Anna Woltz: ‘Ik schrijf veel liever voor kinderen dan voor volwassenen’

Anna Woltz (37) schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, Haaientanden. In haar eentje zorgt ze voor haar zoontje Benjamin (2). “Ik wilde altijd al kinderen, maar ik werd toch nog overvallen door hoeveel ik van een kind kon houden.”

Anna Woltz (37) schreef dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk, Haaientanden. In haar eentje zorgt ze voor haar zoontje Benjamin (2). “Ik wilde altijd al kinderen, maar ik werd toch nog overvallen door hoeveel ik van een kind kon houden.”

Single moeder

Overal waar je kijkt in het gezellige huis van kinderboekenschrijfster Anna Woltz hangen foto’s van haar tweejarige zoontje Benjamin. Benjamin in bad, voor het eerst in een vliegtuig, op schoot bij Anna, of etend in zijn kinderstoel. Tijdens het gesprek gaat het ook vaak over hem. Zoals wanneer Anna een schaaltje pepernoten op tafel zet. Lachend: “Ik had tegen Benjamin gezegd dat het kabouterkoekjes zijn, en daarna wilde hij elke dag kabouterkoekjes eten. Ik heb nu maar gezegd dat ze op zijn.” Ze woont inmiddels een paar jaar in haar huis. Anna: “Ik was 36 weken zwanger toen ik hierheen verhuisde. Het is niet groot. Maar ik ben single moeder, en voor ons tweeën is het goed.”

Je hebt dit huis helemaal zelf bij elkaar geschreven?

“Ja, dat bedenk ik me soms ook, en dat vind ik dan best stoer van mezelf. Ik heb vanaf het begin van mijn schrijverschap keihard gespaard, en ik ben zuinig aangelegd. Ik ga niet drie keer per week uit eten of zeventien weekendjes weg per jaar, waardoor je geld wegstroomt. Daardoor kon ik dit huis gewoon kopen. Dat voelt volwassen, en ik vind het leuk om me volwassen te voelen.”

In welk opzicht?

“Ik geniet ervan om dingen zelf te doen en dan het gevoel te hebben dat het kan en lukt. Veel mensen vinden het erg om ouder te worden, maar mijn leven wordt alleen maar leuker. Tenzij ik ’s ochtends om zes uur voor de spiegel sta en mijn wallen en rimpels zie. Maar nu ik een kind heb, maakt me dat eigenlijk ook niet zo meer uit. Ik kijk naar hém, ik kijk niet naar mezelf. Ik vind het fascinerender hoe hij eruitziet, hij verandert zo ongeveer wekelijks. Toen ik 27 was, overleed mijn beste vriendin, ze had kanker. Sindsdien besef ik dat je blij moet zijn dat je ouder mag worden. Je moet niets liever willen dan rimpels krijgen, want dat betekent dat je blijft leven. Al begon het ouder worden me wel dwars te zitten toen ik nog geen kind had. Als vrouw heb je die stomme biologische klok.”

En je had geen partner?

“Nee. Dus dat was ingewikkeld.”

Maar je bent toch zwanger geworden.

“Ja, ik raakte in verwachting van een man op wie ik erg verliefd was. Het leven zelf heeft ingegrepen. We wisten allebei dat we niet zo voorzichtig waren, al verwacht je dan toch niet écht dat je zwanger wordt. Het was spelen met het lot, we dachten: ach, we zien wel. Ik was dolblij toen de zwangerschapstest positief bleek te zijn. Maar we kenden elkaar nog maar kort en concludeerden uiteindelijk dat onze relatie niet zou werken. Hij verbrak het contact. Ik vertel er liever niet veel over, maar ik kreeg Benjamin dus in mijn eentje. Het gekke is: bijna alles plan ik in mijn leven, behalve die grootste levensveranderende gebeurtenis. Maar ik ben ongelooflijk gelukkig met Benjamin. Ik ben elke dag blij dat hij er is.”

Het gaat goed met je schrijverscarrière: je werd gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven.

“Ja, dat is fantastisch. Het Kinderboekenweekgeschenk is het eerste boek dat ik schreef sinds de geboorte van Benjamin. Het was spannend of het zou lukken. Ik vond het schrijven heerlijk om te doen, maar het verzinnen van verhalen lastig. Benjamin gaat drie dagen per week naar de opvang, ik heb dus drie dagen van negen tot vijf. Ik heb in mijn leven 24 boeken geschreven en ondertussen dus aardig wat ervaring, maar een verhaal verzinnen heeft nog altijd iets magisch, dat valt niet af te dwingen. Bij het Kinderboekenweekgeschenk hoort een keiharde deadline, en er worden meer dan 300.000 boeken gedrukt. Zelfs de allersuccesvolste kinderboekenschrijvers hebben nooit zo’n hoge oplage. Het is spannend, want ik wist: ik ga nu het meestgedrukte boek van mijn leven verzinnen. Dus ik zat vorige zomer drie maanden lang op mijn werkdagen in de tuin en dacht: ik moet een verhaal verzinnen.”

Lees meer van het interview in Vriendin 40 2019.

Tekst: Ella Mae Wester. Foto’s: Bart Honingh. Visagie: Linda Huiberts.

Bestsellers van Anna Woltz


Naar de wolven 0-4 jaar

Naar de wolven

Anna Woltz
0-4 jaar

€15,99


Zondag, maandag, sterrendag Anna Woltz

Zondag, maandag, sterrendag
Anna Woltz
5-8 jaar

€13,99


Naar de wolven 0-4 jaar

Alaska

Anna Woltz
9-12 jaar

€12,50


Naar de wolven 0-4 jaar

Honderd uur nacht

Anna Woltz
12 jaar en ouder

€14,99

Vind je dit leuk? Lees dan ook: Dit zijn de leukste kinderboeken van het moment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen