onweer

Opgepast: morgen kans op tornado in Nederland

Het wordt morgen een spannende dag volgens weerexperts. Niet alleen krijgen we te maken met zware windstoten, ook is er zelfs kans op een tornado.

Lokale tornado

“Het gebeurt niet vaak dat je op weerkaarten windvlagen met snelheden tot boven 200 kilometer per uur ingetekend zien staan”, aldus Weer.nl. “Of een baan waarin het potentieel tot verwoestende valwinden kan komen.”

Supercel

Het lijkt erop dat morgen over het midden en noorden van het land een actieve regenzone zal trekken. Aan de zuidkant van die zone, boven de oostelijke helft van Brabant en Limburg, is er kans op een zogenoemde ‘supercel’: dit is het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. “Daarbij is ook grote hagel mogelijk en kunnen dus zware tot zeer zware windstoten optreden met snelheden tot ruim boven 100 kilometer per uur”, schrijft Weer.nl. “Zelfs een lokale tornado is met zoveel activiteit in de bovenlucht niet helemaal uit te sluiten. Het is een situatie om goed in de gaten te houden.”

Gelukkig zal het vrijdagavond weer droog worden in Nederland. Het weekend belooft rustig te verlopen. Het wordt dan ongeveer 21-24 graden, met stapelwolken en af en toe een zonnetje.

Bron: Hart van Nederland, Weer.nl
Foto: Getty Images

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.