slimme meter

Slimme meter in huis? Zó helpt hij met besparen

Veel mensen hebben een slimme meter voor elektriciteit, gas, water of verwarming in huis. Deze meter leest het energieverbruik af en stuurt de meterstand naar je energieleverancier. Maar veel mensen weten niet dat de meter kan helpen met het besparen op je energierekening. 

Wat is een slimme meter?

Met een slimme meter kunnen je energieleverancier en netwerkbeheerder je meterstanden op afstand aflezen. De meter stuurt (meestal) maandelijks de meterstand naar de energieleverancier. Hierdoor hoef je die standen dus niet meer zelf door te geven en hoeft er geen meteropnemer langs te komen. Wanneer je daar toestemming voor hebt, kan de meter de meterstand ook dagelijks doorgeven. Vaak kun je de standen in de gaten houden via een app of een website, waardoor je je energieverbruik nog beter in de gaten kunt houden. 

Energieslurpers ontdekken

Maar de slimme meter kan meer: hij kan namelijk ook actuele informatie over je verbruik laten zien. De meters hebben namelijk een P1-aansluiting, waar je een energiemanager aan kunt aansluiten. Deze energiemanager leest het energieverbruik op elk moment van de dag af, wat je meteen terug kunt zien in een app. Zet je bijvoorbeeld de wasmachine aan? Dan zie je meteen het verbruik. En dat maakt het makkelijker om te ontdekken wat de grote energieslurpers in huis zijn.

Hoeveel bespaar je?

Marlon Mintjes van Milieu Centraal vertelt bij NU.nl dat huishoudens die een energiemanager gebruiken, op jaarbasis gemiddeld drie procent aan energie besparen. “Met de huidige energieprijzen zijn huishoudens misschien extra gemotiveerd om energie te besparen, dus zou de besparing nu zelfs nog hoger kunnen uitvallen.”

En de verschillen in het besparen mét of zonder energiemanager is groot. Netbeheer Nederland schat in dat huishoudens die hun verbruik inzien met een beeldscherm, gemiddeld 6,4 procent besparen op elektriciteit en 5,1 procent op gas. Huishoudens die het verbruik niet goed kunnen inzien besparen zo’n 3,2 procent op elektriciteit en 3,7 procent op gas.

Wanneer krijg je een slimme meter?

Vanaf 2015 hebben veel huishoudens een slimme meter gekregen. Netwerkbeheerders hebben een planning waarop ze bijhouden op welk moment je een slimme meter krijgt. Zodra je aan de beurt bent, krijg je een brief. Het installeren van een slimme meter kost verder helemaal niets, omdat de overheid en netwerkbeheerders willen dat ieder huishouden een slimme meter krijgt.

Bron: NU.nl, Consumentenbond
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.