Ontwerp Zonder Titel 2024 06 11t181659.760

Interessant: dít is het verschil tussen introversie en hooggevoeligheid

De termen introversie en hooggevoeligheid worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar wat is nou precies het verschil? We leggen het uit.

Introversie

Een introvert laadt op door alleen te zijn en sociale evenementen kunnen hem of haar uitputten. Hij of zij vindt het leuk om met anderen te zijn, maar geeft wel de voorkeur aan kleinere groepen. Nadenken en analyseren doet een introvert liever alleen (terwijl een extravert dit sneller doet als hij of zij met anderen is). Als introvert heb je tijd alleen nodig om stimuli van buitenaf te kunnen verwerken. Hij of zij raakt sneller overprikkeld dan een extravert en is daarom iets gevoeliger. Dit betekent niet direct dat hij of zij ook hooggevoelig is.

Lees ook: 5 fijne self-care momenten voor mensen die hooggevoelig zijn

Wat is dan het verschil?

Als introvert ben je vooral gevoelig voor stimuli die samenhangen met contact met anderen, terwijl je als HSP’er vaak juist gevoelig bent voor zintuiglijke stimuli en deze hebben niet altijd met sociaal contact te maken. Binnen de HSP’ers is er bijvoorbeeld ook een groep mensen die juist voortdurend opzoek is naar prikkels. Denk bijvoorbeeld aan fel licht of geluid. Zo’n tien procent van de HSP’er behoort tot deze groep. De termen lijken dus zeker op elkaar, maar betekenen toch net iets anders.

Ben jij een introvert of een HSP’er?

Vriendin’s favoriet

In Ik moet nog even kijken of ik kan rekent Liesbeth Smit af met het idee dat introversie iets zieligs of saais zou zijn. Met een frisse en heldere blik gaat ze uitgebreid in op de verschillende kanten van introvert zijn: want hoe ga je er op de werkvloer mee om? Zijn er ook mensen die zowel introvert als extravert zijn? En wat moet je eigenlijk allemaal weten over je introverte kind? Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: Ben je hooggevoelig? Dan zul je déze 3 dingen zeker herkennen

Foto: GettyImages
Bron: Quietquality.org

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.