Het wordt deze week ijskoud: ‘Kunnen vermoedelijk schaatsen’

Haal je schaatsen maar van zolder: het ziet ernaar uit dat we deze week toch écht op natuurijs kunnen schaatsen. Er komt zelfs een koudegolf aan.

Gevoelstemperatuur

Op dit moment ligt de gevoelstemperatuur in het land tussen de -10 en -15 graden, maar er staat wel minder wind dan gisteren. “Alleen in het noorden zullen nog flinke windstoten van zo’n 80 kilometer per uur plaatsvinden”, aldus meteoroloog Martijn Dorrestein aan RTL Nieuws.

Sneeuw

Hoewel hij niet verwacht dat er veel sneeuw bij zal komen, blijft de sneeuw wél lang liggen. Tot 12 uur geldt code oranje, waarna dit over zal gaan naar code geel. “Dan is de meeste gladheid opgeruimd en de meeste wind gaan liggen.”

IJspret

Wordt het vandaag en morgen zo’n -5 tot -6 graden Celcius, de dagen erna wordt het nóg kouder. “Het is perfect weer voor natuurijs”, aldus meteoroloog. “Dit is ideaal, absoluut, omdat de sneeuw ervoor heeft gezorgd dat het water snel af kon koelen. En nu volgen koude dagen zonder sneeuw, dus het water zal snel en goed bevriezen.”

Er komt dan ook ijspret aan, aldus Dorrestein. “Over een paar dagen kunnen we vermoedelijk de schaatsen onder binden. Er wordt zelfs een koudegolf voorspeld, dat is het tegenovergestelde van een hittegolf.”

Koudegolf

Voor een koudegolf moeten er sprake zijn van vijf ijsdagen, waarop de temperatuur constant onder de 0 graden is. Daarnaast moet op drie dagen de minimumtemperatuur lager dan -10 graden liggen. Dorrestein: “Er komen nachten van -10 graden aan, en overmorgen wordt het ’s nachts zelfs -11 graden. Dan kun je niet meer zonder handschoenen naar buiten.”

Bron: RTL Nieuws

Foto: Getty Images