Theezakje

Eindelijk duidelijkheid: koffiepads en theezakjes mogen vanaf nu in de gft-bak

Voor koffie- en theeliefhebbers was het altijd verwarrend: want mag je een koffiepad of theezakje nou wel of niet in de gft-bak gooien? We hebben goed nieuws voor je, want je hoeft niet langer te twijfelen. Beide producten mag je vanaf nu weggooien bij het gft-afval. 

Het initiatief is onderdeel van een ‘Green Deal’ van branchevereniging Koffie & Thee Nederland. Zij verwachten dat er door deze aanpassing ongeveer 88 miljoen kilo extra compost bij komt op jaarbasis.

Op gevoel in de gft-bak

Mensen die filterkoffie drinken waren het al langer gewend om de koffiefilters bij het gft-afval te gooien. In 2020 bekeek de branchevereniging samen met bedrijven uit de koffie- en theesector, de Rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven hoe ook koffiepads en theezakjes in het gft-afval verwerkt kunnen worden. Veel mensen gooiden koffiepads en theezakjes namelijk vaak al ‘op gevoel’ in de gft-bak. 

Composteerbare koffiepads en theezakjes

Volgens een woordvoerder van Koffie & Thee Nederland zorgen de nieuwe regels voor meer duidelijkheid. Ze verwachten dat de volledige markt over een paar maanden bestaat uit composteerbare koffiepads en theezakjes. Rijkswaterstaat deed een tijd geleden een steekproef en daaruit blijkt dat inmiddels 93 procent van de theezakjes en 97 procent van de koffiepads composteerbaar zijn. 

Koffiecups

Maak jij gebruik van koffiecups om je favoriete drankje te maken? Helaas geldt de nieuwe regeling hier niet voor. Maar Koffie & Thee Nederland is bezig met een plan. Zij willen dat ook koffiecups kunnen worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled. 

Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.