vrouw

Alicia is mantelzorger voor haar schoonmoeder: ‘Soms ben ik er klaar mee’

Alice (63) is mantelzorger voor haar schoonmoeder Fieke, die dementerend is. In 2021 overleed haar eigen moeder die vasculaire dementie had en voor wie ze in de tien jaar daarvoor ook de zorg op zich had genomen. Alice is getrouwd en moeder van twee volwassen kinderen en een zoon die ze verloor toen hij twee jaar was. Ze werkt als teamleider op een MBO.

Moe

“Soms ben ik er klaar mee. Dan is het even te veel geweest en merk ik dat ik moe en chagrijnig word. Mijn schoonmoeder wilde pas een nieuwe lamp, nieuwe kleren en nieuwe schoenen, daarvoor zijn we samen op pad geweest. De kapper had geen tijd, dus heb ik haar haren gedaan. ‘Doe jij nu maar even de boodschappen’, zeg ik dan tegen mijn man. De zorg voor mijn moeder droeg ik met mijn twee zussen. Fieke heeft vijf zoons, dat is toch anders.”

Schuldgevoel

“Ik heb mantelzorgen van de andere kant meegemaakt. Ons zoontje is in 1996, hij was toen tweeënhalf, verongelukt, pal voor onze deur. Mijn man en ik hebben een enorm schuldgevoel, dat kan niemand ons uit ons hoofd praten. We zijn ermee opgehouden het aan mensen uit te leggen. ‘Doe ik het goed genoeg?’ is als vraag een thema in mijn leven geworden. In het jaar na het overlijden van ons kind, hebben mijn zussen, vriendinnen en andere mensen in onze omgeving ons helpen dragen. Ik wist niet eens meer hoe ik boodschappen moest doen. We snapten het leven niet meer. Daardoor weten we hoe belangrijk mantelzorgen kan zijn.”

Grenzen bewaken

“Ik heb het verzorgende echt in me, ik heb jaren in het speciaal onderwijs gewerkt. Het lastige aan mantelzorgen, vind ik je grenzen bewaken. Waar stop je? Waar trek je een lijn? Dementie sluipt. Ongemerkt ga je steeds meer doen. Maar je groeit erin. Mijn schoonmoeder woonde in Groningen, maar ze is een geboren Zwolse. Wij hebben haar toen ze slechter werd weer naar Zwolle gehaald. Ze woont er zelfstandig, wij kopen zorg voor haar in. Dat is niet eenvoudig. Ik zou mezelf niet als dom willen bestempelen, maar jeetje, wat komt er bij al die instanties een geregel kijken…”

Commerciële belangen

“De casemanager dementie vond dat ik te veel deed. Toen kwam er een schoonmaker voor twee uur per twee weken. Maar dat was weer via een andere instantie, en die lieten doorschemeren dat een coach misschien ook wel handig was. We zijn daar niet in meegegaan. Er spelen namelijk allemaal commerciële belangen mee; die coach zou feitelijk dubbelen met de casemanager. Je moet echt alert zijn. Veel draait om geld. Het contact met die instanties vergt ook heel veel tijd. Ik word er af en toe niet goed van.”

Opladen

“Mijn man en zijn broers zijn emotioneel meer betrokken bij het ziekteproces, ik sta wat meer op afstand. Daardoor kan ik wat makkelijker beslissingen nemen. Als ik met Fieke op stap ben, kan ik het decorumverlies dat bij dementie hoort beter verdragen dan bij mijn eigen moeder. Dat ik zoveel voor haar doe, zien haar zoons niet altijd, denk ik. Ik ben niet zielig, maar dit is wel een strijd die ik in mijn hoofd voer. Ik merk dat het opladen naast mijn fulltimebaan steeds langer duurt. Ik loop veel met de hond en sport, maar dat laatste doe ik alleen omdat het goed voor me is. Borrelen met vriendinnen geeft me energie. Maar soms sluit ik me het liefste even zonder prikkels op in mijn eigen huis.”

Grappig toeval

“Ik heb een goede band met Fieke, ze is een bijzondere vrouw met veel humor. Ik kan nog steeds met en om haar lachen. Als ze in de war en verdrietig is, krijg ik haar er altijd wel weer uit. Ze hangt aan me, ze heeft voortdurend mijn bevestiging nodig. Theo, de uitvaartondernemer die destijds de uitvaart van ons zoontje regelde, was een goede vriend van ons. Hij is inmiddels met pensioen en heeft een hersenbloeding gehad. Hij woont nu naast Fieke, een grappig toeval. We mantelzorgen ook een beetje voor hem en hij zorgt op zijn manier weer voor Fieke. Ik ben onlangs zelfs met Theo een weekje naar Italië geweest, waar een goede vriend van hem woonde die hij nog eens wilde zien. Mooi toch, dat zoiets kan?”

Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

LEES OOK

Lees meer Persoonlijke verhalen

Uit andere media