Vrouw (3)

Esther (52): ‘Ik blijf erin geloven dat hij bij mij terugkomt’

De man van Esther (52) verliet haar voor een veel jongere vrouw. Esther verwacht dat hij over een tijdje met hangende pootjes terugkomt. “Ook die vrijpartijen met haar gaan op den duur vast vervelen.”

Niet elke dag een tien

Esther: “In een relatie van 34 jaar is echt niet elke dag een tien, er zijn genoeg dagen, weken en soms maanden waarin je genoegen moet nemen met een zesje. Dat is ook niet erg. De hevige verliefdheid is allang over, er is meer een algemeen gevoel van houden van en kameraadschap. Het belangrijkst is dat je je lekker voelt bij een ander en jezelf kunt zijn. Dan waai je niet om bij een beetje tegenwind. Het is misschien wat simpel gezegd, maar zo dacht ik altijd over relaties en zo denk ik er nog steeds over. Ook nu ik te maken heb met een flinke tegenwind in mijn huwelijk. Begin dit jaar werd Johan, mijn man, hoteldebotel op een andere vrouw. Een vreselijk jong ding, van 27. Ze is twee jaar jonger dan onze oudste dochter. Maar hoe raar het ook klinkt, ik ben er niet kapot van. Ik geloof namelijk niet dat hun relatie een lang leven is beschoren. Sterker nog, ik verwacht dat hij binnen een paar maanden met hangende pootjes weer op de stoep staat.”

Begripvol, niet boos

“Acht maanden geleden leerde Johan op een expositie Marissa kennen. Zij was daar met een vriendin en zeer onder de indruk van zijn werk. Johan kwam enthousiast thuis. Hij had zó leuk met haar gesproken. Ze wist veel over kunst en was nieuwsgierig wat hem zoal inspireerde. Ze had Johan gevraagd of ze een keer langs mocht komen in zijn atelier. Het streelde Johans ego dat zo’n jonge meid zo geïnteresseerd was in zijn werken. Johan sprak heel open over Marissa. Hij vertelde ook dat hij haar een aantrekkelijke vrouw vond. Helemaal niet vreemd, we delen alles met elkaar. Ik ben niet snel jaloers en zocht er ook niks achter. Natuurlijk mocht ze langskomen. Ik vond het leuk voor hem dat er iemand zo veel belangstelling toonde. En wie weet kocht ze werk van hem en verdiende hij er zo nog iets aan.

Affaire

Nadat ze was langsgekomen, vertelde Johan hoe leuk het was geweest en dat ze urenlang hadden gesproken. Maar hij verzweeg dat ze daarna nog een keer langskwam. En nog eens. En nog eens. Ik wist ook niet dat ze een affaire begonnen. Dat hield Johan achter. Dat vertelde hij pas toen hij zo verliefd was, dat hij zijn koffer kwam inpakken. Dat was drie maanden na hun eerste ontmoeting. Ik schrok enorm toen hij vertelde dat hij sterke gevoelens had voor haar en tijdelijk ook in het vakantiehuisje wilde gaan slapen. Hij wilde tijd om alles op een rijtje te zetten en te kijken of zijn liefde voor Marissa zo diep zat, dat hij ons huwelijk daarvoor wilde opgeven. Ik was geschokt, maar reageerde niet boos of verdrietig, eerder begripvol. In een langdurige relatie kun je altijd gevoelens voor een ander krijgen. Dat vind ik logisch. Maar ik vertrouwde meteen op onze band. Johan en ik zijn zo aan elkaar verbonden, ik kon me niet voorstellen dat een verliefdheid daar een eind aan zou maken. ‘Ga je gang en zoek het uit’, gaf ik hem mee.”

Groen blaadje

“Dat Johan zijn hoofd op hol liet brengen door een 27-jarig groen blaadje, snapte ik nog wel. Maar wat moest zij in godsnaam met een licht kalende man van 56 met een bierbuikje? Daarover heb ik me lang verbaasd. Inmiddels heb ik een vermoeden. Zijn nieuwe vriendin denkt namelijk dat Johan steenrijk is. Dat hij zo succesvol is als kunstschilder, dat zijn schilderijen voor duizenden euro’s per stuk weggaan. Terwijl hij er in werkelijkheid één heeft verkocht, voor honderd euro, en hij op mijn zak teert. Er hangen wel wat schilderijen van hem in de plaatselijke bibliotheek, maar dat is dankzij een vriend van ons die daar werkt. Tot nu toe heeft dat geen klanten opgeleverd. Toen hij stopte met werken, gaf ik hem elke maand 250 euro voor verfspullen. Dat krijgt hij nog steeds.”

Alleenstaande moeder

“Ik snap wel dat zij denkt dat hij vermogend is. Johan rijdt in een oude Jaguar uit 2000. Dat klinkt poepchic, maar die heeft hij ooit voor 1500 euro gekocht. En het luxe vakantiehuisje waarin hij nu woont? Daarvan is nog geen steen van hem. Het staat op mijn naam, ik heb het van mijn vader geërfd. Johan en ik zijn op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dus bij een eventuele scheiding zou het aan mij worden toegewezen. Volgens Johan heeft ze laatst gezegd dat hij de rijkste man was met wie ze ooit had gedatet. Johan laat dat zo. Zij denkt dat haar toekomst nu is veiliggesteld. Ze heeft zelf
geen baan, ze is een alleenstaande moeder van twee kleine kinderen onder de vijf van twee verschillende vaders. Met hen heeft ze schijnbaar geen contact meer. Ik heb Johan al gewaarschuwd: pas op, straks wordt ze ook nog zwanger van jou! Toen moest hij wel lachen. Volgens hem loopt het niet zo’n vaart. Hij heeft haar kinderen ook nog niet ontmoet. Ze zien elkaar alleen als ze ’s avonds een keer oppas heeft of als de kinderen naar de peuterspeelzaal of school zijn.”

Net als vroeger

“We hebben absoluut geen ruzie. Twee keer per week komt Johan bij me langs. Om spullen of schone kleding op te halen, of om koffie te drinken en bij te kletsen. Hij vertelt me bijna alles over hun relatie. Soms eet hij hier en liggen we na het eten samen film te kijken op de bank, kachel aan, kaarsjes aan, net als vroeger. Op zulke momenten ben ik ervan overtuigd dat hij bij me terugkomt. Dat we ooit alles achter ons kunnen laten en weer verdergaan. Nee, ik ben daarin niet rancuneus. Er is nog zo veel liefde tussen ons, dat gooi je niet zomaar weg vanwege een misstap.

Mijn beste vriendin begrijpt niet dat ik zo makkelijk omga met deze situatie. Ze vindt me akelig nuchter. Ik noem mezelf ‘realistisch’. Ik wil geen drama maken zolang er nog niks is verloren. Ik laat Johan even flierefluiten, ga hem bewust niet op zijn nek zitten. Over scheidingspapieren en advocaten hebben we het ook nog geen seconde gehad. Ook heb ik niet hysterisch met deuren geslagen of ultimatums gesteld. Dat helpt niks. Johan moet er gewoon zelf achter komen dat het allemaal maar een gril is.”

Met open armen

“Onze kinderen lijken veel meer moeite te hebben met de situatie. Ze weten nog niet zo lang dat hij verliefd is op een ander. Eerder had hij alleen gezegd dat hij tijdelijk in het tuinhuisje woonde, omdat hij meer ruimte voor zichzelf nodig had. Dat vonden ze wel vreemd, maar ze hadden er verder geen vragen over gesteld. Nu ze de echte reden weten, zijn ze erg teleurgesteld in hem. De jongste is woedend op haar vader. Ze heeft geen zin om hem te zien. Vroeger aten we o zondagavond altijd met elkaar, maar als Johan nu op zondagavond komt eten, blijft zij weg. Ook hebben mijn beide dochters gezegd niet te willen aanschuiven aan het kerstdiner als ik hun vader uitnodig. Zelf zie ik er geen kwaad in. Als Johan hier gewoon met Kerst is, nodig ik meteen ook zijn zus en zwager uit. Maar dat doe ik nu toch maar niet. Ik snap dat de meiden deze actie van hun vader maar moeilijk kunnen begrijpen en accepteren. Maar ik vind dat ze zich er niet zo druk over moeten maken. Marissa is zo jong, wat kan Johan nu met haar bespreken? Ik heb het ook tegen hen gezegd: ‘Let maar op, die komt vanzelf wel weer terug.’ Dat duurt echt geen maanden meer. Je kunt toch niet eeuwig over schilderijen kletsen? Het draait vast allemaal om seks. Nou, dat verzetje gun ik hem. Ik zit midden in de overgang, seks staat al een paar jaar op een laag pitje. Laat hem maar even uitrazen. Ook die vrijpartijen gaan op den duur vervelen en dan wil hij vast wel weer iemand met meer inhoud. En dan sta ik klaar om hem te ontvangen. Met open armen.”

Lees ook: Nienke: ‘Mijn man verliet me voor mijn zus’

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een abonnement op Vriendin.