Goedkoopste boodschappen vakantie

Aha: híerom word je bij de zelfscankassa’s steeds gecontroleerd

Zelfscankassa’s worden steeds populairder. Handig, want hierdoor sta je veel minder lang in de rij. Toch blijft het uitvoeren van een steekproefcontrole nog steeds nodig om diefstal tegen te gaan.

Maar waarom lijken sommige mensen vaker te worden ‘uitgepikt’ dan anderen?

Regels

Wanneer de zelfscankassa een seintje geeft, verschilt per bedrijf. “Elke winkel of winkelketen kan zelf regels instellen in het systeem om de pakkans te vergroten”, vertelt Hanno Kallmeyer, consultant van Amerikaanse fabrikant van kassasystemen NCR, in een interview met NRC.

Toch zijn er een aantal regels die vaak worden gehanteerd. Zo heeft elke winkel een top tien van producten die vaak gestolen worden. Ook worden bepaalde producten vaak in dezelfde combinatie gekocht. Scheerschuim wordt bijvoorbeeld vaak in combinatie met scheermesjes gehaald. Koop je maar één van deze producten, dan de computer dit herkennen als een risico op diefstal.

Soort product

Daarnaast kan het soort product invloed uitoefenen. Zo is in sommige winkels de computer op zo’n manier ingesteld dat je bij de aankoop van bepaalde artikelen automatisch gecontroleerd wordt. In andere ketens speelt het totaalbedrag een rol: wie boven een bepaalde grens komt, krijgt een seintje.

Gebruik je een zelfscan-apparaat die je ook tijdens het winkelen gebruikt, dan wordt ook gekeken naar de tijd die je in de winkel hebt doorgebracht. Wie langzaam winkelt, loopt een grotere kans om te worden ‘uitgepikt’.

Bron: RTL Nieuws, Margriet

Lees ook: dít is het modaal inkomen van Nederlanders in 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen