Canva1 2021 11 30t143829.506

Eileen en haar ouders vielen samen 50 kilo af

Afvallen gaat vaak makkelijker als je het met iemand anders doet. Monique (54),  Wim (58) en Eileen (19) weten er alles van. Moeder, vader en dochter wisten er samen maar liefst 50 kilo af te krijgen.

Monique: “Zoals bij zo veel vrouwen het geval is, bleven er na iedere geboorte bij mij wat kilo’s aanzitten. Wim en ik hebben in totaal drie dochters. Ik werd al snel gemakzuchtig, je verlegt je grens steeds. ‘Wéér vijf kilo erbij’, dacht ik dan wel. Maar dan liet ik het voor wat het was en eens in de zoveel tijd kocht ik mijn kleding weer in een grotere maat. Ik sportte altijd wel, maar de kilo’s komen er toch echt vooral aan door eten. Ik dronk zeker niet iedere avond een wijntje, maar kon daar wel erg van genieten. En bij wijn hoort iets lekkers. Chips is mijn grote valkuil. Ik heb me de afgelopen jaren tot twee keer toe enorm ingezet om af te vallen, met als resultaat dat ik 15 kilo verloor. De laatste keer was in 2016. Niet lang daarna raakte Wim overspannen en was zijn gezondheid mijn prioriteit. Ongemerkt kwam ik weer aan. Ik ben niet echt een emotie-eter, maar er was even geen ruimte in mijn hoofd om met mijn gewicht bezig te zijn.”
Wim: “Mijn gewicht is voor mij eigenlijk nooit echt een strijd geweest. Toen Monique begin vorig jaar voorstelde koolhydraatarm te gaan eten, vroeg ze of wij haar als gezin wilden steunen door mee te doen. Eileen zag dat meteen zitten en ik ben ook de moeilijkste niet. Ik had altijd het idee dat ik wel gezond at, maar ik moet toegeven dat ik regelmatig ontbeet met vier crackers met hagelslag. Tja, dat is niet gezond natuurlijk.”

Online recepten

Monique: “Een vriendin van mij was 15 kilo afgevallen door koolhydraatarm te eten. ‘Verdorie, als zij het kan, kan ik het ook’, dacht ik. Ik heb mijn oude huisarts gebeld, hij is orthomoleculair arts. We hebben wel een half uur met elkaar aan de telefoon gehangen. Van tevoren dacht ik: ‘Als hij nou zegt dat ik vanaf nu geen tomaat meer mag eten en zo zal afvallen, dan doe ik het.’ Maar zo werkt het natuurlijk niet. Hij legde me alles uit over koolhydraatarm eten. Kort gezegd eet je geen aardappelen, rijst, brood en pasta meer. Met boekjes van The New Food en online recepten kwamen we een heel eind. Je kunt een weekmenu aanhouden, maar dat hebben we precies twee dagen volgehouden. Daarna hebben we er onze eigen invulling aan gegeven en dat ging prima.”
Eileen: “Drie jaar geleden ben ik 10 kilo afgevallen. Ik woog toen 84 kilo, maar ik ben niet heel groot, dus dat was echt te zwaar. Mijn moeder had er ter motivatie voor mij de ultieme beloning tegenover gezet. Als ik 10 kilo kwijt was, mocht ik een tattoo. Dat doel haalde ik, maar in de periode daarna kwam ik beetje bij beetje toch weer een paar kilo aan. Bovendien vond ik dat ik met mijn lengte nog wel wat extra kilo’s kwijt kon, ook 72 kilo was te zwaar voor mij. Toen mijn moeder voorstelde met z’n drietjes op dieet te gaan, haakte ik direct aan. We aten heel gevarieerd en ik ben minder gaan snoepen. Dat laatste was namelijk mijn valkuil.”

Avondwandelingen

Monique: “Ik heb altijd gedacht dat ik best fit was, maar nu ik een gezond gewicht heb, merk ik dat het ook anders kan. Ik voel me nu heel goed. Ik sport nog steeds en ben daarnaast gaan wandelen met een vriendin. We maken tochten van 15 tot 25 kilometer.”
Wim: “En ik wandel in de avond regelmatig met Eileen.”
Eileen: “Als ik je meekrijg tenminste! Ik probeer echt iedere avond een uurtje te gaan, weer of geen weer. Ik luister dan muziek of een podcast, de tijd vliegt voorbij. Als ik foto’s van mezelf terugkijk, schrik ik wel een beetje. Ik zag er echt heel anders uit. Ik weet dat ik me toen niet onzeker dacht te voelen. Nu ik weet hoe ik me ook kan voelen, kijk ik daar toch anders op terug. Ik ben veel zekerder nu en zit in ieder opzicht beter in mijn vel. Mijn leeftijdsgenoten waren altijd slanker dan ik. Zij droegen dus ook veel leukere kleding in mijn ogen. Dat kan ik nu ook. In het begin kocht ik vooral heel strakke broeken, maar nu koop ik ook steeds vaker losser zittende dingen. Dat deed ik nooit omdat ik me daar dik en volumineus in voelde. Nu staat het leuk.”
Monique: “Corona heeft ons in zekere zin geholpen met afvallen. Tijdens de eerste lockdown, toen we net bezig waren, zijn we onze boodschappen online gaan bestellen. Daardoor ga je heel bewust te werk en laat je je niet verleiden door wat je allemaal in de supermarkt tegenkomt. We maakten een menu en daar hielden we ons ook aan. Wim en ik werkten tijdens de lockdowns nog steeds buitenshuis, Eileen en onze middelste dochter waren thuis. Zij zorgden samen dat het eten rond 18.00 uur, als wij thuiskwamen, op tafel stond. Zelf koken is vaak veel gezonder. En als je een beetje op internet speurt naar koolhydraatarme recepten, kom je van alles tegen.”

Zelf koken

Eileen: “Mijn zus hoefde niet af te vallen. Voor haar kookten we een aardappeltje extra. Het heeft voor ons drieën nooit echt gevoeld als een dieet. We hebben onze mindset aangepast. Vooral het iedere avond zelf koken heeft een verandering teweeggebracht.”
Monique: “Inmiddels zijn we alle drie op een gezond gewicht. Wim ging in het begin heel snel, dat schijnt bij mannen vaker zo te zijn. Ik ben in totaal 23 kilo afgevallen, Wim 13 kilo en Eileen 14 kilo.”
Wim: “Collega’s hebben zeker in het begin wel een paar keer gezegd dat ik moest stoppen omdat ik een smal bekkie kreeg. Het leuke is dat – nu ik slanker ben – ik me meer voor kleding interesseer. Voorheen maakte het mij niet zo uit wat ik droeg, als het maar lekker zat. Nu vind ik het fijn om er goed uit te zien.”
Monique: “We zijn erg geminderd met het eten van suiker en je merkt na verloop van tijd dat als je dat doet, je lichaam er ook niet meer zo om vraagt. Ik ben bijvoorbeeld gek op chocola, maar ik kan het nu redelijk goed laten staan. Online heb ik een recept gevonden waarmee je een soort bountyreepje kunt maken, maar dan koolhydraatarm. Als ik me heb voorgenomen er daar ’s avonds eentje van bij de thee te nemen, kan ik me daar de hele dag op verheugen. Voorheen was dat heel anders. Dan at ik chocola zonder erbij na te denken. We eten alle drie veel bewuster. Eileen en mijn dochter Dominique zijn best streng voor me, moet ik zeggen. Als ze zien dat ik het even moeilijk heb, motiveren ze me. ‘Mam, hou nou vol’, zeggen ze dan.”

Geen superkok

Eileen: “We staan vaak op de weegschaal. Dat is voor ons alle drie toch een stok achter de deur. Je gewicht schommelt natuurlijk altijd een beetje, maar als we zien dat we zijn aangekomen, doen we de dagen daarna wat strenger.”
Wim: “Je wilt niet terug naar waar je vandaan kwam. Daarom zul je je gewicht in de gaten moeten blijven houden.”
Monique: “Het is fijn elkaar te hebben. Dat we het als gezin hebben gedaan, is onze grote kracht. Ik heb ook weleens in mijn eentje gelijnd, maar ik hou het niet lang vol om alleen voor mezelf iets aparts te moeten koken of klaarmaken. Tegen de feestmaand zie ik niet op, wij alle drie niet. Ook hiervoor zijn er recepten te over, waardoor wij het ook gezellig kunnen maken. Ik ben nooit een superkok geweest, maar vind het heel leuk om bonbonnetjes te maken of speculaas van amandelmeel bijvoorbeeld.”
Wim: “We hebben inmiddels diverse mensen in onze omgeving aangestoken. Mijn broer is koolhydraatarm gaan eten en al behoorlijk wat kilo’s kwijt. En de buren van twee huizen verderop zijn ook begonnen. We delen recepten met elkaar. Mijn broer is een echte bakker, die staat graag in de keuken. Laatst waren we een weekendje met elkaar weg en dan zorgt hij voor koolhydraatbrood. Monique bakt dan een koolhydraatarm cakeje.”

Dubbel genieten

Monique: “Er zijn zat alternatieven te vinden voor als je lekkere trek hebt. Bij de natuurwinkel in ons dorp koop ik bijvoorbeeld chips van parmezaanse kaas. En ik ben gek op gedroogde sojaboontjes of cheesepops, dan heb je toch even die zoute bite ’s avonds. Vorige week had ik een cursus van mijn werk en werd er als lunch patat met kroketten geserveerd. Dan zeg ik geen nee en geniet ik er dubbel van. Het moet allemaal wel leuk blijven, des te makkelijker hou je het dan vol.”
Eileen: “Het was een kwestie van de knop omzetten en dat hebben we alle drie toch maar mooi gedaan.”
Monique: “Wim en ik zijn recent opa en oma geworden, onze oudste dochter heeft een kindje gekregen. Daar willen we zo lang mogelijk van genieten en laten we eerlijk zijn: overgewicht is niet goed voor je, de gevaren hebben we met corona ook volop gezien. Ik ben trots op wat we bereikt hebben en we zijn vastbesloten niet terug te vallen in ons oude patroon. We blijven elkaar ook in de toekomst steunen.”

Tip van Monique:
Gun jezelf zo nu en dan een beloning in de vorm van een klein (koolhydraatarm) bakseltje bij de koffie of thee.

Tip van Wim:
Denk niet alleen aan gezonder en gevarieerder eten, maar zorg ook dat je meer beweegt om je beter te voelen.

Tip van Eileen:
Het gaat er niet alleen om hoe je eruit ziet, het is ook belangrijk dat je je goed voelt.

Tekst: Hester Zitvast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *