Canva1 2023 07 06t124821.417

Charissa werd opgelicht via Marktplaats: ‘Er waren meer slachtoffers’

Welke dag zal jij nooit vergeten? Elke week vertellen lezeressen over een bepaalde dag in hun leven die ze altijd bij zal blijven. Deze week is dat Charissa (28). Vier jaar geleden werd ze opgelicht toen ze thuis iets via Markplaats verkocht. Sindsdien is ze een stuk voorzichtiger geworden.

Charissa: “Het was in augustus 2019. Omdat de telefoon van mijn vader steeds vastliep, had ik voor hem een iPhone gekocht. Een leuk cadeau vond ik zelf, maar mijn vader wilde helemaal geen nieuwe telefoon. Opeens zat ik dus met een nieuwe iPhone opgescheept. Doordat ik hem tweedehands van iemand had overgenomen, was ruilen geen optie. Daarom besloot ik hem te verkopen via Marktplaats.”

IMEI-nummer

“Al snel kreeg ik een berichtje van een geïnteresseerde, ene Pieter Sip. Hij vertelde dat hij de iPhone voor de verjaardag van zijn dochter wilde kopen. Hij kon hem alleen zelf niet ophalen, dus hij vroeg of het goed was dat zijn zoon kwam. Prima, antwoordde ik.
Die avond stond er een jonge man voor mijn deur. Door onder andere mijn visuele beperking woon ik bij mijn ouders en zij gingen die avond naar vrienden toe, dus ik was alleen thuis. De jongen stelde zich voor als Angelo, de zoon van Pieter. Ik liet hem binnen en overhandigde hem de iPhone die hij uitvoerig bekeek. Hij zei dat hij het IMEI-nummer wilde checken, zodat hij zeker wist dat de telefoon niet gestolen was. Iets wat ik goed kon begrijpen, dus ik liet hem zijn gang gaan.”

Volgende werkdag

“Toen het IMEI-nummer in orde bleek te zijn, gingen we over tot de verkoop. Angelo belde zijn vader en zei dat de iPhone goed was. Vervolgens kreeg ik Pieter aan de telefoon. Hij vroeg om mijn rekeningnummer en zei dat hij de afgesproken 600 euro meteen zou overmaken. Een screenshot van de betaling stuurde hij via Whatsapp naar mij. Het zag er echt uit alsof de betaling gelukt was, maar het gekke was dat ik zelf nog niks op mijn rekening had staan. Best raar vond ik, maar Pieter stelde me gerust. Het duurde altijd één werkdag voordat een geldtransactie werd bijgeschreven. De volgende dag zou het geld dus zeker op mijn rekening staan, daar hoefde ik me absoluut geen zorgen over te maken.”

Cadeaupapier

“Nu denk ik: hoe heb ik zo stom kunnen zijn? Maar op dat moment geloofde ik Pieter. Dat Angelo ook nog om cadeaupapier vroeg, vond ik wel grappig. Hij wilde de iPhone graag inpakken voor zijn zusje die bijna jarig was, maar was vergeten om cadeauverpakking te kopen. Toevallig had ik boven nog wat liggen, dus ik haalde het voor Angelo naar beneden en hij ging met de scheer en plakband in de weer.”

Geblokkeerd

“De volgende ochtend checkte ik mijn rekening, maar de 600 euro stond er nog steeds niet op. Bezorgd stuurde ik Pieter een berichtje en hij appte terug dat alle betalingen meestal rond 15:00 uur verwerkt werden. Dat vond ik wel raar, maar ik besloot het alsnog even af te wachten. Totdat het echt 15:00 uur was en mijn banksaldo nog steeds hetzelfde was. Opnieuw appte ik Pieter, maar opeens kwam mijn berichtjes niet meer aan. Ook bellen had geen zin, want ik kreeg geen gehoor meer. Het was duidelijk dat Pieter mij geblokkeerd had. Ik was opgelicht.”

Meerdere oplichtingen

“Vol schaamte vertelde ik het aan mijn ouders. Ik voelde me zo dom, hoe had ik dit kunnen laten gebeuren? Gelukkig waren ze heel lief voor mij. Ze zeiden dat ze er zelf waarschijnlijk ook in waren getuind. Mijn broer was vooral boos op de daders en mijn schoonzus hoopte online meer informatie over Angelo en Pieter te vinden. En met succes, want op Facebook waren er meerdere berichten over ze te vinden. Het bleek dat ze samen nog veel meer mensen had opgelicht, allemaal met hetzelfde verhaal.
Toen ik dat las, werd ik nog bozer. Tegelijkertijd gaf het me ook een beetje rust. Het lag dus niet aan mij, dacht ik. Er waren meer slachtoffers.”

Dure les

“Natuurlijk deed ik aangifte bij de politie, maar jammer genoeg konden zij weinig doen. ‘Pieter’ en ‘Angelo’ waren waarschijnlijk schuilnamen en de telefoonnummers waren niet meer traceerbaar. Hierdoor konden de mannen niet worden opgespoord. Hoewel dat flink balen was, legde ik me erbij neer. Wat kon ik anders? Die 600 euro zag ik nooit meer terug, maar ik besloot het hele gedoe vooral als een dure les te zien. Niet iedereen was te vertrouwen. Daar was ik nu wel achter.”

Tikkie

“Na de oplichting heb ik nog wat spullen via Marktplaats verkocht. Best spannend vond ik dat, maar gelukkig heb ik sindsdien alleen maar mensen getroffen die wel eerlijk zijn. Omdat ik toch een beetje bang ben geworden, laat ik kopers alleen nog komen als mijn ouders thuis zijn. Bankoverschrijvingen accepteer ik trouwens niet meer. Bij mij kun je alleen nog via een tikkie betalen, dat is wel zo veilig!”

Tekst: Renée Brouwer
Foto: privébeeld

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.