Canva1 2024 01 12t095027.795

Zo gaat het nu met Claudia uit B&B Vol Liefde

Claudia Hermsen (57) was dankzij haar openheid en ‘spiruwaliteit’ de lieveling van de B&B vol liefde-kijkers. Door het programma is ze nu sterker dan ooit én vond ze een nieuwe liefde. Al is dat niet B&B-eigenaar Walter.

Haar leven is niet meer hetzelfde sinds ze mee heeft gedaan aan B&B vol liefde. En dat is positief: Claudia straalt en voelt zich gezonder en gelukkiger dan ooit. Ondanks het feit dat ze in het Franse gehucht Troche de liefde niet vond, was deelname aan het televisieprogramma voor haar een groot cadeau. Het was haar beste vriendin die haar destijds attendeerde op de video van B&B-eigenaar Walter en zonder er al te lang over na te denken, gaf ze zich op als kandidaat. Claudia: “Het was vlak voor oud en nieuw. Ik lag depri en verdrietig op de bank. Ik was sinds anderhalf jaar weduwe, had een date gehad die op niets was uitgelopen en er heerste corona. Ik voelde me verschrikkelijk. Mijn vriendin appte me: ‘Ik heb de juiste partner voor jou gevonden!’ Ik heb geen televisie, dus bekeek ik Walters video op de laptop. Ik dacht meteen: ik ga dit avontuur aan. Vanuit een behoefte naar liefde maar ook een drang naar een nieuw avontuur.”
Claudia heeft veel meegemaakt in haar leven. Ze had 38 jaar lang een relatie met Harold, de liefde van haar leven. Met hem maakte ze mooie tijden mee, maar het huwelijk kende ook diepe dalen. Tot haar grote verdriet koos hij er tweeënhalf jaar geleden voor om zijn leven te beëindigen. Harold was tot voor kort de enige met wie ze ooit een liefdesrelatie heeft gehad en is de vader van haar zoon Daan (22). Claudia: “Daan stond er volledig achter dat ik naar Frankrijk ging. Vlak voordat ik vertrok, vroeg ik mezelf natuurlijk af waar ik in godsnaam aan begon, maar ik had er na een periode vol rouw, pijn en verdriet ook veel zin in.”

Boos op iedereen

Dansen op muziek, acht seconden knuffelen en veel ‘spiruwaliteit’: ondanks de energetische band die Claudia voelt, lijkt ze niet dicht bij Walter te kunnen komen. De kijker ziet dat Claudia het zwaar heeft en dat het moeilijk was, kan ze alleen maar beamen: “De opnames waren intens. Ik was daar samen met Anne, die er geen enkele moeite mee had om naar voren te treden. Daardoor sloeg ik dicht en vond ik het zó moeilijk om letterlijk een stap naar voren te zetten. Voor mijn gevoel pakte zij alles van mij af. Het zorgde voor slapeloze nachten en extreme boosheid. Ik was boos op alles en iedereen: op mijn man die uit het leven stapte, maar vooral ook op mezelf.”
Na een aantal zware dagen in de retraite-B&B van Walter, wil Claudia het anders doen. Nu is het tijd voor haar en ze wil op camera zichzelf laten zien, vertellen wie zij is. “Ik pakte de rol op van de regisseur: nam het volledig over. Ik dacht: nu ga ik iedereen vertellen wie ik ben! Gelukkig is niet alles uitgezonden, want er zat heel veel boosheid in de dingen die ik zei.” Nadat ze alles ‘eruit had gegooid’, voelde ze zich wel bevrijd. “Iets veranderde. Ik voelde dat ik mezelf mocht zijn. Ik werd rustiger, kon zelfs weer een beetje slapen en voelde dat ik mezelf mocht laten zien, net zo goed als ieder ander.”

Van pijn naar liefde

Het dal waar ze doorheen ging in Frankrijk, was volgens Claudia achteraf gezien onvermijdelijk. “Eerder duwde ik deze gevoelens weg, maar nu ging dat niet meer. Als jong meisje heb ik me precies zo gevoeld als tijdens die eerste vijf dagen in Frankrijk: ongezien en onbegrepen. Ik voelde als kind veel, maar kon mezelf niet goed uiten. Mijn ouders snapten dat niet, dus trok ik me terug en was ik vaak alleen. Op mijn achtste ben ik seksueel misbruikt. Deze zomer kon ik mezelf voor het eerst bevrijden van die pijn die ik als kind heb gehad. Het voelde alsof ik pijn kon omzetten in liefde. Dat was een krachtig en fijn gevoel.”
De liefdesvlam waarop ze had gehoopt, bleef helaas uit. “Walter gaf aan dat hij geen lichamelijke aantrekkingskracht bij mij voelde. Dat was jammer: na jaren vol pijn en rouw verlangde ik zo intens naar een fijne partner die naast me zou komen staan. Maar ondanks dat de liefde er niet was, voelde ik al snel ook dankbaarheid. Dankzij mijn dagen bij Walter is er op persoonlijk vlak veel met me gebeurd. Ook de andere dames – Anne en Ingrid – ben ik dankbaar voor alles wat we samen mee hebben gemaakt. Nu kan ik denken: het moest precies zo gaan.”

Trotse ouders

Claudia werd bekend om haar uitspraak van het woord spiritualiteit, dat zij ‘spiruwaliteit’ noemde. ‘Spiruweel’ is ze al jaren: ze begon met reiki toen Daan werd geboren: “Zijn geboorte gaf mij veel kracht. Ik was altijd aan het leven voor anderen, maar ik voelde toen ik moeder werd sterk dat ik voor mezelf mocht gaan leven.” Na een lange carrière bij de krant De Gelderlander werd ze negen jaar geleden sensi- en transhealing therapeut. “In mijn praktijk kon ik mensen al helpen, maar het voelt nu alsof ik volledig met mezelf ben verbonden. B&B vol liefde had ik nodig om het laatste innerlijke kindwerk te doen. Hierdoor kan ik nu een nog betere therapeut zijn.”
Ze voelde zich sterker dan ooit toen ze terugkwam in Nederland. “In Frankrijk ben ik naakt gefilmd toen ik met Walter en Anne de sauna in ging. Bij mijn moeder in de familie is dat echt not done. Maar ik was juist zo trots op mezelf en besloot het mijn ouders voor de uitzending te vertellen. Ik ben naar ze toe gegaan en heb gezegd: ‘Ik kom naakt op televisie.’ Wat ik nooit had verwacht, was dat mijn ouders trots waren dat ik geen schaamte voor mezelf voelde. Mijn moeder was stil, maar ik voelde dat ik een belangrijk familiethema had doorbroken voor de volgende generaties. Daar kan ik nu nog emotioneel van worden.”

Nieuwe vlam

Er gebeurde in Nederland nog iets bijzonders. Claudia had een spirituele ervaring op het strand van Noordwijk, een moment datbepalend is geweest voor hoe het nu met haar gaat. “Ik stond met mijn voeten in de zee en ik kreeg een gigantische golf over mij heen. Ik strekte mijn handen in de lucht en voelde in mijn hele lijf: wauw, ik ben er. Op dat moment voelde ik volledige liefde en heel sterk het gevoel: ik ben er klaar voor, ik laat pijn, verlies en rouw achter mij en ben er klaar voor om een nieuwe relatie aan te gaan. Het was alsof mijn hart zich weer opende. Kom maar op met die partner, dacht ik.”
En voor ze het wist, was hij daar, haar nieuwe vlam William: “Ik had veel contact met Ingrid, de derde deelneemster die bij Walter op bezoek kwam. Zij had een date gehad met een leuke man, maar had geen klik met hem. Ze had tegen hem gezegd: ‘Ik voel dat jij heel erg goed bij mijn vriendin past.’ We wisselden nummers uit en maakten op onze eerste date een boswandeling. We hebben veel gepraat en hadden op energetisch niveau direct een band met elkaar.”

Waanzinnig mooi

Ze straalt van verliefdheid als ze over William praat en zegt lachend: “Na een snuffelstage van zes weken zei hij tegen mij: ‘Ik hou van je, wil je een relatie met mij?’ Dat was een waanzinnig mooi moment. Ik heb meteen ja gezegd. We voelen elkaars gedachten aan, dat is bijzonder om mee te maken. De enige relatie die ik ooit heb gehad, is die met mijn overleden man, dus ik heb niet veel vergelijkingsmateriaal. Maar wat ik heel sterk voel, is dat ik een liefde wil die mij aanvult, en andersom. Dat ik zo’n mooie liefde nu heb gevonden, daar ben ik dankbaar voor. Het is een heel fijne relatie, waarin alles bespreekbaar is. Dat is voor mij nieuw en ik gun het iedereen, het is zo bevrijdend.”

Spiri Langkous

Met Walter heeft Claudia goed contact. Ze heeft samen met haar nieuwe liefde William zelfs al een weekend gedanst in Troche en beschouwt hem als een goede vriend. Ook Anne en Ingrid spreekt ze regelmatig. “Anne woont vlak bij mij en aan Ingrid heb ik mijn nieuwe partner te danken!” Kijkers van B&B vol liefde waren vol lof over het feit dat Claudia huilde en eerlijk was: ze zagen volgens haar in dat haar emoties zuiver waren. “Ik denk dat dit bewijst dat we onze kwetsbare kant aan elkaar mogen laten zien. Mijn doel is om in de toekomst nog meer mensen te mogen raken op zielsniveau.”
En dat gaat ze op verschillende manieren doen. Ze gaat in het nieuwe jaar door met haar werk als therapeut en hoopt weer veel mooie retreats te organiseren. Ook maakt ze zich hard voor ‘geluksles’ op het mbo om jongeren te ondersteunen op mentaal niveau. “Er zijn veel jongvolwassenen die bezwijken onder de zwaarte van het leven en de druk van de maatschappij. Alle aandacht hiervoor is belangrijk: iets simpels als meditatie of mindfulness voor een toets kan al helpen om druk op leerlingen te verlagen. Ook schrijf ik aan mijn eigen boek: Spiri Langkous, ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan. In mijn boek schrijf ik over wat ik in mijn leven heb meegemaakt, en vertel ik dat hoe zwaar je leven ook is, je altijd voor jezelf mag kiezen. Daar is het nooit te laat voor. Daarnaast hoop ik dat ik mensen heb laten zien hoe gelukkig je kunt worden van knuffelen en dansen. En dat het helemaal niet erg is dat je op nationale televisie een woord compleet verkeerd uitspreekt: we zijn allemaal maar mensen.”

Tekst: Hannah König
Foto: Yasmijn Tan
Visagie: Wilma Scholte

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.