Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag: dit wil je weten over deze editie

Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van vrouwen over de hele wereld. We vieren wat vrouwen tot nu toe hebben bereikt, maar besteden ook aandacht aan gelijkwaardigheid, waar we anno 2023 nog steeds voor moeten strijden. 

Geschiedenis

Voor het ontstaan van Internationale Vrouwendag moeten we heel wat jaren terug in de tijd. Naar New York in 1908, om precies te zijn, toen er vijftienduizend vrouwen door de stad liepen en demonstreerden voor een beter salaris, stemrecht en kortere werktijden. En dat zorgde een jaar later voor de eerste Nationale Vrouwendag in de Verenigde Staten op 28 februari. De eerste keer dat Internationale Vrouwendag gevierd werd, was in 1911 in Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland. In die tijd vond het nog plaats op 19 maart, maar in 1913 veranderde datum naar 8 maart, de dag waarop het nog steeds gevierd wordt. 

Internationale Vrouwendag 2023

Het thema dit jaar is: ‘Onbeperkt Leefbaar’. Volgens de Nederlandse editie kun je jezelf rondom dit thema verschillende vragen stellen. Hoe beperkt is ons leven vandaag de dag? Kunnen vrouwen wel onbeperkt meedoen? Ligt er een taak voor de vrouwen om met elkaar te zorgen voor een onbeperkt leven? Hoe solidair zijn we met elkaar? Dit zijn vragen waar je bij stil kunt staan. 

Wat kun je doen?

Tijdens Internationale Vrouwendag zijn er in het hele land een hoop dingen te doen. Op de website van Internationale Vrouwendag Nederland kun je per provincie zien wat er te doen is. Ook zijn er verschillende digitale bijeenkomsten, zodat je nergens naartoe hoeft te reizen. Verder besteden veel radio- en televisiezenders aandacht aan deze dag. Waar ben jij vandaag?

Bron: Platform Internationale Vrouwendag
Afbeelding: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.