vrouw laptop

Katja is ongeneeslijk ziek, maar volgt tóch een thuisstudie

Heb jij altijd al een cursus willen volgen? Of wil je je verdiepen in je passie? Ga ervoor! Zoals Katja (54). Zij is ongeneeslijk ziek en wil de tijd die haar nog rest vol benutten. Via NHA volgt ze een thuisstudie kinderpsychologie.

Door een zeldzame auto-immuunziekte heeft Katja niet lang meer te leven. Ze heeft altijd pijn, kan niet meer lopen en is blind aan één oog. Toch startte ze een thuisstudie kinderpsychologie. “Ik ben uitbehandeld, maar zeker nog niet klaar met leven. Die laatste tijd vul ik graag goed in.” Katja herinnert het zich nog goed: bijna vier jaar geleden zat ze het ene moment met haar dochter op de bank tv te kijken, het volgende moment kreeg ze een spoedoperatie in het ziekenhuis. De diagnose was meteen slecht. “Mijn afweersysteem richt zich op mijn eigen bloedvaten, waardoor ik onder andere ontstekingen in mijn hele lichaam heb. Ik ben nooit meer thuis gekomen.” Nu woont Katja in een verpleeghuis. Hoewel de artsen haar in eerste instantie maximaal vier jaar gaven, is ze er nog steeds. “Ik zit zelfs nog fier rechtop”, lacht Katja. “En ondanks dat ik niet weet wat de toekomst me brengt, betekent het niet dat ik geen toekomst meer heb. Hij is gewoon wat minder lang dan die van de meeste mensen. Maar daar ga ik niet elke dag bij stilstaan hoor, want dan leef je niet echt.”

Mooie toekomstplannen

Katja koos er zelfs voor om nog een nieuwe studie op te pakken. Sinds kort volgt ze een opleiding kinderpsychologie als thuisstudie via NHA. Mede omdat ze zelf een dochter met autisme heeft, spreekt het vakgebied haar erg aan. En hoewel kantoorwerk er niet meer in zit, heeft ze toch mooie toekomstplannen met haar opleiding. “Ik zou bijvoorbeeld graag een soort noodtelefoon voor kinderen met autisme willen oprichten, zodat ze mij kunnen bellen als ze angstig of paniekerig zijn. Of iets FOTO: GETTY IMAGES. bij Jeugdzorg, misschien als vrijwilliger. Door de studie kan ik dat professioneel oppakken. Ik heb altijd in de gezondheidszorg gewerkt. Die zware lichamelijk taken lukken nu niet meer, maar op deze manier kan ik toch mijn steentje bijdragen.”

Obstakels overwinnen

Katja is vastbesloten om alles uit haar tijd te halen. Zo weigert ze bijvoorbeeld om zware pijnstilling te slikken. “Dan heb ik geen pijn, maar kan ik alleen nog duf uit het raam staren. Studeren wordt dan lastig.” Niet dat leren nu makkelijk is, maar Katja zet door. “Het lezen van het lesmateriaal is soms lastig, omdat ik slecht kan zien. Maar met hulp van de voorleesfunctie kan ik ook dat obstakel overwinnen.” Is het alle moeite waard, dat studeren? “Mijn vader leerde me dat ik alles kan, zolang ik het maar wil. Dat neem ik nu mee. Ik ga niet zomaar opgeven.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met NHA.