Zussen

Catelijne: ‘Ik heb mijn zus al vijf jaar niet gezien’

Catelijne heeft nooit een goede band met haar zus gehad, maar sinds vijf jaar hebben ze helemaal geen contact meer. En daar heeft ze best spijt van.

Zwarte schaap

Catelijne (45): “Thuis waren we met drie meiden, van wie ik de jongste ben. Mijn zus boven mij, die vier jaar ouder is, heeft zich in ons gezin altijd het zwarte schaap gevoeld. Onze band is nooit goed geweest. Ze vond mij maar een verwend mormel, het lievelingetje. Ik vond haar op mijn beurt een enorme dwarsligger waar altijd alle aandacht naartoe ging, omdat ze altijd zo moeilijk deed.”

Contact verbroken

“Toen we eenmaal allebei volwassen waren, werd het er tussen ons niet beter op. Zodra het tegenzat in haar leven, kwam ze met verwijten die ver teruggingen tot in haar kindertijd en verbrak ze weer maandenlang het contact met ons allemaal. Vijf jaar geleden, na een telefoontje van haar waarin ze me weer eens van alles voor de voeten wierp, was ik er klaar mee. Nadat ze woest ophing, heb ik haar niet meer teruggebeld. En zij mij ook niet.”

Lees ook: Saskia heeft al vier jaar geen contact met haar moeder

Het knaagt

“Sporadisch belt ze mijn ouders en mijn oudste zus, maar ik heb al vijf jaar geen contact meer met haar. Ik maak mezelf wijs dat ik het wel lekker rustig vind zo, maar ondertussen knaagt het aan me. Want natuurlijk wil ik haar veel liever in mijn leven. Ze is en blijft mijn zus. Sinds ik een workshop familieopstellingen heb gedaan, zie ik ook mijn aandeel in het geheel onder ogen.”

Bang voor reactie

“Zodra mijn zus zei dat ze het zwarte schaap van de familie was, zei ik meteen dat dat onzin was. Ik heb haar gevoel nooit serieus genomen. Dat had ik wel moeten doen, weet ik nu. Of het nu wel of niet terecht was, zo voelt zij het, en dat is al verdrietig genoeg voor haar. Geregeld sta ik met de telefoon in mijn hand om haar te bellen. Maar ik ben bang voor haar reactie: ik denk dat het van haar inmiddels niet meer hoeft. Als ik ergens spijt van heb, is het dat ik dit heb laten gebeuren.”

Lees ook: Carolien is jaloers op haar zus Annette: ‘Ze heeft alles’

Dit verhaal verscheen eerder in Vriendin. Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Anoniem
  • Anoniem
    Anna
    Ik heb ook geen contact meer met mijn broer en zussen. Het is het beste wat ik ooit gedaan heb. Soms gebeuren dat soort dingen met een reden! Ik hoef ze echt nooit meer te zien of horen.
    Beantwoorden

Gerelateerde artikelen