Op déze datum gaan de film en serie over de toeslagenaffaire in première

Op déze datum gaan de film en serie over de toeslagenaffaire in première

De toeslagenaffaire heeft enorme gevolgen gehad voor veel gezinnen in Nederland. Zij belandden in de schulden, raakten hun huis kwijt en kregen gezondheidsproblemen. Soms werden kinderen zelfs uit huis geplaatst door de spanningen. Om aan het grote publiek te laten zien hoeveel pijn er bij deze ouders zit, zijn er een film en serie over de toeslagenaffaire gemaakt. 

Hoe zit het ook alweer?

Tussen 2005 en 2019 maakte de Belastingdienst grote fouten. Tienduizenden ouders kregen geld voor kinderopvang, maar hoorden later dat ze de duizenden euro’s terug moesten betalen. Dat bleek uiteindelijk onterecht te zijn, maar de ouders kregen hierdoor grote problemen.

De jacht op Meral Ö. 

Om te laten zien hoe de toeslagenaffaire ouders geraakt heeft, is er een film gemaakt. De film De jacht op Meral Ö laat de gebeurtenis zien door de ogen van de Turks-Nederlandse Meral, die met haar dochters in Almere woont. Ze heeft veel schulden en stress. Wanneer sociaal rechercheur Ron, gespeeld door Gijs Naber, in haar leven komt, moet ze steeds radicalere keuzes maken om haar gezin uit handen van de instanties te houden en niet alles te verliezen. 

Hoofdrol

De hoofdrol wordt vertolkt door actrice Dilan Yurdakul, die je kan kennen van haar rol als Aysen Baydar in GTST. “Het laatste wat ik wil, is iemands verhaal naspelen”, zegt ze tegen het ANP over de rol in de film. “Ik wil mijn eigen emoties en pijn gebruiken om dicht bij hen te komen. Hopelijk kunnen we met deze film een gezicht geven aan dit schandaal en doen we dat zo goed mogelijk.”

Serie

Er komt niet alleen een film over de toeslagenaffaire, maar ook een serie. BNNVARA is de producent van de vierdelige serie die De Toeslagenaffaire heet. De serie wordt gemaakt door schrijver Frank Ketelaar en producent Robert Kievit. Zij maakten samen eerder de dramaserie Klem. Welke acteurs in de serie spelen, wordt binnenkort bekendgemaakt. 

Première

De film en serie gaan beide in september in première. De Toeslagenaffaire gaat eind september in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht en in het najaar is hij te zien op NPO 1. De jacht op Meral Ö. draait vanaf 5 september in de bioscopen. De makers hebben voor deze datum gekozen, omdat die week de Tweede Kamer terugkeert van het zomerreces. “We hopen dat het onderwerp zo weer hoger op de agenda van het nieuwe kabinet komt te staan”

Bron: ANP

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.