eveline villa verte

Eveline: ‘Ik heb een wondermiddel tegen muggen’

Eveline (52) en haar partner Emiel raken op vakantie betoverd door een veel te vervallen villa. Na lang twijfelen besluiten ze dat hun toekomst in Frankrijk ligt. Dat betekent wel dat er enorm veel op ze afkomt.

In Vriendin deelt ze elke week hoe het ervoor staat met hun paleisje.

Ik vind mezelf best gewoontjes. Toch zijn er onnoemelijk veel wezentjes die van mij houden. Muggen! En dan vooral de Franse muggen. Ik denk dat het komt door de grote hoeveelheid chocolade in mijn bloed.

Parktuin

Bij de aankoop van Villa Verte kwam een grote tuin. Die was bijna dertig jaar lang verwaarloosd, dus tijdens het maken van een ‘tuinplan’ kon ik alle kanten op. Emiel en ik kozen voor een parktuin. We wilden alle nog gezonde bomen graag houden. Bijzondere struiken, de oude kastanjeboom, de ligusterheg: ze spreidden trots hun takken toen een heuse boomchirurg kwam kijken wat gekapt en wat gered ging worden, zo graag wilden ze bij ons blijven. Het grote voordeel van een parktuin is (voor ons) dat je alle hoekjes kunt gebruiken en er geen rozenbogen, hofjes met plastic kippen en sfeerkamertjes vol zinken gieters en brocante staan. Wij gaan voor groen en rust. De keerzijde is dat flora en fauna zeer goed gedijen in zo’n niet gecultiveerde tuin. Ik hou van de egels, de vos die af en toe rondstruint, de veldmuis en vooruit, ook van onze trouwe mol die het gazon toetakelt. Ik hou van onze uil in de boom en van de krekels op heel warme dagen, want ik woon in midden Frankrijk en niet in het zuiden. Japie en zijn vriendjes komen enkel wanneer het pufheet is en ze kunnen schuilen in diezelfde prachtige kastanjeboom.

Muggen

Minder leuk vind ik de muggen die overduidelijk dol zijn op parktuinen. Ze houden ook van pergola’s met lichtsnoertjes, vooral van de onze. Regelmatig zie ik een van onze gasten tijdens de maaltijd aan zijn of haar enkel krabben. Eerst gaat het nog voorzichtig en merk ik het niet. Ten slotte komt het grote krabfeest. Pas dan heb ik door wat er aan de hand is: de muggenparty begint!
Sindsdien hebben Emiel en ik een ‘muggenmandje’. Na de start van het grote krabfeest rent een van ons naar binnen, op zoek naar het mandje dat gevuld is met Deet, na-de-beet-zalf en citronellawondermiddeltjes. Nog vóór het toetje laten we dat mandje rondgaan zodat iedereen lekker kan smeren en sprayen.

Wondermiddel

Maar hoe ik mezelf ook toetakelde met zalfjes en ‘citronella-spray-met-tropische-vruchten-geur’, mijn chocoladelijf blijft meneer en mevrouw Mosquito aantrekken. Daarom heb ik een wondermiddel, ooit gekocht in Griekenland (mocht u er binnenkort nog komen: ik ruil de naam voor een nieuwe tube heilige crème!). Voor mij werkt het fantastisch. En dus ren ik tegenwoordig zodra aan de lange tafel vol kaarsjes en wijn het grote krabfeest begint, als eerste naar binnen. Ik grijp het mandje en sluit het keukenraam voordat de familie Mug wil mee-eten. Als een stiekemerd trek ik mezelf dan terug in de badkamer, tover mijn Griekse Godenspul tevoorschijn en smeer mezelf in. ‘Redding is nabij!’ roep ik vijf minuten later vrolijk naar onze gasten als ik terugloop met het volle mandje. Ik knipoog naar Emiel. Hij en ik weten nu zeker dat ik morgen niet als enige in Villa Verte rondloop met dikke rode kriebelbulten!

Schermafbeelding 2023 08 08 Om 13.05.59

Schermafbeelding 2023 08 08 Om 13.06.22

Schermafbeelding 2023 08 08 Om 13.06.42

Schermafbeelding 2023 08 08 Om 13.06.52

Meer lezen van Eveline? Je leest haar columns elke week in Vriendin. Volg haar ook op Instagram @villaverte87.