Leuke dingen doen

Huil je altijd tijdens een film? Dit zegt het over je persoonlijkheid

The fault in our stars, Intouchables, The Notebook: allemaal films waarbij veel mensen het niet droog kunnen houden. Hoor jij ook bij die club? Dat zegt best veel over je persoonlijkheid.

Emotionele achtbaan

Uit onderzoek van Pathe Thuis blijkt dat driekwart van de vrouwen het vaak niet drooghoudt tijdens een film. Bij de mannen is dat ongeveer een kwart. Onder de tranentrekkers vallen vooral films waarin een personage of huisdier overlijdt. Opvallend is dat mannen vaker huilen bij positieve gebeurtenissen en dat vrouwen juist huilen wanneer er iets verdrietigs gebeurt. Ad Vingerhoets, huilprofessor van de universiteit van Tilburg, deed een aantal jaar geleden onderzoek naar huilende mensen in de bioscoop. Hij liet zestig proefpersonen naar de film Hachi en Once We Were Warriors kijken. 28 kijkers konden het niet drooghouden. “Wat bleek? De gemoedstoestand van de niet-huilers veranderde niet of nauwelijks. De huilers gingen door een kleine emotionele achtbaan: vlak na het huilen voelden ze zich minder goed dan ervoor. Na 90 minuten was hun stemming beter. Dat wil niet per se zeggen dat die verbeterde stemming door het huilen komt. Het kan ook zijn dat je afleiding hebt gezocht in die 90 minuten na de film”, zegt Vingerhoets tegen Editie NL.

Lees ook: Bewezen: kinderen zijn 800% vervelender met hun moeder in de buurt

Sterkere persoonlijkheid

Hoe vaak je huilt is genetisch bepaald. “Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die eerder huilen socialer zijn en asociaal gedrag van anderen eerder afwijzen. Ze hebben meer empathisch vermogen om zich te verplaatsen in iemand anders”, aldus Vingerhoets. Uit ander onderzoek blijkt dat je emotioneel sterker bent als je huilt tijdens een film. Fictie versterkt je inlevingsvermogen en dat zorgt ervoor dat je meer open-minded bent. Bovendien is bewezen dat je stress kunt versterken door een huilbui in te houden. Lekker laten lopen, dus!

Bron: RTL Nieuws, Beautify

Reageer op dit artikel