Jacqueline viel twintig kilo af toen ze de wijn liet staan

Jacqueline (45) stopte met drinken voor haar gezondheid. Bijkomend voordeel was dat ze twintig kilo verloor. Jacqueline: “In plaats van een kater en enorme snacktrek heb ik nu zin in de dag.”

Jacqueline (45) stopte met drinken voor haar gezondheid. Bijkomend voordeel was dat ze twintig kilo verloor. Jacqueline: “In plaats van een kater en enorme snacktrek heb ik nu zin in de dag.”

‘Compleet andere vrouw’

“Als ik mezelf op foto’s van vroeger zie, kijk ik naar een compleet andere vrouw. Een vrouw die te zwaar is, met een vermoeide blik in haar ogen. Een vrouw die eigenlijk niet op de foto wil en liever anderen laat stralen dan dat ze goed voor zichzelf zorgt. De grap is dat ik toen al een praktijk had als detox-coach. Ik schreef boeken over hoe mensen gezonder konden leven en hielp ze hier ook bij. Zelf leefde ik ook verantwoord, op een paar avonden en ochtenden per week na. Ongeveer drie keer in de week trok ik een fles wijn open. Ik werkte keihard en vond dat daar ’s avonds best een beloning tegenover mocht staan. Ontspanning stond voor mij gelijk aan het drinken van een goed glas wijn. Mijn man Bob deed gezellig met me mee. Tot diep in de nacht draaiden we Miles Davis en voerden we goede gesprekken. Met gemak dronken we op zo’n avond twee flessen. Heerlijk vond ik deze momenten samen. Alle problemen en gedachten waar ik overdag zo druk mee was, leken even niet te bestaan. Ik voelde me warm, geborgen en ontspannen.

De volgende morgen had ik steevast een kater en een onstilbare trek in vet, zout en zoet eten. Ik wist dat ik niet moest snacken, maar toch ging ik voor de bijl. Gebrek aan wilskracht? Inmiddels weet ik dat het heel moeilijk is om de verleiding van eten te weerstaan als er alcohol in het spel is. Alcohol legt de spijsvertering stil, waardoor je een lage suikerspiegel krijgt. Als je drinkt, krijg je meer trek in borrelhapjes. De volgende ochtend werkt dit nog door en gaat het snacken verder. Iedere ochtend als ik me katerig voelde, nam ik me voor om het nooit meer zover te laten komen. Stoppen met drinken wilde ik absoluut niet, maar minderen zou me toch wel lukken? Maar het lukte me nooit. Die twee wijntjes die ik wilde drinken, werden er altijd meer. En tóch vond ik dat ik geen probleem had. Het lukte me om prima te functioneren. Sterker, met een glas alcohol op leek alles juist soepeler te gaan. Lunches met vriendinnen, bijkletsen met vrienden in onze stamkroeg, een verjaardag. Bijna alle sociale momenten werden leuker met alcohol.”

Voor de gek houden

“Natuurlijk wist ik wel dat mijn overtollige kilo’s door de wijn kwamen. 69 kilo is een gewicht dat bij mijn lichaam en lengte past, maar toen ik dronk, woog ik 89. Ik was te zwaar door mijn alcoholgebruik, maar telkens als die gedachte kwam opzetten, drukte ik hem de kop in. Ik deed dan alsof het niet zo was. Want een detox-coach die zich niet kan beheersen, dat vond ik een slecht verhaal. En zo lukte het me om mezelf jarenlang voor de gek te houden. Wie ik niet om de tuin kon leiden, was onze dochter Eli. Vier jaar geleden, Eli was toen vier, bezochten we samen een bevrijdingsfestival en natuurlijk dronken Bob en ik een glaasje. Het was feest! Wat schrok Eli toen we naar huis fietsten en ik ineens met mijn fiets op straat lag. Dagenlang bleef ze vragen hoe ik nou kon vallen. Ik probeerde haar gerust te stellen door haar uit te leggen dat ik over een steen uitgleed, maar daar nam ze geen genoegen mee. Mama had zich anders gedragen. Ze wilde weten hoe het écht zat.

Kinderen zijn een ontzettend grote spiegel. Ze kunnen je goed laten zien wat het effect is van je gedrag. Ik vond het confronterend dat mijn dochter me bleef wijzen op mijn val, maar ook voor die pijnlijke gebeurtenis sloot ik me af. Oprah Winfrey zei eens dat als je verkeerd bezig bent, je verschillende waarschuwingen krijgt. Het begint met een kiezelsteentje dat tegen je aan wordt gegooid. Als je die niet opmerkt, krijg je een baksteen tegen je aan en als je dan nog niet luistert, stort de hele muur om je heen in. Ik wilde niet luisteren en een paar maanden na die valpartij, had ik inderdaad het gevoel dat mijn leven instortte.”

Lees ook: Githa en Judith vielen samen 80 kilo af: ‘We zijn de kilo’s kwijt en een vriendschap rijker’

Het kwartje viel

“Kort na die Bevrijdingsdag kreeg Bob een hartinfarct. Gelukkig kon hij worden gedotterd en zou hij volledig kunnen herstellen, maar wat waren we geschrokken. Er bestaat een verband tussen hart- en vaatziekten en alcoholgebruik, maar niemand bracht Bobs infarct in verband met het zijn alcoholgebruik – zelfs de artsen niet. Na zijn infarct stopten we dan ook niet met drinken. Om samen bij te komen van deze heftige gebeurtenis, besloten we drie weken na zijn infarct een lang weekend naar Terschelling te gaan. Eli ging uit logeren terwijl wij fietstochtjes zouden maken op de elektrische fietsen. Op de eerste dag op het eiland bestelden we ons eerste wijntje om één uur ’s middags tijdens de lunch en we borrelden door tot we naar bed gingen. Op de derde dag begon Bob zich heel slecht te voelen. De schrik van zijn infarct zat nog in ons lijf en we besloten op Terschelling een huisarts te consulteren. Toen ik haar uitlegde wat er aan de hand was, zei ik jolig dat Bob en ik de afgelopen dagen in een zwembad van wijn hadden doorgebracht. ‘Waar zijn jullie in hemelsnaam mee bezig?’ reageerde de arts toen met een ernstig gezicht. En ja, toen viel ook het kwartje bij Bob en mij. We hadden een prachtig kind en een mooi leven. Wilden we dat écht allemaal op het spel zetten? Toen werd wel duidelijk dat ons wijntje meer was dan een pleziertje. We waren verslaafd.

Bob en ik stopten resoluut met drinken. De eerste periode had ik het daar erg moeilijk mee. Vooral op momenten waarop ik voorheen altijd een glas wijn nam, zoals vrijdagmiddag. In de eerste periode at ik veel chocola om mezelf te troosten. Ik vond het opmerkelijk dat ik destijds toch gewicht verloor. Het ging niet snel, maar elke maand viel ik toch een kilo af. Wat ook hielp, was dat het verlangen naar vette en zoute snacks was afgenomen. Doordat ik gestopt was met drinken, werkte mijn spijsvertering beter. Katers had ik niet meer, dus ook de dag erna at ik gezonder.”

Taboe op drinken

“Na twee maanden begon het mensen op te vallen dat ik er beter uit begon te zien. Niet alleen was ik slanker, ik oogde ook energieker en jonger. Als ik vervolgens vertelde dat dit kwam doordat ik gestopt was met alcohol, werd daar vaak overheen gepraat. Kennelijk vonden mensen dat niet fijn om te horen. Pas toen ik zelf stopte met drinken, zag ik hoeveel mensen eigenlijk afhankelijk zijn van drank en hoe groot het taboe is dat hierop rust. Mensen komen er niet snel voor uit dat ze verslaafd zijn. Een alcoholist is iemand die onder een brug zijn leven verdrinkt, niet een leuke, vlotte vrouw die geniet van haar Chardonnay.

Toen ik stopte met drank, moest mijn lijf echt bijkomen. Ik was zo vermoeid, dat ik vaak om negen uur al in bed lag. Ik had rust nodig, ook om met mijn gevoelens te dealen. Voorheen dempte ik mijn emoties met drank, maar dat kon nu niet meer. Ik vroeg mezelf af hoe het kwam dat ik ’s avonds zó moe thuiskwam dat ik hunkerde naar ontspanning? Had ik te veel naar iedereen gelachen en ja gezegd, terwijl ik eigenlijk iets anders bedoelde? Ik kwam erachter dat ik, zoals veel vrouwen, veel pleasde waardoor ik al mijn energie weggaf. Alle dingen waar ik moeite mee had, begon ik aan te pakken. Ik werd eerlijker, naar mezelf en naar anderen toe. Ik ging niet meer naar feestjes en bijeenkomsten waarvoor ik alcohol nodig had om het leuk te hebben.

Een van de weldadige effecten van het stoppen met alcohol was dat ik beter sliep. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je hebt gedronken, je net zo licht slaapt als iemand die om de vijf seconden een elektrisch schokje krijgt. Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid. ’s Nachts komt je lijf tot rust, worden je spieren opgebouwd, herstellen je cellen en komen je hormonen in balans. Al die factoren bij elkaar hebben een gunstig effect op je vetverbranding. ’s Ochtends stond ik veel energieker op. Na een paar maanden was de vermoeidheid voorbij en kreeg ik zin om te bewegen. Van het geld dat ik voorheen aan drank besteedde –zo’n zeventig euro per maand – huurde ik een personal coach die me hielp om te sporten. In een jaar was ik twintig kilo lichter en voelde me een ander mens.”

Snakken naar herkenning

“Omdat ik vond dat iedereen moet weten wat alcohol met je lichaam en geest doet, schreef ik het boek Ontwijnen en richtte ik www.ontwijnen.nl op, een platform waar ik mensen help die net als ik een alcoholvrij leven willen. Het eerste bericht dat ik schreef, zette ik met tranen in mijn ogen online, zó eng vond ik het. Het was makkelijker geweest er niet over te schrijven, maar ik vond dat ik het móést doen. Alleen op die manier kon ik het taboe helpen doorbreken en konden anderen die ook wilden stoppen mij vinden. Wat ik zelf ontzettend miste in de eerste periode waarin ik niet dronk, was herkenning. Ik snakte naar contact met mensen die hetzelfde meemaakte als Bob en ik. Vandaar dat ik het zo belangrijk vind dat de mensen die ik coach ook online ervaringen kunnen uitwisselen met elkaar als ze daar behoefte aan hebben. Inmiddels heb ik bijna duizend mensen geholpen. Laatst schreef een deelneemster dat ze een ring voor zichzelf had laten maken en haar stopdatum erin had laten graveren, om te vieren dat het haar gelukt was te stoppen met drinken. Haar dochters vonden dit het mooiste cadeau dat hun moeder zichzelf én haar kinderen had kunnen geven. Zo zie ik het ook: stoppen met drinken was het beste wat Bob en ik voor onszelf, elkaar en onze dochter konden doen.”

Lege calorieën

Een glas wijn of bier bevat ongeveer zeventig kilocalorieën. Maar anders dan bij andere voedingsmiddelen gaat het hier om lege calorieën, ze bevatten geen enkele voedingswaarden. Deze lege calorieën worden door je lichaam meteen omgezet in vet.

Sommige alcoholhoudende drankjes bevatten daarnaast ook veel suiker of room, waardoor ze nog calorierijker zijn. Zo zijn zoete witte wijn, cocktails en mixdrankjes echte caloriebommen.

Van de calorieën die in je drankje zitten, krijg je geen vol gevoel. Je krijgt er juist extra trek van. Als je alcohol drinkt, vertraagt je spijsvertering – met een lage suikerspiegel als gevolg. Hierdoor is het zo ontzettend lastig om een bittergarnituur of kaasplankje te weerstaan en verleidelijk om na de borrel nog even langs de snackbar te gaan. Ook de volgende dag heb je meer trek in snacks. Je lichaam verlangt meer naar vette, zoute of zoete voeding.

Regelmatig een kater hebben is niet bevorderlijk voor je gewicht. Niet alleen snack je meer als een kater hebt, je hebt ook minder zin om te bewegen. Alcohol heeft een negatief effect op spieropbouw en kan de hormoonhuishouding verstoren.

Lees ook: Nicole en Ivo vielen samen 216 kilo af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
    Noa
    Hallo Jacqueline, Interessant artikel! Ik vroeg me af of je nog steeds dezelfde activiteiten doet deed als toen je nog alcohol dronk? En zile je al je vriendinnen en kennissen nog of heb je die gedag gezegd omdat het niet meer gezellig is met alcohol? Groetjes, Noa
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen