Canva1 2024 07 04t170755.842

Wil je heen: 10x de mooiste stranden van Europa

Voor wie nog inspiratie zoekt voor de vakantie of graag wegdroomt: wij zochten de mooiste stranden van Europa voor je uit.

Myrtos beach – Kefalonia (Griekenland)

Genesteld tussen de voeten van 2 bergen ligt Myrtos beach. Als je aan komt rijden geloof je haast niet wat je ziet! Een azuurblauwe zee en een mooi kiezelstrand. Je kunt er bedjes en parasols huren en er is ook een tentje waar je kunt drinken en eten. Je moet hier wel met de auto naartoe, het ligt echt tussen de bergen in.

Canva1 2024 07 04t170755.842

Macarelleta – Menorca (Spanje)

Een piepkleine droomplek met wit zand en turkooizen water aan de zuidwestkust van Menorca. De kliffen met bomen die het strand omringen, geven de baai een heerlijk privégevoel. Je kunt er alleen te voet of per boot komen. Heel druk in het hoogseizoen, dus als je wilt gaan: ga vroeg of juist einde dag. Volgens zowel Lonely Planet als Condé Nast Traveller een van de beste stranden om dit jaar te bezoeken.

Falls Macarelleta

Sveti Stefan – Montenegro

Het forteiland Sveti Stefan is belachelijk fotogeniek. Met pijnbomen, olijfbomen en bloemen, roze zand en rustig water. Je kunt het eiland alleen bezoeken met een tour of als je in het resort ter plaatse verblijft, je kunt er niet op eigen houtje naartoe. Het eilandje is door een dam verbonden met het vasteland. Links ervan kun je gratis liggen, aan de rechterkant betaal je 100 euro voor 2 bedjes als je niet in het resort verblijft.

View Of Sveti Stefan Resort Island, Montenegro.

Schiermonnikoog

Een van de breedste stranden van Europa vind je op Schier. Door de stroming is een enorm strand ontstaan van wel 18 kilometer lang en op veel plaatsen een kilometer breed. En het strand groeit nog steeds! Doordat de zee niet zo diep is, groeit het strand met ongeveer 7 meter per jaar. Let op: het naaktstrand is ten zuiden van paal 2 en ten oosten van paal 7. Heb je weleens een groen strand gezien? Het Griene Straun, tussen paal 2 en 5, wordt steeds groener door alle plantjes die hier in het zand groeien.

Schier,scenic View Of Beach Against Sky,schiermonnikoog,netherlands

Sylt – Duitsland

Volgens de website Skyscanner heeft Sylt de mooiste stranden van Duitsland. Het meest noordelijk gelegen eiland in Duitsland wordt ook wel de koningin van de Noordzee genoemd. Waarschijnlijk vanwege de fascinerende verscheidenheid aan landschappen: in het oosten ligt de Waddenzee, in het westen de Noordzee met haar mooie stranden. Je vindt er bijna 40 kilometer zandstrand. Genoeg plek dus voor zonaanbidders. Het grote strand in Wenningstedt is ideaal voor gezinnen met kinderen en de exotisch genaamde stranden Samoa en Sansibar zijn bedekt met paradijselijk poederzand. Mis niet de zonsondergang bij de Rote Kliff vlak bij Kampen.

Sylt Island, Germany, Europe

Zlatni Rat – Kroatië

Brac is een van de grootste eilanden van Kroatië en de thuishaven van het mooiste strand van het land: Zlatni Rat. Het strand ligt net boven de badplaats Bol en je loopt er vanaf de boulevard makkelijk naartoe. Zlatni Rat betekent gouden hoorn in het Kroatisch. Het strand verandert steeds van richting al naar gelang de wind waait en het water stroomt. Door het langzaam aflopende strand is het een veilige zwemplek voor kinderen en watersporters en zwemmers worden uit elkaar gehouden. Eén kant van het strand is altijd windstil (welke kant, dat wisselt). Aan de andere kant kun je dan dus windsurfen. Bij de bomen vind je verschillende restaurants. Een ideaal strand om een hele dag door te brengen. Tip: vergeet je waterschoenen niet. Zlatni Rat is een kiezelstrand!

Zlatni Rat Beach, Bol, Croatia.

Klitmøller – Denemarken

Ook wel bekend als Cold Hawaï: Klitmøller is een paradijs voor surfers en wordt omgeven door een van Denemarkens 4 nationale parken, namelijk Thy Nationaal Park. Bewonder de surfkunsten van anderen of neem zelf les. Ook als je dat niet durft, is het strand leuk om te bezoeken. Aan de strandpromenade vind je leuke cafés en clubhuizen van de surfclubs. In het park kun je wandelen en fietsen en daarna koel je af met een duik in zee. Er zijn hier ook internationale surfwedstrijden.

Denmark, Jutland, Exterior

Etretat – Frankrijk

Een inspiratie voor talloze impressionistische schilders en als je ernaar kijkt, snap je wel waarom. De kliffen en het kiezelstrand bij Etretat zijn adembenemend en ongerept. Het strand ligt tussen de krijtrotsen Falaise d’Amont en Falaise d’Aval in en deze omgeving was ook het decor voor de verhalen van Lupin, de meesterdief. De boog Manneporte doet denken aan een olifantenslurf die in de oceaan steekt. Tip: bekijk de rotsen en het strand vanaf het water, bijvoorbeeld op een paddleboard! Geen weer voor het strand? Sla een balletje op de imposante golfbaan op de rotsen.

France, Normandy, Etretat, Cote D'albatre, Rocky Coastline

Praia da Marinha – Algarve (Portugal)

Volgens National Geographic mag Praia da Marinha zich een van de mooiste stranden van Portugal noemen. De hoge rotsen zijn zeer indrukwekkend. Neem een steile trap naar het strand en je kunt van het uitzicht genieten. Of een duik in zee nemen. Let wel op: de golven kunnen aan de Algarve nogal onstuimig zijn.

Praia Da Marinha, Portugal

Tropea – Calabrië (Italië)

Het mooiste plaatsje van alle mooie plaatsjes van Italië is dit jaar Tropea! Verkozen door kijkers van tv-zender RAI3. Met een sfeervol oud centrum, spierwitte stranden aan een blauwe zee en vanaf de hoge ligging op een klif heb je uitzicht op de kerk Santa Maria dell’Isola. Daar kom je via het strand en een aantal uitgehakte treden. De kerk werd oorspronkelijk in de 11de eeuw gebouwd, maar moest door verschillende oorzaken een aantal keer worden herbouwd.

Rotonda Beach From Above, Tropea, Calabria, Italy

Tekst: Erica holmes
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.