Genieten van de zon op het strand? Pas op voor de bastaardsatijnrups

Genieten van de zon op het strand? Pas op voor de bastaardsatijnrups

Op deze zonnige dagen is het natuurlijk lekker vertoeven op het strand. Heb jij al een dag aan zee doorgebracht? Dan ben je hem misschien al wel tegengekomen: de bastaardsatijnrups. En dit ‘schattige’ rupsje zorgt voor flink wat overlast aan de kust. 

We vertellen je alles over de bastaardsatijnrups en wat je moet doen als je met het beestje in contact bent gekomen. 

Bastaardsatijnrups

Op verschillende plekken langs de Nederlandse kust zorgt de bastaardsatijnrups voor problemen. Hij komt voor op het strand en in de duinen en zijn brandharen kunnen bij aanraking vervelende klachten veroorzaken. Zo kun je last krijgen van jeuk, huiduitslag, geïrriteerde ogen en irritatie aan de luchtwegen. En naast mensen kunnen ook dieren last krijgen van de rups. 

Hoe ziet de bastaardsatijnrups eruit?

Je herkent de bastaardsatijnrups aan zijn donkerbruine tot zwarte kleur en zijn bosjes geelbruine haren. Daarnaast heeft hij kortere zwarte brandharen met weerhaakjes. Als de rupsen ouder worden, krijgen ze twee oranje ‘wratten’ en aan beide kanten witte toefjes op het lijf.

Klachten

De brandharen van de rups zorgen uiteindelijk voor problemen als je ermee in contact bent gekomen. Na een paar uur kun je last krijgen van klachten als jeuk, bultjes of blaasjes, roodheid en ontstekingen en dikke en rode of ontstoken ogen. Verder kun je ook overgeven, duizelig zijn, koorts krijgen en last krijgen van je luchtwegen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Om klachten te voorkomen is het belangrijk om contact met de bastaardsatijnrups te vermijden. Raak de rups niet aan en blijf ook uit de buurt van nesten en spinsels in duingebieden. Kom je in een omgeving waar de rups voorkomt? Bedek dan goed je hals, armen, benen en ogen. Houd er verder ook rekening mee dat er niet altijd direct contact met de rups hoeft te zijn geweest om klachten te krijgen. De brandharen kunnen namelijk ook verspreid worden door de wind. 

Behandeling

Ben je in contact geweest met de brandharen van de bastaardsatijnrups? Strip je huid dan eerst met plakband en spoel je huid daarna af om te voorkomen dat de brandharen verder over het lichaam verspreiden. Was je kleding op 60 graden uit. Gelukkig verdwijnen de klachten vaak binnen een paar dagen tot twee weken. Heb je veel last van jeuk, dan kun je middelen op basis van menthol, calendula, aloë vera of lotio alba op de plekken smeren. Verdwijnen de klachten niet vanzelf of heb je er ontzettend veel last van? Neem dan contact op met je huisarts.

Bron: GGD Hollands Midden
Foto: ANP

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.