liefde. Ik geloof echt dat we voor elkaar zijn gemaakt. We zijn ontzettend verschillend, maar vullen elkaar goed aan. Dolgelukkig was ik toen hij me ten huwelijk vroeg op een strand in Barcelona: natuurlijk wilde ik met hem trouwen! Marc en ik hadden grootse plannen voor de toekomst. Trouwen en kinderen krijgen stonden bovenaan ons wensenlijstje.

Toen ik volschoot voor de spiegel, was het voor mij direct duidelijk dat ik dé jurk had gevonden. Er was alleen een probleem: ik zou flink wat kilo’s moeten afvallen om hem aan te kunnen. Ik was veel te zwaar. Jarenlang worstelde ik met mijn gewicht en de talloze afslankpogingen hadden me moedeloos gemaakt.”

Mezelf voorbijgerend

“Toch wist ik dat het me deze keer wel zou lukken om blijvend gewicht te verliezen. Mijn droomjurk zou me helpen mijn doel te bereiken. Ik had toen net ontdekt dat het heel goed is om wensen te visualiseren. Als je iets voor je kunt zien, kan het ook werkelijkheid worden. Mijn bruidsjurk stond voor mij symbool voor een slank en gezond lichaam. Ik voelde heel sterk dat ik in deze jurk naar het altaar zou lopen op onze grote dag in de zomer van 2018.

Ik had bovendien net flink wat nieuwe inzichten opgedaan. Ik was herstellende van een burn-out en hoewel de crisis die ik doormaakte best pittig was, zag ik ook dat er belangrijke lessen in besloten lagen. Jarenlang was ik mezelf voorbijgerend. Ik had overtuigingen die eigenlijk helemaal niet klopten en die bleken me behoorlijk in de weg te zitten.

Ook op het gebied van voeding. Zo dacht ik dat genieten van het leven onlosmakelijk verbonden was met lekker eten. Als ik met vrienden afsprak, was dat vaak in een restaurant of café. En in de weekenden nam ik een extra hapje en drankje omdat ik vond dat ik dat had verdiend. Ja, ik was een bourgondisch type dat altijd in was voor wat lekkers.”

Beste beslissing ooit

“Maar als je zo denkt, is het bijna onmogelijk om af te vallen. Overtuigingen bepalen je gedachten en je gedachten bepalen je gedrag. Ik wenste een slank lichaam, maar eigenlijk geloofde ik niet dat het voor me was weggelegd en dus handelde ik er niet naar. Op mijn zwaarst woog ik 82 kilo. Dat lijkt niet veel, maar ik ben 1,63 meter, dus dat is echt te zwaar. Alleen: afvallen lukte me maar niet, wat ik ook probeerde.

Een van de beste beslissingen in mijn leven was om te investeren in mezelf. Ik kocht vaak leuke spullen of kleren, maar nooit besteedde ik geld aan mijn persoonlijke groei. De eerste keer dat ik dat deed, was in 2016, toen ik erachter kwam dat in een eierkoek maar liefst vier klontjes suiker zitten. Wekenlang at ik iedere dag zo’n koek omdat ik dacht dat ze gezond waren. Kennelijk had ik geen idee waar ik mee bezig was. Ik realiseerde me dat ik hulp nodig had. Via Facebook kwam ik in contact met Matthijs, een coach die me kon helpen op het gebied van bewegen en voeding. Ik meldde me aan voor een van zijn programma’s.”

Steeds vrijer

“Vrij snel nadat ik begon te sporten en gezond te eten, voelde ik me beter. Omdat ik mijn lichaam voedde met voedingsstoffen, hunkerde het niet meer naar suiker. Ineens lukte het me wel om snacks, koek en snoep te weerstaan. Ik kreeg meer energie en ik ontdekte dat veel dingen die ik dacht of vond helemaal niet klopten. Bijvoorbeeld dat gezelligheid altijd gepaard gaat met een hapje en drankje. Dat is natuurlijk niet zo! Ook zonder vermaakte ik me, bleek nu.

Ik voelde me steeds vrijer worden om nieuwe dingen uit te proberen en ik leerde de echte Kim kennen, de Kim die het eigenlijk hartstikke fijn vindt om te sporten. Die ontdekkingen over mezelf vond ik echt mindblowing. Jarenlang was ik ervan overtuigd dat ik a-sportief was, terwijl ik fitnessen juist hartstikke leuk vind. Wat had ik mezelf tegengewerkt met mijn gedachten!

Met dat ik veranderde, veranderde Marc met me mee. Hij zag dat bewegen en goed eten me vrolijk en gelukkig maakte en dat werkte aanstekelijk. Ook hij begon meer te sporten en gezonder te eten.”

Overdreven en ongezellig

“Op mijn werk konden ze de nieuwe Kim niet waarderen. Als ik ’s ochtends voor mijn werk ging sporten, vond mijn baas dat maar overdreven. En als ik tijdens het koffiemoment de roze koek – jarenlang hét hoogtepunt van de dag – afsloeg, vonden mijn collega’s me ‘ongezellig’.

Ik had het altijd erg naar mijn zin gehad op mijn werk, maar toen ik steeds beter in mijn vel kwam te zitten, leek de sfeer om te slaan. Daar baalde ik van. De oude Kim zou vlug een roze koek nemen en alle ongemak weglachen, maar dat lukte me niet meer. Ik voelde me zo goed dat ik niet meer terug wilde.

Ik wil niet met een vinger naar anderen wijzen. Natuurlijk had ik een aandeel in de situatie. Eigenlijk paste mijn werk niet meer bij me, maar dat wilde ik niet inzien. Mijn vaste baan bracht financiële zekerheid, wat ik niet wilde opgeven. Het gevolg was dat ik tegen mijn gevoel inging en steeds meer mijn best begon te doen. Uiteindelijk brandde ik op.”

Altijd doorgaan

“In december 2016 zakte ik op een ochtend door mijn knieën onder de douche en kon ik niet stoppen met huilen. Marc had mijn burn-out aan zien komen. Al een paar keer had hij gezegd dat ik het rustiger aan moest doen, maar dat vond ik onzin. Ik was ervan overtuigd dat je altijd door moest gaan.

Ik heb een ontzettend lieve en sterke moeder die altijd doorging. Toen ik zes was, overleed mijn vader aan een hartaanval. Mijn moeder voedde mijn broer en mij liefdevol op. Het ontbrak ons aan niets en ze werkte keihard. Ik denk dat dit mij onbewust gevormd heeft. Ik vond opgeven nooit een optie en deed altijd mijn best, zelfs als de situatie niet goed was voor mij.

In de periode van mijn burn-out groeiden Marc en ik nog meer naar elkaar toe. Ik had het moeilijk, maar toch hadden we het samen fijn. Marc voelde sterk dat hij me door deze tijd heen wilde helpen en voor altijd bij me wilde blijven. Want zelfs als ik op mijn slechtst was, hield hij écht van me.

Hij deed zijn aanzoek toen ik midden in mijn burn-out zat. Het vooruitzicht van ons huwelijk werd een grote stip aan de horizon waar ik naartoe leefde. Mijn droomjurk werd de stok achter de deur in mijn proces om gezond te eten en te blijven sporten.”

Hartstikke onzeker

“Ik veranderde, van buiten én van binnen. Toen ik stopte met snoepen en snacken, ontdekte ik dat eten een masker voor me was waar ik me achter verschuilde. Als ik onzeker was, positioneerde ik me achter de hapjes en een drankjes en kwam ik de avond prima door. En doordat ik eigenlijk hartstikke onzeker was, at ik bijna altijd.

Toen mijn masker wegviel, moest ik met mijn gevoel en eigenwaarde aan de slag. Ook daar hielp Matthijs me bij. Uiteindelijk lukte het me om van mezelf te houden en keuzes te maken die goed waren voor mij. Stoppen met mijn werk was een van die keuzes. Vrienden verklaarden me voor gek toen ik mijn goedbetaalde baan opzegde, maar ik wist dat het de enige manier was om écht gelukkig te worden. Marc en ik verkochten onze tweede auto en accepteerden dat we minder te besteden hadden.”

Het begint in je hoofd

“Marc en ik trouwden onder een oude kastanjeboom in de tuin van een wit kasteel. Het was een emotioneel moment toen mijn broer me weggaf aan Marc. Mijn bruidsjurk zat als gegoten, precies zoals ik me een jaar daarvoor had voorgesteld. Het was me gelukt om twintig kilo af te vallen omdat ik geloofde in mezelf. Matthijs, mijn coach van wie ik zo veel had geleerd en die inmiddels een dierbare vriend was geworden van mij en Marc, trouwde ons. Het was een prachtige dag.

Mijn hele afslankproces heeft me veel geleerd. Jarenlang wilde ik een slanker lijf, maar dat lukte pas toen ik mijn mindset veranderde. Inmiddels weet ik dat positieve gedachten de sleutel zijn voor ieder succes. Natuurlijk moet je ook hard werken als je een doel wilt bereiken, maar het begint echt in je hoofd en met hoe jij jezelf en de wereld ziet.

Ik heb nu een succesvolle internationale coachpraktijk, waarmee ik vrouwen empower om óók een gelukkig en vrij leven te creëren, met een succesvol eigen bedrijf. Dit gaat heel goed. Gezonde voeding en beweging zijn nog altijd mijn basis. Ik ben heel gelukkig met Marc en ons leven samen. En over een paar maanden wordt onze grootste wens werkelijkheid: ik ben zwanger. In oktober wordt ons kind geboren en begint er weer een nieuwe fase van ons leven.”

Lees ook: Cynthia: ‘Twee weken voor onze bruiloft ontdekte ik zijn bedrog’

Lees Vriendin digitaal

Voor €6,50 per maand

Ja, dit wil ik!

042020 Digitaallezen Hp

Nu we zoveel mogelijk binnen moeten blijven, kun je Vriendin ook digitaal lezen. Bestel ‘m hier.