Sientje is drielingmoeder

Sientje: ‘Na 27 weken zwangerschap moeder worden? Daar was ik niet klaar voor’

‘U gaat misschien vandaag wel moeder worden’, zei de gynaecoloog doodleuk. Maar na 27 weken zwangerschap was ik daar nog lang niet klaar voor.

Kwaaltjes op komst

De gemiddelde draagtijd van een drieling is ongeveer 34 weken. Iets, wat ik helaas, lang niet heb mogen halen. Bij 27 weken zwangerschap gaf mijn lichaam aan er geen zin meer in te hebben, en dat terwijl ik voor de zwangerschap in topconditie was. Met wat kleine kwaaltjes belde ik die dag het ziekenhuis op en ze wilden me direct zien. Je hoeft niet heel slim te zijn om te beseffen dat het geen goed teken is.

Help, de ontsluiting loopt op

En zo was het ook. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis met twee centimeter ontsluiting. ‘U gaat misschien vandaag wel moeder worden’, zei de gynaecoloog doodleuk. Dan ken je mij nog niet, dacht ik heel stoer. Want die dag moeder worden, was absoluut niet mijn plan. De weeënremmers werden gestart en ook de longrijping voor de baby’s werden aangesloten. Dit kreeg ik om mijn drieling een zo’n goed mogelijke start te geven. Weeënremmers krijg je bij te vroeg gebroken vliezen. Longrijpers zorgen ervoor dat de longen van te vroeg geboren baby’s snel rijp worden.

Lees ook: ‘Hoe je je ouders vertelt dat je een drieling krijgt’

Twee spannende dagen

Terwijl mijn ontsluiting niet echt wilde stoppen en ik het zwaar had met alle toeters en bellen, sluimerde de twee opvolgende dagen voorbij. Met zes centimeter ontsluiting kon ik mezelf in ieder geval een klein compliment geven, de longrijping zat erin. Daar was dan ook alles mee gezegd, want vanaf dat moment kon de bevalling niet meer tegengehouden worden.

28 weken zwanger: het moment was daar

Het gebeurde op de ochtend van 7 september. Ik was toen 28 weken en twee dagen zwanger. Er werd inwendig onderzoek gedaan om te kijken hoe het ervoor stond. Volledige ontsluiting was de conclusie. Ik wist dat de strijd voorbij was en dat ik me moest overgeven. Ik kan je vertellen, dat viel me heel erg zwaar. Het voelde als falen. Het voelde als een falende moeder die haar kinderen niet voldragen heeft. Een gevoel van falen dat ik graag had willen missen. Maar helaas, daar gingen we dan. Die dag zou het echt gebeuren: ik zou moeder worden. Drielingmoeder.

Lees ook: Drielingmoeder Sientje: ‘Het geluk is ook drie keer zo groot’

Over Sientje

Sientje blogt iedere maand over haar leven als drielingmoeder. Ze stond in 2019 met haar verhaal in Vriendin. Na een zwangerschap van 28 weken, werden Tess, Janne en Pip geboren. Ze waren klein, maar dapper. Vooral Pip; zij had het moeilijk en vocht om in leven te blijven. De meisjes lagen zeven weken in een couveuse om aan te sterken. Het was een periode waarin Sientje zich vaak machteloos voelde omdat ze niets voor haar dochters kon doen, maar ook een tijd waarin zij en Jos veel steun van hun omgeving kregen. Jos en Sientje zijn nooit gestopt met hopen en wensen dat hun kinderen alle drie naar huis zouden komen. Toen het eindelijk zover was, durfden ze het geboortekaartje pas te versturen. ‘If you can dream it, you can do it’ staat er in sierlijke letters op het kaartje. Lees ook de vorige blogs van Sientje.