Nieuw medicijn voor migraine ontdekt. In Vriendin vertelt Esther over deze ziekte.

Zondag werd bekend dat er een nieuw medicijn voor migraine is ontdekt. In Vriendin 21 vertelt Esther over deze chronische hersenziekte waar ruim 2 miljoen Nederlanders aan lijdt. 

Zondag werd bekend dat er een nieuw medicijn voor migraine is ontdekt. In Vriendin 21 vertelt Esther (40) over deze chronische hersenziekte waar ruim 2 miljoen Nederlanders aan lijden.

Het nieuwe medicijn Aimovig komt uit Amerika en moet de hoofdpijnaanvallen voorkomen. Het middel wordt maandelijks via een injectie ingebracht en kan weleens een doorbraak zijn. Een wondermiddel was er namelijk nog niet. Voordat het medicijn ook in Europa goedgekeurd wordt, moet nog worden onderzocht of er op de lange termijn bijwerkingen zijn.

Deze week vertelt Esther in Vriendin over de impact die migraine op haar leven heeft. Maar ook hoe ze ermee om leert gaan nadat ze de diagnose kreeg.

Slechte weken
“Als de aanval me overvalt, bijvoorbeeld in de nacht, functioneer ik minimaal een dag niet en houd ik niets binnen. Zodra de misselijkheid verdwijnt, neem ik alsnog de medicijnen. De volgende dag ben ik dan wel een wrak en voelt het echt alsof mijn lijf van een gestreden strijd moet bijkomen. De aanvallen voorkomen kan niet. Ik weet dat ik elke maand een aanval krijg en heb daardoor twee goede en twee slechte weken.”

Accepteren
“Natuurlijk ben ik weleens boos en verdrietig dat ik die aanvallen heb. Dat ik migraine heb, aanvaard ik nooit, maar ik accepteer wel dat ik nu medicijnen heb, die helpen. Migraine is een onderdeel van me, maar het mag niet overheersen. Daar is het leven veel te waardevol voor. Ik ben meer dan alleen mijn hoofdpijn. Natuurlijk heeft de migraine wel impact op mijn leven: voor de twee slechtere weken plan ik minder activiteiten en uitjes.”

Lees het hele interview met Esther in Vriendin 21.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen