Ontwerp Zonder Titel 2024 05 31t142424.581

Ben je een people pleaser? Dít effect kan het hebben op je werk

Ben jij een people pleaser? Wij vertellen je welk effect dit kan hebben op je werk en waarom het goed is om meer voor jezelf op te komen.

Iedereen tevreden willen houden

Vind je het lastig om ‘nee’ te zeggen en om je persoonlijke grenzen aan te geven? Wil je graag door iedereen aardig gevonden worden en sta je altijd voor anderen klaar? De kans is groot dat je een people pleaser bent. Nu is dit helemaal niet erg en is het heel mooi dat je er voor anderen wilt zijn. Het kan alleen wel zo zijn dat je het jezelf zo erg lastig maakt. Bij een people pleaser is de kans op een burn-out aanzienlijk groter en dít wil je natuurlijk voorkomen. Misschien heb je een leidinggevende functie en wil je te allen tijde klaarstaan voor je team en staat je telefoon óók buiten kantooruren roodgloeiend? Dan is het zeker raadzaam om hier iets aan te doen.

Lees ook: Voel je je onzeker op je (nieuwe) werkplek? Déze 5 tips gaan je helpen

Reflecteren op je gedrag en nee durven zeggen

Als je jezelf in bovenstaande situaties herkent, is het goed om op je eigen gedrag te reflecteren en zo nodig (langzaam) te veranderen. Dit betekent niet dat je anderen vanaf nu niet meer moet helpen, maar het betekent wél dat je jezelf en je eigen behoeftes op de eerste plaats gaat zetten. Vraag jezelf eens af of het echt zo erg is als je een keer (of vaker) nee zegt, wat er zou gebeuren als je vaker voor jezelf kiest en wat jou in een bepaalde situatie zou kunnen helpen om eerder voor jezelf te kiezen? Zo kun je bijvoorbeeld aangeven dat je nu nog geen antwoord kan geven op een vraag, maar er morgen of volgende week op terugkomt of je kunt zeggen dat je de ander graag wilt helpen, maar er nu helaas geen ruimte voor hebt in je agenda. Je kunt iemand ook tips geven of doorverwijzen naar een andere collega en zo alsnog voor jezelf kiezen. Blijf je het toch allemaal lastig vinden? Schroom dan niet om je probleem met een collega of leidinggevende te delen en er zo actief mee aan de slag te gaan.

Vriendin’s favoriet

Christine Wilding helpt je in Vergroot je zelfvertrouwen naar een beter zelfbeeld en een gelukkiger leven. Ze leert je over je onzekerheid heen te komen en negatieve gedachten te beperken. Aan de hand van de bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie biedt dit boek 5 praktische stappen die jou helpen om je dagelijkse leven en gedachten te veranderen. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Waarom het zo fijn is om vrienden op je werk te hebben

Foto: GettyImages
Bron: Psychologytoday.com

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.