Nieuwtjes

Hema vervangt plastic wegwerpproducten door duurzaam alternatief

Goed nieuws! Hema gaat alle plastic wegwerpproducten die eenmalig gebruikt worden, vervangen voor een duurzaam alternatief. Nog dit jaar zullen deze producten uit de winkels verdwijnen.

Slecht voor het milieu

Plastic wegwerpproducten, zoals wattenstaafjes, bestek, borden en rietjes, mogen vanaf 2021 niet meer van plastic gemaakt worden. Vanaf volgend jaar komt er namelijk een verbod op plastic voor eenmalig gebruik. Volgens de EU is 70% van het afval dat in Europees water drijft afkomstig van zulke wegwerpproducten. Hoog tijd voor strenge maatregelen, dus. Hema gaat op de duurzame toer en begint met het bannen van alle plastic wegwerpproducten.

Zeg eens eerlijk: heb jij een groen huishouden?

Begin van een duurzame winkel

In een interview met het AD vertelt Eva Ronhaar namens HEMA over hun plannen. “Het gaat ons niet alleen om de kwaliteit, een mooi design of een goede prijs, maar ook of iets duurzaam is”, legt ze uit. Als winkel voelen ze zich verantwoordelijk voor deze afvalproductie. “De hoeveelheid schadelijk plastic zwerfvuil in het milieu wordt steeds groter en schadelijker. We willen onze verantwoordelijkheid nemen en voorkomen dat onze spullen daar belanden”, aldus Ronhaar. De producten die nu in de winkels liggen, worden niet vernietigd, maar ze worden ook niet meer geproduceerd. Vanaf dit najaar worden plastic rietjes vervangen door een papieren en metalen variant.

Bron: AD, NRC

Foto: Dreamstime

Reageer op dit artikel