Bloed doneren

Vanaf volgend jaar maakt seksuele geaardheid niet meer uit bij bloed doneren

Vanaf begin volgend jaar maakt het niet meer uit of je hetero of homo bent als je bloed wil doneren. Bloedbank Sanquin wil iedereen eenzelfde vragenlijst over seksueel gedrag voorleggen voor het doneren van bloed. 

Dit plan moet nog wel worden goedgekeurd door minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers, maar die laat weten dat hij enthousiast is. 

Vragenlijst

Wanneer je bloed wil doneren moet je een vragenlijst invullen over je recente seksuele gedrag. Dit wordt gedaan om het risico op ziektes die overdraagbaar zijn via het bloed te verkleinen. Volgens Sanquin moet het alleen niet meer uitmaken met wie je seks hebt gehad. 

Geen onderscheid meer

Momenteel mogen mannen die seks hebben met mannen alleen bloed doneren als ze al een lange periode met één persoon een relatie hebben of als ze vier maanden geen seks hebben gehad. Deze regels gelden niet voor hetero’s. Sanquin wil geen onderscheid meer maken tussen verschillende geaardheden. 

Lees ook: Dit is handig om te weten als je bloed wil doneren

Goed nieuws

In een brief aan de Tweede Kamer liet minister Ernst Kuipers weten dat het om goed nieuws gaat. Hij zou graag willen dat de regel per 1 januari 2024 gaat gelden en Sanquin mikt op begin 2024. Dit duurt nog een tijd, omdat er dossiers moeten worden aangepast bij de Europese medicijnenwaakhond EMA. De bloedbanken zelf moeten ook aanpassingen doen en medewerkers opnieuw trainen. 

Een ‘doorbraak’

COC, de belangenorganisatie van de Nederlandse lhbti-gemeenschap laat weten blij te zijn met het nieuws. “Vanaf begin 2024 worden mannen die seks hebben met mannen niet meer gediscrimineerd bij bloeddonatie”, zegt de organisatie. Volgens voorzitter Astrid Oosenbrug gaat het om een ‘doorbraak’.

Bron: NU.nl
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.