Canva1 2023 04 05t152003.322

Annora is goudsmid en edelsteenslijper

Een baby-uitvaartbegeleider, een sporthypnotiseur, een paardenfluisteraar… Verschillende lezeressen vertellen elke week over hun bijzondere beroep. Deze week Annora (29) die goudsmid en edelsteenslijper is. “Met mijn werk probeer ik bij te dragen aan een betere wereld.”

Je bent goudsmid en edelsteenslijper, wat houdt dit werk in?

“Ik maak sieraden van goud én zilver (dus niet alleen van goud), zoals trouwringen, armbanden en colliers. Daarnaast maak ik op verzoek van klanten ook sieraden van goud dat ze zelf hebben. Dat doe ik door bijvoorbeeld goud te versmelten of trouwringen te vermaken.”

Mooi! En waarom ben je dit werk gaan doen?

“Vroeger had ik thuis bakken vol glaskralen staan. Ik vond het toen al leuk om sieraden te maken en gaf er als tiener ook workshops mee. Na de havo wilde ik graag naar het conservatorium, totdat een docent tegen mij zei: ‘Waarom ga je niet de mbo-opleiding Goudsmid doen?’. Ik had daar zelf nog nooit van gehoord, maar het leek me wel iets. En na het bezoeken van een open dag was ik verkocht. Tijdens mijn vierjarige opleiding leerde ik alles over goud en wat je ermee kunt doen. Omdat ik me er verder in wilde ontwikkelen, deed ik daarna nog een vervolgstudie aan een kunstacademie in Duitsland. Daar leerde ik niet alleen hoe ik de stenen mooi kon slijpen, maar ik ontdekte ook vooral mijn eigen stijl en eigen manier van werken.”

En daarna ging je aan het werk?

“Ja, eerst bij een goudsmid toen ik 26 jaar was. En vorige maand heb ik mijn eigen atelier/winkel geopend. Iets waar ik heel trots op ben.”

Wat leuk! Kun je ook uitleggen wat je zo leuk vindt aan je werk?

“Jazeker. Het is gewoon heel dankbaar werk. Iedereen gaat blij weg als ik iets voor ze heb gemaakt. Het zijn stuk voor stuk kleine kunstwerken die ik met veel liefde creëer. Tijdens mijn studie in Duitsland dacht ik weleens: er is zoveel ellende gaande in de wereld en ik sta hier edelstenen te slijpen. Wat voeg ik nou toe? Daarom besloot ik met mijn werk bij te dragen aan een betere wereld en dat doe ik door alleen met Fairmined goud te werken. Dit is goud dat op een veilige en duurzame manier gedolven is, zonder kinderarbeid. De mijnwerkers krijgen een eerlijke prijs voor hun goud en hun gemeenschap krijgt ook extra premies die weer geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld huisvesting en onderwijs.”

Wat goed! Op welke sieraden ben je trouwens het trotst?

“De twee heel grote colliers die ik voor mijn afstudeeropdracht heb gemaakt. Toevallig is één laatst voor een groot bedrag verkocht via een galerie aan een vrouw in Amerika. Heel cool!”

Wat verdient je werk ongeveer?

“Dat verschilt. Ik heb een zilver kettinkje voor 185 euro in mijn winkel liggen, maar ik verkoop ook duurdere sieraden van een paar duizend euro per stuk. Omdat ik net mijn atelier heb geopend, weet ik nog niet precies wat ik er ongeveer per maand met mijn werk verdien, maar het scheelt dat mijn man een goedbetaalde baan heeft en ik niet per se van atelier hoef rond te komen. Al is het natuurlijk wel mijn doel om van mijn werk te kunnen leven.”

Heb je tips voor anderen die dit werk zouden willen doen?

“Maak sieraden waar jij blij en gelukkig van wordt en vertrouw op je gevoel. Je hoeft geen sieraden te maken die iedereen maakt. Op Pinterest en Instagram zijn bijvoorbeeld een heleboel trends en ideeën te vinden, maar uiteindelijk vind ik de sieraden die je naar eigen smaak en met je hele ziel en zaligheid maakt, het mooist.”

Meer weten over Annora’s werk? Kijk op www.annorapoppe.com.

Tekst: Renée Brouwer
Foto’s: Aletta van Oostveen

Meer persoonlijke verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Vriendin.