Wat Gebeurt Er Met Jou Als Je Sjans Hebt Op Een Terras Met Een Voorbijganger Op De Fiets 2021 03 16t100025.965

Nathalie had mavo-advies, maar is nu CEO van een internationaal concern

Als Nathalie (45) met een mavo-advies van de basisschool komt, zien haar ouders haar toekomst instorten. Inmiddels is ze CEO van een internationaal concern in mondverzorgingsproducten. Ze is getrouwd met Fokke Jan (56). Naast vier bonuskinderen uit zijn eerste huwelijk, hebben ze samen Kick (12) en Mulle (10).

‘Lat lag hoog

Natalie: “De lat lag erg hoog binnen mijn familie. Mijn broertje en ik moesten snel, slim, ad rem en verbaal sterk zijn. Een opleiding moest minimaal academisch zijn. Mijn vader zei zeer regelmatig: ‘Zolang jij geen academische titel hebt, stel je niks voor.’ Hij was een absolute schat, een lieve vader, hij is inmiddels overleden, maar het was zijn heilige overtuiging dat je pas succesvol kon zijn als je een academische studie had afgerond. Dat was zijn maatstaf.

Mavo-advies

Op de basisschool was ik een rebels meisje met een grote bek. Daardoor kreeg ik veel negatieve feedback. Zo zei de directeur van school een keer tegen mij: ‘Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.’ Ik was elf! Dat was funest voor mijn zelfvertrouwen. Na mijn eindtoets kreeg ik een mavo-advies met vraagteken. Hier durfde ik natuurlijk niet mee thuis te komen.
Mijn ouders wisten mij binnen te kletsen op een havo-vwo-school. Daar moest ik toen natuurlijk nog laten zien dat ik dit niveau aankon. Mijn zelfvertrouwen was – mede dankzij mijn basisschoolperiode – extreem laag. Als ik toetsen had, hing ik regelmatig kotsend boven het toilet. Op een gegeven moment ben ik een niveau teruggezet. Van 2 vwo naar 3 havo, waar mijn vader natuurlijk weer een uitgesproken mening over had en ik weer buikpijn van kreeg.

‘Iedereen blij, behalve ik’

De volgende jaren waren een struggle, waarin ik mezelf door een universitaire graad werkte. Daarna startte ik mijn carrière flitsend in de corporate wereld. Iedereen blij, behalve ik.
Dat ik vervolgens een eigen bedrijf wilde beginnen, was volgens mijn ouders een slecht idee. Mijn vader was zelf directeur van een groot Nederlands verzekeringsbedrijf. Jarenlang hebben mijn ouders geprobeerd mij – en mijn partner Fokke Jan – op andere gedachten te brengen. Elke keer als we langskwamen, lagen er weer krantenknipsels op de keukentafel en werden we aangemoedigd te solliciteren.

Het harde werken is beloond

Inmiddels zijn we tien jaar verder. Het harde werken is beloond. Ik sta aan het roer van Bleu’m, een internationaal concern in mondverzorgingsproducten met zuurstof. We hebben een dochterbedrijf in Brazilië en horen bij de snelst groeiende bedrijven van Nederland. Hier hebben we een team van dertien man, in Brazilië hebben we dertig medewerkers. Ik denk dat het wel goed is gekomen met dit mavo-klantje…”