vaccinatie

Je mag niet kiezen, maar hoe weet je eigenlijk welk vaccin je krijgt?

Het was al bekend dat je niet zelf mag kiezen welke van de coronavaccins je zou willen hebben. Maar hoe weet je dan welke je precies krijgt?

4 vaccins goedgekeurd

Op dit moment zijn er voor Nederland vier vaccins goed gekeurd: Moderna, BioNTech/Pfizer, Vaxzevria (ook wel AstraZeneca) en het Janssen-vaccin. Wie welk vaccin krijgt, wordt besloten op basis van adviezen van (inter)nationale deskundigen.

AstraZeneca

Zoals het er nu uitziet, zijn nu mensen tussen de 60 en 64 jaar aan de beurt om door hun huisarts te worden gevaccineerd. Dit geldt ook voor mensen die jonger zijn dan 60, maar in een hoogrisicogroep vallen. Deze mensen worden met het AstraZeneca-vaccin ingeënt zodra deze weer in gebruik wordt genomen.

De GGD laat weten op dit moment alleen met Pfizer te prikken. “Moderna is momenteel niet beschikbaar bij ons en met AstraZeneca zijn wij ook tijdelijk gestopt”, laat een woordvoerder weten. De prikken zijn vooral bedoeld voor mensen die in de zorg werken en verpleeghuisbewoners.

Naam vaccin

“Als mensen bellen voor een afspraak, dan horen ze in principe aan de telefoon al om welk vaccin het gaat”, aldus de woordvoerder. “En mocht het aan de telefoon niet ter sprake komen, dan staat het vaccin ook genoemd in de bevestigingsbrief die ze ontvangen nadat de afspraak gemaakt is”.

Na de vaccinatie krijg je een registratiekaart mee waar de naam van het vaccin nog een keer opstaat. Deze moet je meenemen wanneer je voor de tweede prik langs gaat.

Keuze

Welk vaccin je uiteindelijk krijgt, is volgens een woordvoerder van het RIVM afhankelijk van hoeveel vaccins er van welk merk geleverd worden. Volgens een woordvoerder staat alleen in de uitnodigingen naar zorgmedewerkers vermeld om welk vaccin het gaat. Wel kun je er bij het maken van een afspraak altijd naar vragen.

“Maar let wel: als je besluit een uitnodiging voor een vaccinatie om wat voor reden dan ook af te slaan, betekent dit dat je weer achteraan in de rij moet aansluiten”, aldus het RIVM. “Daar is op dit moment niets voor geregeld. Je weet dan dus ook niet wanneer je aan de beurt zult zijn en welk vaccin je dan krijgt”.
Bron: RTL Nieuws
Foto: Getty Images

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen