Ontwerp Zonder Titel 2023 04 25t095943.617

Wat doet zij dan? – Jet (35) is vrachtwagenchauffeur

Een geboortefotograaf, een privédetective, een paardenfluisteraar… Verschillende lezeressen vertellen elke week over hun bijzondere beroep. Deze week Jet (35) die vrachtwagenchauffeur is. “Mensen kijken af en toe raar op als ze mij uit de vrachtwagen zien komen.”

Je bent vrachtwagenchauffeur. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Als vrachtwagenchauffeur vervoer ik groente en fruit naar winkels, cateringbedrijven en marktkoopmannen. Ik rijd voornamelijk in Nederland en heel soms in België. Internationale ritten doe ik dus niet en dat hoeft ook niet voor mij. Ik vind het heerlijk om op de weg te zijn, maar na een dienst wil ik wel weer lekker naar huis.”

Waarom ben je dit werk gaan doen?

“Het was altijd al een jeugddroom van mij, omdat het me echt te gek leek om zo’n grote wagen te besturen. Toch ging ik, eenmaal volwassen, in de gehandicaptenzorg werken, omdat het niet echt gebruikelijk was dat vrouwen in een vrachtwagen reden. Mijn werk als verzorgende was leuk, maar vorig jaar miste ik wel een beetje de uitdaging. Daarom dacht ik: wat als ik alsnog als vrachtwagenchauffeur ga werken? Ik besloot uit te zoeken wat ik daar allemaal voor nodig had en voordat ik het wist, ging ik in mei aan de slag met de theorielessen voor mijn grootrijbewijs. Dit waren maar vijf lessen en daarna slaagde ik in één keer voor mijn theorie.”

En toen?

“Na het behalen van mijn theorie leste ik een maand lang voor mijn praktijkexamen. Dat haalde ik in één keer en vervolgens haalde ik ook mijn trailerrijbewijs. In september stopte ik met mijn baan en begin november werd ik bij een transportbedrijf aangenomen als chauffeur en inmiddels ben ik al bijna een half jaar in dienst.”

Wat leuk! Hoeveel uur werk je trouwens?

“Op papier 38 uur per week, maar vaak maak ik wel iets meer uren, zo’n 45 tot 50 uur per week. Per dag mag je als vrachtwagenchauffeur maximaal negen uur rijden. Na vierenhalf uur moet je dan wel een pauze nemen van drie kwartier.
Twee keer per week mag je dan ook nog een uurtje langer doorwerken, zolang je dan maar wel een extra pauze van 45 minuten neemt. Bij mij komt het alleen nooit voor dat ik zolang achter elkaar rijd, want meestal heb ik na maximaal twee uur rijden mijn bestemming al bereikt.”

Wat vind je zo leuk aan je werk?

“De vrijheid, het feit dat ik altijd onderweg ben en het contact met collega’s en collega chauffeurs. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik me tijdens werk nooit verveel.”

Is het fysiek niet zwaar?

“Nee hoor, want ik hoef zelf bijna niks te tillen. Zo bezorg ik zware ladingen met een elektrische pompwagen. Verder rijd ik vaak in de nacht. Dat ben ik vanwege mijn werk in de zorg wel gewend, maar als dit voor iemand anders helemaal nieuw is, kan dat best zwaar zijn. Zelf ervaar ik het echter niet zo. Ik vind het wel fijn dat het ’s nachts niet zo druk is op de weg, want dan kan ik lekker doorrijden.”

Krijg je als vrouw weleens reacties als ze je in je vrachtwagen zien?

“Mensen kijken af en toe inderdaad raar op als ze mij uit de vrachtwagen zien komen. Maar echt reacties krijg ik niet. Wel hoor ik soms via via dat de oude garde vrachtwagenchauffeurs (allemaal mannen) het werk niks voor vrouwen vinden, maar daar trek ik me niks van aan. Er zijn tegenwoordig genoeg vrouwen die in een vrachtwagen rijden en dat kunnen we ook prima.”

Verdient het goed?

“Zeker! Ik verdien zo’n 2800 euro netto per maand en dat zal alleen nog maar gaan groeien met mijn salaris. Een stuk meer dan wat ik met mijn werk in de gehandicaptenzorg verdiende, waar toen had ik een salaris van 2000 euro netto per maand.”

Heb je tips voor andere vrouwen die graag vrachtwagenchauffeur willen worden?

“Rijd eens een dagje met iemand mee als dit werk je leuk lijkt. Door het te ervaren, kun je beter inschatten of het echt iets voor je is. En als je dan nog steeds enthousiast bent, dan moet je er gewoon voor gaan, net als ik!”

Meer weten over Jet en haar werk als vrachtwagenchauffeur? Volg haar op Instagram via @jet.vanderwal.

Tekst: Renée Brouwer
Foto: privébeeld

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.