Zit je te veel? Om deze reden kan koffie de ongezonde effecten daarvan tegengaan

Zit je te veel? Om deze reden kan koffie de ongezonde effecten daarvan tegengaan

Nederlanders zijn ‘Europees kampioen in zitten’. 26 procent van de mensen van 15 jaar en ouder zit gemiddeld meer dan 8,5 uur per dag. Dit is helaas geen record om trots op te zijn, want overmatig zitten heeft een slechte invloed op je gezondheid. Maar uit onderzoek blijkt nu dat koffie de effecten van het vele zitten kan tegengaan. 

Goed nieuws dus voor koffieleuten die veel uren achter hun bureau doorbrengen, want dat bakkie pleur zou je kunnen helpen. Wetenschappers van de Soochow Universiteit in China deden onderzoek naar tienduizend Amerikanen die overmatig zitten (meer dan zes uur per dag). 

Het onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die koffie drinken en veel zitten  in vergelijking tot mensen die geen koffie drinken en veel zitten, 1,58 keer minder kans hebben om binnen 13 jaar aan de gezondheidsnadelen van het zitten te overlijden. De deelnemers met een inactieve levensstijl die wel koffie dronken lopen minder risico op overlijden door hart- en vaatziekten. Wel zeggen de onderzoekers dat het effect verloren gaat als je meer dan vijf kopjes per dag drinkt. 

Lees ook: Onderzoek wijst uit: kans op overleven darmkanker groter door het drinken van meer koffie

Waardoor helpt koffie?

Naar de reden waarom koffie drinken de slechte effecten van veel zitten tegengaat, moet nog meer onderzoek worden gedaan. Maar de onderzoekers hebben wel een vermoeden. Zo zou het kunnen dat bepaalde antioxidanten in koffie een positief effect hebben op de gezondheid. Gezellig een kop koffie drinken met je collega’s bij de koffieautomaat is dus niet alleen gezellig, maar ook gezond.

Bron: Telegraaf, Science Alert
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.