Bewezen: ‘kinderen zijn 800% vervelender met hun moeder in de buurt’

Heb jij soms het idee dat je kind zich bij papa veel gehoorzamer gedraagt dan bij jou? Helemaal zo gek nog niet, als we onderzoekers moeten geloven.

Kinderen blijken namelijk het vervelendst met hun moeder in de buurt.

800% vervelender

Voor de studie van professor Leibowitz werd gekeken hoe kinderen reageerden op instructies als hun moeder wel of niet in de buurt was. Hierbij werd gekeken naar gezeur, gejengel, gegil, geschreeuw, pogingen tot geweld, behoeftigheid en aandachttrekkerij. Wat bleek? Kinderen gedragen zich slechter als hun moeder zich in dezelfde kamer bevindt. En niet zo’n beetje ook: het verschil was maar liefst 800%. Bij kinderen jonger van tien jaar kon dit zelfs oplopen tot 1600%.

Ben je verrast door dit onderzoek en de enorme percentages? Helemaal niet vreemd: dit onderzoek bleek namelijk een hoax. Tóch willen we het met je delen, omdat de conclusie wel degelijk klopt en erg interessant is.

Compliment

Daarbij is het eigenlijk een compliment dat je kind op z’n vervelendst is bij jou in de buurt. De verklaring is namelijk als volgt: hij of zij krijgt voortdurend met allerlei prikkels en emoties te maken die niet geuit kunnen worden op het moment zelf. Het gevolg is dat deze gevoelens zich opstapelen en uiteindelijk eruit komen bij mama in de buurt. Eindelijk kan je kind zich laten gaan en alles eruit gooien. Hij of zij weet namelijk dat mama onvoorwaardelijke liefde geeft en voelt zich nergens zo veilig als bij jou.

Huilt je kind de volgende keer dus wanneer je hem of haar komt ophalen bij de oppas, weet dan dat dit ook een positieve kant heeft.

Vriendin’s favoriet

De bestseller How2talk2kids – Effectief communiceren met kinderen is geschikt voor alle ouders met kinderen tussen 2 en 20 jaar en biedt communicatievaardigheden die zorgen voor een betere sfeer in huis. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Bron: Ouders van nu

Lees ook: bewezen: je partner hoort gemiddeld 388 keer per jaar niet wat je zegt door ‘selectief gehoor’