Ontwerp Zonder Titel 2023 04 24t130246.329

Jessica vond haar vermiste nicht via een droom

Soms gebeuren er dingen die je niet kunt verklaren. Jessica (46) kan erover meepraten. Toen haar nicht Kerstin (34) tijdens een reis in Costa Rica vermist raakte, droomde zij waar ze was. “Ik wist dat ze niet meer leefde, maar wilde graag helpen om haar naar huis te laten komen.”

Jessica: “Als jong meisje heb ik al voorspellende dromen. Zo droomde ik een keer over een vrachtwagenongeluk, waarvan ik twee dagen later de foto’s in de krant zag staan. Ook droomde ik dat mijn vriendinnetje haar arm brak, maar toen ik dat aan haar vertelde, deed ze er een beetje lacherig over. Totdat ze in diezelfde week van het klimrek viel en, inderdaad, haar arm brak. Dat vond ze niet zo grappig.”

Goede band

“Omdat ik niet zo goed wist wat ik met mijn voorspellende dromen aan moest, vertelde ik het aan mijn ouders. Hoewel ze het ergens wel bijzonder vonden, werd er niet zoveel gesproken. Het zal allemaal wel, dachten ze. Voor mij was het dus best lastig om met mijn dromen om te gaan. Totdat ik er, eenmaal volwassen, mijn veertien jaar oudere nicht Kerstin over vertelde. We zagen elkaar niet zo heel vaak, maar hadden op zich wel een goede band. Ik wist dat zij heel spiritueel was ingesteld en ook paranormale gaven had. Zo kon ze altijd precies vertellen wat voor lichamelijke klachten iemand had. En ze hielp mensen ook weer te genezen.”

Hulp

“Kerstin was erg onder de indruk van mijn dromen. Ze wilde me graag helpen om er op een goede manier mee om te gaan en leerde mij hoe ik mijn dromen kon begrijpen. Ook legde ze me uit hoe ik me ervoor kon afsluiten. Zo kwamen alle dingen die ik zag en voelde niet zo hard bij mij binnen, want op een gegeven moment werd ik echt overspoeld door prikkels.”

Spirituele reis

“In 1999 vertelde Kerstin dat ze in haar eentje drie weken lang op reis ging naar Costa Rica. Daar wilde ze bijzondere plekken bezoeken die een spirituele betekenis hadden. Ze was een heel zelfstandige vrouw die goed haar eigen boontjes kon doppen, dus er was geen moment dat ik dacht: ga niet. En uiteindelijk ging ze dus ook.”

Enge droom

“Zelf was ik in die periode ook op vakantie in Europa, dus Kerstin en ik hadden maar één keer telefonisch contact met elkaar. Tijdens dit gesprek vertelde ze hoe mooi Costa Rica was en dat ze haar broer en ouders via mail op de hoogte hield van wat ze allemaal meemaakte.
De eerste twee weken reisde ze rond en in de laatste week van haar reis stuurde ze een bericht dat ze de rimboe in ging en een tijdje niet kon mailen. Wanneer dat precies was, weet ik niet, maar op een gegeven moment droomde ik dat ik, erg angstig, aan het rennen was. Alsof ik in gevaar was en op de vlucht was voor iets. Badend in het zweet werd ik wakker.”

Vermist

“Omdat ik de droom niet kon plaatsen, vertelde ik niemand erover. Totdat ik een paar dagen later, achteraf de avond dat Kerstin terug naar Nederland zou gaan, droomde van Kerstins gezicht. Zonder iets te zeggen, keek ze me aan. Ze zag eruit zoals ik haar kende en ik merkte op dat moment ook geen angst bij haar, maar alles om haar heen was wel donker.
Met een heel raar gevoel werd ik wakker. Ik wist niet waarom, maar iets in mij zei dat ze er niet meer was. Toen ik het aan mijn ouders vertelde, was hun reactie dat ik even normaal moest doen. Voor hen kwam het echt uit niets, maar diezelfde middag werd mijn moeder door mijn tante gebeld dat Kerstin niet in het vliegtuig had gezeten. Ze was vermist en niemand wist waar ze was.”

Zoektocht

“Vanuit Nederland zetten mijn neef, nicht en oom en tante direct een zoektocht op. Omdat ik ze niet onnodig ongerust wilde maken, vertelde ik niks over mijn droom. Ik had immers geen bewijs of het klopte wat ik voelde, maar alles in mij zei dat Kerstin er echt niet meer was.
Terwijl de toenmalige vrouw van mijn neef in Nederland een soort crisiscentrum opzette en de paranormale vrienden van Kerstin om hulp vroeg, vlogen mijn neef en oom naar Costa Rica om haar daar te gaan zoeken. Ze hadden het vermoeden dat Kerstin ergens in de rimboe was, maar waar, dat konden ze slechts gissen.”

Nieuwe droom

“Via mijn moeder volgde ik het nieuws rondom de zoektocht naar Kerstin. Zij had weer contact met mijn tante en we leefden ontzettend met haar mee.
Terwijl mijn oom en neef de hulp van het Costa Ricaanse leger inschakelden, hoopte ik dat Kerstins ziel contact met mij maakte. Ik wist dat ze niet meer leefde, maar wilde graag helpen om haar naar huis te laten komen. En na een aantal dagen kreeg ik eindelijk een nieuwe droom.”

Klein eiland in de rivier

“In deze droom zag ik een lange, brede rivier, met in het midden een klein eilandje. Het plekje werd begrensd met riet en half op de grond en half in het water lag een vrouw. Ik kon haar niet zo goed van dichtbij zien, maar ik vermoedde dat het Kerstin was. Ze zag er uitgeput uit en het was duidelijk dat ze niet meer leefde. Vlak daarna werd ik wakker.”

Helikoptervlucht

“Het eerste wat ik deed, was mijn moeder bellen. Zij spoorde me aan om het aan Kerstins schoonzus te vertellen, maar dat wilde ik in eerste instantie niet. Hoewel ik het duidelijk had gezien, vond ik mijn droom te vaag om te delen, maar op aandringen van mijn moeder heb ik het toch maar gedaan. Toevallig had nog iemand met paranormale gaven een soortgelijke droom gemeld.
In Costa Rica had mijn oom net geregeld dat hij mee mocht in de helikopter die over de rimboe ging vliegen. Naar aanleiding van de dromen zou hij uitkijken naar een klein eilandje in een rivier, maar het was niet zo dat iedereen er direct vanuit ging dat ze Kerstin daar zouden vinden. Toch gebeurde dat wel, want net als in mijn droom zag mijn oom vanuit de helikopter het lichaam van Kerstin op een eilandje in de rivier liggen. Ze was helaas al overleden.”

Ongeloof

“Voor mij was het ondanks mijn vermoeden heel heftig om te horen. Ik kon niet geloven dat Kerstin er niet meer was en vroeg me af wat er gebeurd was. Steeds als ik ging slapen, hoopte ik dat ze weer in mijn dromen zou verschijnen, maar dat jammer genoeg gebeurde niet.”

Hulp van Indianen

“Dankzij gesprekken van mijn oom en neef met een aantal Indianen die in de rimboe woonden, kwamen we erachter dat Kerstin voor haar overlijden nog bij hen was geweest. Met een Canadese man was ze naar hun dorp gestrompeld, omdat ze last had van haar enkel. Wat er aan hand was, wisten de Indianen niet, maar het was duidelijk dat ze moeilijk kon lopen. Waarschijnlijk omdat ze haar enkel gebroken had.”

De rivier over

“Nadat de Indianen haar enkel verzorgd hadden, vroeg Kerstin of de Indianen haar en de Canadese man met een boot naar de andere kant van de rivier wilde brengen. Daar waren namelijk de bijzondere plekken te vinden die ze graag wilde zien, maar de Indianen hadden het haar afgeraden om daar naartoe te gaan. Volgens hen was het er gevaarlijk, omdat drugsbendes zich daar schuilhielden. Hier wilde Kerstin echter niks van weten, ze was nogal eigenwijs, en met een pijnlijke enkel liet ze zich vervolgens samen met de Canadese man afzetten aan de overkant van de rivier. De Indianen gingen snel weer terug en dat was de laatste keer dat ze Kerstin en de man gezien hadden.”

Waarschuwing

“Wat er daar precies is gebeurd, zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar het vermoeden is dat Kerstin en haar metgezel slachtoffer zijn geworden van een drugsbende. Het lichaam van de Canadese man werd trouwens pas een jaar later flink toegetakeld teruggevonden. Ik geloof dat dit een waarschuwing van de drugsbendes was om niet meer zo diep de rimboe in te gaan.”

Vragen

“Inmiddels is het al 24 jaar geleden dat Kerstin overleed, maar ik denk nog vaak aan haar. Hoewel ik met haar ziel nog een keer contact heb gehad (ze zei dat het goed was zo), heeft ze me nooit verteld wat ze in de rimboe heeft meegemaakt. Misschien omdat ze dat te moeilijk vond? Ik weet het helaas niet. Wel hoop ik dat ze binnenkort weer eens in mijn dromen zal verschijnen, want ik weet dat haar dochter nog veel vragen heeft en ik zou het heel vinden als ik die met hulp van Kerstin zou kunnen beantwoorden.”

Tekst: Renée Brouwer
Foto: Paula van der Post Fotografie

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.