lenzen

Hoe bepaal je welke contactlens je moet dragen?

Het ene oog is het andere niet. Er is dan ook niet voor niets een enorm groot aanbod aan contactlenzen. Het kan daardoor moeilijk zijn om erachter te komen welke lens het beste past bij jouw ogen. Waar de ene persoon gekleurde daglenzen draagt, geeft de ander de voorkeur aan maandlenzen met een cilinder. Daarnaast zijn er ook nog veel producten verkrijgbaar voor de verzorging van je lenzen en van je ogen. 

Jij zit met je handen in het haar, want zoveel weet je niet over lenzen. Gelukkig bieden wij je een handig overzicht dat eenvoudig in kaart brengt welke overwegingen je moet maken bij het kiezen van de juiste lens voor jouw ogen.

Stap 1: dag-, week- en maandlenzen

Zoals de namen al doen vermoeden, draag je daglenzen één dag, weeklenzen één week (soms twee weken) en maandlenzen één maand. De keuze voor daglenzen is daarom vaak een keuze voor hygiëne; je draagt de lenzen immers één dag en gooit ze daarna weg om de volgende dag weer een schoon, nieuw paar lenzen in te doen. Wie kiest voor maandlenzen, maakt de keuze voor een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Maandlenzen zijn doorgaans goedkoper dan daglenzen, met een vergelijkbare kwaliteit. Als je maandlenzen draagt moet je je lenzen wel elke avond schoonmaken en in een lenzenbakje met lenzenvloeistof bewaren. Datzelfde geldt voor weeklenzen. Deze lenzen zitten tussen daglenzen en maandlenzen in. Afhankelijk van jouw voorkeur besluit je dus daglenzen, weeklenzen of maandlenzen te dragen.

Stap 2: normale, torische of multifocale lenzen

De meeste mensen kiezen de ‘gewone’ contactlens van een bepaald merk, zoals Air Optix Aqua of de zachte daglenzen Dailies Total 1. Desalniettemin is deze ‘gewone’ lens lang niet altijd geschikt voor elk oog. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat jij zowel verziend als bijziend bent en daarom een lens nodig hebt die deze twee sterktes kan combineren in één lens. Met een mooi woord wordt dit aangeduid als multifocale lenzen, dit ook wel een lens met leesgedeelte wordt genoemd. Een andere situatie waarin je ook geen gebruik kan maken van de gewone lens, is wanneer je ogen niet rond maar ovaalvormig zijn. De opticien zal dan aanraden om een lens met cilinder (ook wel torische lens genoemd) aan te schaffen. Gewone lenzen zullen namelijk niet comfortabel zitten, wanneer je ovaalvormige ogen hebt.

Stap 3: oogverzorging

Naast het vinden van de juiste lenzen voor jouw ogen, is het ook goed om het aanbod aan oogverzorging te bestuderen. Zelfs wanneer je nooit lenzen of een bril draagt, kun je baat hebben bij oogdruppels. Verder is het belangrijk om het gebied rond je ogen dagelijks goed te reinigen, omdat dit goed is voor de gezondheid van je ogen. Hoewel je wimpers gedurende de dag namelijk hun best doen om jouw ogen schoon te houden, komt het nogal eens voor dat er vuil in je ogen terecht komt. Oogdoekjes en andere middelen om je ogen te reinigen, kunnen daarom goed van pas komen. Vergeet tot slot niet om gebruik te maken van lenzenvloeistof om je lenzen mee schoon te maken, voordat je ze weer opnieuw indoet. Door te denken aan hygiëne verlaag je namelijk het risico op een oogontsteking of geïrriteerde ogen.

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.