coronavirus 1,5 meter

Híerom pleiten ic-artsen voor versoepeling van de maatregelen

De huidige coronamaatregelen wegen niet op tegen de gezondheidswinst die ziekenhuizen boeken. Dat schrijven vier intersivecare-artsen vandaag in NRC.

Ze pleiten voor versoepeling van de maatregelen en”daarbij te accepteren dat er als gevolg van corona meer mensen zullen overlijden”.

Gevolgen maatregelen

Volgens de artsen, die dagelijks met coronapatiënten werken, wordt niet-rugente reguliere zorg uitgesteld waardoor kanker-, transplantatie en andere patiënten soms vroegtijdig sterven. Ook lopen leerlingen in het basis en middelbare onderwijs door de maatregelen een serieuze leerachterstand op.

Daarnaast zullen veel ondernemers de crisis niet overleven, aldus de artsen. Ze vrezen dat het aantal mensen dat in armoede leeft, zal toenemen. Hiermee groeit ook de kloof tussen arm en rijk in Nederland.

Ic-patiënten

De artsen laten weten dat ze in het ziekenhuis bezig zijn coronapatiënten te “redden” die zelden volledig herstellen. Dit komt vaak omdat ze ernstig co-morbitieit hebben. Denk aan overgewicht, een hoge bloeddruk of suikerziekte. Daarnaast heeft de helft van de voormalige ic-patiënten “belangrijke restklachten”.

Maatregelen versoepelen

Over welke maatregelen er precies versoepeld zouden moeten worden, schrijven de artsen het volgende: “Je kunt hierbij denken aan het opheffen van het verbod op samenkomen in de buitenlucht, op afstand, in kleine groepen om bijvoorbeeld te sporten en elkaar te ontmoeten. Als enkele maatregelen loslaten betekent dat er meer mensen besmet raken, ziek worden en de ziekenhuizen vollopen, dan is een selectiever IC-opnamebeleid nodig.”

Een selectief IC-opnamebeleid zou bijvoorbeeld iemand van 75 zijn met suikerziekte die zelf de trap al moeilijk op kan komen. “Die persoon heeft een vooraf te bepalen geringe kans op overleving.” Dit geldt ook voor “een patiënt van 69 jaar met morbide obesitas en een eerder herseninfarct, waardoor hij of zij thuis al geholpen moest worden met wassen en aankleden”, aldus de artsen.

Bron: NRC, Metro
Foto: Getty Images