was drogen

Zó krijg je de was toch droog tijdens de koude wintermaanden (en nee, je hebt geen droger nodig)

Met de hoge energieprijzen denk je wel twee keer na voordat je de wasdroger aanslingert. Maar geen zorgen: ook als het binnen en buiten koud is, heb je geen droger nodig.

Was drogen in een koud huis

Toegegeven, de was drogen terwijl het koud is, is een uitdaging, maar er zijn een paar dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Het duurt daardoor langer dan wanneer je het in de droger gooit, maar het scheelt je daardoor wel veel energie en daarmee ook geld.

1. Centrifugeren

Hoe droger de was, hoe sneller het droogt aan het rek. In het geval van beddengoed en handdoeken kan het geen kwaad om het centrifuge programma aan het zetten als de was nog erg nat is. Je mooie blouses vinden het waarschijnlijk minder prettig. Het kost je misschien een kwartiertje extra, maar dat win je weer terug zodra de was aan het rek hangt.

2. Uitschudden

Misschien doe je het al automatisch, misschien heb je er nog niet eerder aan gedacht. Het uitschudden van je was helpt het droogproces te versnellen. Vooral als je het op een laag toerental hebt gedraaid, want dan is kleding vaak erg vochtig.

Lees ook: Besparen op je wasdroger: zó pak je dat aan

3. Ophangen

Je hebt vast al gemerkt dat kleding en vooral handdoeken niet snel drogen als ze dicht op elkaar hangen. Pro tip: laat wat ruimte tussen de items. Wedden dat de was zo sneller droogt? Dikke kledingstukken als jeans kun je halverwege ook eens omdraaien om de andere kant te laten drogen.

4. Ruimte

Wat is nu de ideale droogplek voor het drogen van je was? Het liefst op een warme plek die je niet veel gebruikt, zoals een logeerkamer. Schijnt de zon naar binnen? Maak dan gebruik van de gratis warmte door het wasrek of de droogtoren voor het raam te plaatsen.

Lees ook: Déze dingen kun je beter niet doen om energie te besparen

5. Ventileren

Ook in de winter is het goed om het huis te ventileren. Zet iedere dag het raam open om frisse lucht naar binnen te laten – zeker als je nog een vol wasrek hebt staan. Een niet geventileerde ruimte met vochtige was voelt bedwelmend. Laat de vochtige lucht dus op tijd naar buiten ontsnappen.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.

Foto: Getty Images