Placeholder

Zoektocht naar verdwenen MH370 vandaag gestopt

In 2014 verdween de MH370 van de radar. De Amsterdamse Surti (50) was de enige Nederlandse passagier aan boord. Haar beste vriendinnen vertelden hun verhaal aan Vriendin. 

In 2014 verdween de MH370 van de radar. De Amsterdamse Surti (50) was de enige Nederlandse passagier aan boord. Haar beste vriendinnen vertelden hun verhaal aan Vriendin.

Ocean Infinity, een Amerikaans bedrijf, zocht sinds januari naar het toestel. De Maleisische overheid zou het bedrijf 70 miljoen dollar geven als het zou lukken wrakstukken te vinden. Helaas is er niks gevonden.

Verschillende wrakstukken
Eerder zijn er delen van het vliegtuig aangespoeld voor de Oost-Afrikaanse kust en in Mozambique en Tanzania. De Maleisische overheid zegt nu de zoektocht te staken.

Het verhaal van Surti
In 2014 vertelden de vriendinnen van de Nederlandse Surti hun verhaal aan Vriendin. Dit stuk teruglezen? Dat kan hieronder.

Archief: Vriendin 18, 2014

 

De vriendinnen van Surti hielden altijd hoop

 

De Amsterdamse Surti (50) was de enige Nederlandse passagier aan boord van Malaysia Airlines-vlucht MH370, die op 8 maart van de radar verdween. Zolang ze niet gevonden is, kunnen haar vriendinnen Judith (39) en Ati (57) niet geloven dat ze dood is. “We weigeren gewoon dat te accepteren.”

Ati: “Mijn hart keert om als ik eraan denk hoe Surti de laatste uren in het vliegtuig alleen heeft doorstaan, hoe bang ze moet zijn geweest.” Ati zegt het met tranen in haar ogen. “Veel mensen zeggen nu al dat ze dood is, maar wij weigeren dat te geloven zolang ze niet gevonden is”, vult Judith aan. Ze missen hun dierbare vriendin verschrikkelijk. Op zondagavond 9 maart kregen Judith en Ati te horen dat Surti één van de 239 inzittenden van het vermiste Maleisische vliegtuig is. Malaysia Airlines-vlucht MH370 verdween in de nacht van 8 op 9 maart om nog onduidelijke redenen van de radar.

Een wekenlange zoektocht volgde en nog altijd is er geen spoor van het vliegtuig. Ati hoorde die zondagochtend op het nieuws wel dat er een Maleisisch vliegtuig was vermist, maar ze stond er geen moment bij stil dat Surti daarin zou kunnen zitten. “Ze ging haar familie in Indonesië bezoeken, dus waarom zou ze van Kuala Lumpur naar Peking vliegen? Daar hoefde ze helemaal niet te zijn. Maar ze bleek die vlucht wel degelijk te hebben genomen.”

Nog steeds hoop
Ati gaat elke dag naar de kapel in Heiloo om een kaarsje voor Surti te branden. “Dan bid ik voor haar. Het is nog niet zeker dat ze dood is en diep in mijn hart hoop ik dat het anders is. Ze móet gevonden worden. Ik heb nog steeds hoop. Al twee keer heb ik over haar gedroomd. Ik droomde dat Surti, Judith en ik met z’n drieën door de wolken liepen, in een soort mist. Ineens was Surti weg. ‘Ik mis Surti! Waar is ze?!’ riep ik en werd wakker. Een andere keer sprak ze tegen mij in een droom. Ik wilde iets terug zeggen, maar mijn mond leek te zijn vastgeplakt. Ik weet niet wat die dromen betekenen, maar ik denk dat het een manier is om mijn emoties te verwerken.”

Ook Judith vindt dat moeilijk: “Mensen zeggen dat ik het moet accepteren. Dat Surti dood is, dat ik realistisch moet blijven en dat ik in de ontkenningsfase zit. Maar zolang ze niet gevonden is, wil ik dat niet geloven. Ik heb er moeite mee als mensen zomaar conclu deren dat ze dood is. Ik wíl het niet accepteren en dat stuit
op onbegrip bij anderen. Met mijn man kan ik het niet echt delen, hij kende Surti niet. Bij hem kan ik mijn gevoelens niet kwijt. Wel heb ik nu intensief contact met Ati. Onze vriendschap is hechter geworden. We praten veel over Surti.”

De drie vriendinnen samen