Canva1 2022 10 04t141212.107

Terese is uitvaartverzorger: ‘Nabestaanden laten jou toe op een intiem moment’

Heb jij altijd al een cursus willen volgen? Of wil je je verdiepen in je passie? Ga ervoor! Terese (48) volgde een NHA thuisstudie Uitvaartverzorger. “Ik kon mijn eigen tijd indelen en dus flink doorwerken.”

Terese en haar stiefvader waren twee handen op één buik. Toen hij overleed, wist zij meteen hoe ze hem een laatste eer wilde bewijzen: door zijn uitvaart te regelen. Ook al had ze zoiets nooit eerder gedaan. “Hoewel het emotioneel zwaar was, wilde ik het per se doen”, vertelt Terese. “Ik vond het ontzettend eng, zo’n stoer type ben ik niet, maar het ging helemaal zoals ik het wilde.” Tot haar grote verbazing kreeg ze na de uitvaart uit allerlei hoeken complimenten. “Zelfs medewerkers van het crematorium vertelden dat ze kippevel kregen van de dienst.” Dat deed haar goed. Zo goed, dat ze besloot om naast haar werk als sergeant-majoor bij Defensie een thuisstudie tot uitvaartverzorger te volgen bij NHA.

Het meest intieme moment

Terese: “Nabestaanden laten jou toe op een intiem moment en vertrouwen erop dat jij het afscheid voor hen regelt. Dat is een eer en dat vertrouwen mag je niet beschamen. Ook daarom vond ik het belangrijk om een opleiding te doen. Als ik nu een uitvaart organiseer, doe ik dat met heel mijn hart en al mijn gevoel: ik behandel het afscheid alsof het voor een van mijn dierbaren is.” Eenmaal aan de thuisstudie begonnen, vloog Terese door de lesstof heen. “Officieel stond er een jaar voor, maar omdat ik mijn eigen tijd kon indelen, werkte ik flink door. Hoe meer ik las, hoe meer ik wilde leren. Daardoor rondde ik de studie al in vier weken af.” Na de opleiding startte Terese haar eigen uitvaartonderneming: Papilionem – Latijn voor vlinder. “De naam heeft een mooie symboliek. De vlinder staat voor de transformatie die wij maken van leven naar dood. Veel culturen geloven dat vlinders de ziel van overledenen met zich meedragen.”

Iets voor een ander betekenen

Inmiddels heeft Terese nóg een NHA-diploma op zak: Psychologie. “Een mooie aanvulling voor zowel mijn eigen onderneming als voor mijn werk bij Defensie.” En ze is alweer bezig met twee nieuwe NHA-opleidingen: Stervensbegeleiding en Rouwbegeleiding. Als ze deze heeft afgerond, wil ze graag starten met de opleiding Psychosociaal Counselor. Het lijkt haar mooi om wat te kunnen betekenen voor oud-collega’s van Defensie. “Mensen die ooit hebben gediend voor onze vrijheid hebben recht op erkenning en waardering. Daarom wil ik me specialiseren in uitvaarten met een militair randje. Met een Nederlandse vlag over de kist, dragers van Defensie en het Signaal Taptoe. Dat verdienen ze.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met NHA.