Wow: dít recordbedrag betaalden Nederlanders in 2022 via Tikkie

Wow: dít recordbedrag betaalden Nederlanders in 2022 via Tikkie

Hoeveel Tikkies heb jij dit jaar verstuurd en ontvangen? Het blijkt maar weer dat we in Nederland veel gebruik maken van Tikkie. Volgens ABN AMRO de bank achter Tikkie zijn er 130 miljoen Tikkies verzonden die goed waren voor 5,5 miljard euro aan overschrijvingen in 2022. 

Vorig jaar werd er al 4,2 miljard euro aan Tikkies betaald bij 100 miljoen Tikkies, maar in 2022 waren dat er dus een stuk meer met een nóg hoger bedrag. Het grote verschil tussen het afgelopen jaar en het jaar daarvoor heeft waarschijnlijk te maken met de verplichte sluitingen van de horeca. Tikkie wordt namelijk vaak gebruikt om uitgaven van bezoekjes aan horecagelegenheden te verrekenen. 

Opening van de horeca

“Ik denk dat het daar deels wel mee te maken heeft. Het klopt dat Tikkies vaak horecagerelateerd zijn”, zegt Moreno Kensmil, hoofd marketing bij Tikkie. Wel bleef de afname in die periode volgens hem beperkt. “Maar we zagen dit jaar met het opengaan van de horeca, en ook carnaval en festivals die weer konden doorgaan, dat dit vaker in de omschrijvingen terugkwam.” Verder maken steeds meer mensen gebruik van de betaaldienst en ook het betaalde bedrag steeg dit jaar een paar euro. 

Lees ook: Mariska: ‘Mijn ex stuurt me zelfs Tikkies voor de kinderuitjes’

Black Friday

Op vrijdag 25 november zijn er het afgelopen jaar de meeste Tikkies verstuurd. Het was die dag Black Friday, waardoor er veel aankopen werden gedaan. Er zijn toen bijna 530.000 Tikkies betaald, terwijl dat er op een gemiddelde dag zo’n 350.000 zijn.

Zakelijke Tikkies

Voornamelijk particulieren maken gebruik van de betaaldienst, maar ook steeds meer bedrijven maken er gebruik van. Het aantal zakelijke gebruikers steeg in vergelijking met vorig jaar met een kwart tot 25.000. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een zakelijke versie van de betaaldienst is geïntroduceerd. Een mogelijk voordeel is de snelheid waarmee mensen Tikkies betalen. Bijna negen op de tien betaalverzoeken worden binnen een dag betaald en ruim zes op de tien betaalverzoeken worden binnen een uur voldaan.

Bron: LINDA
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.