Roep je vrijgezelle vrienden op: 'First Dates' weer op zoek naar deelnemers

First Dates kandidaten doen boekje open over het programma: ‘Ik werd neergezet als complete lul’

Inmiddels wordt het populaire tv-programma First Dates al vijf jaar in Nederland uitgezonden. Van de 730 ontmoetingen, zijn er nog slechts 5 koppels bij elkaar. In de Volkskrant vertellen een aantal deelnemers openhartig over de werkwijze van de makers.

Inmiddels wordt het populaire tv-programma First Dates al vijf jaar in Nederland uitgezonden. Van de 730 ontmoetingen, zijn er nog slechts 5 koppels bij elkaar. In de Volkskrant vertellen een aantal deelnemers openhartig over de werkwijze van de makers.

Niet zo gezellig

Uit de interviews blijkt dat het restaurant in werkelijkheid helemaal niet zo gezellig is als het lijkt. “Ik had me de opname-ervaring te idealistisch voorgesteld”, aldus Jaap Bierman, een van de kandidaten. “Zodra je het terrein in Amsterdam-Noord opkomt, merk je aan alles dat er televisie wordt gemaakt; er staan grote wagens met apparatuur en de productie rent heen en weer. De loods waarin alles wordt opgenomen mist de sfeer van een echt restaurant. Het moment dat ik tegenover barman Victor zat, besefte ik: hier is weinig spontaans aan. Hij heeft een oortje in en wordt ingefluisterd door de redactie.”

Tijdens de date zelf merkte Jaap niet veel van de camera’s, die achter de planten zaten. Tot hij tijdens het eten ineens meegenomen door iemand van de productie, die hem vertelde dat zijn zender niet goed zat. “Ik liep achter hem aan, hij friemelde twee seconden voor de vorm aan mijn zender en zei: ‘Luister, jullie praten al een hele poos over toneel, kun je het niet hebben over daten?’”

‘Herkende mezelf niet terug’

Ook Roland-Janssen was niet blij met de werkwijze van het programma. “Ik herkende mezelf niet terug. Ik keek naar een jongen die alleen over zichzelf praatte; die zijn date geen enkele vraag stelde. Nu was ik plots zelf de idioot. (…) Halverwege heb ik de televisie uitgezet. Ik was woedend. Als de klik er niet is, c’est la vie. Maar we hebben leuke momenten gehad en die zijn in de uitzending niet terug te zien.”

Volgens Roland duurden de best lang. “In totaal zal de redactie met het voorgesprek, de date, het nagesprek en de shots tussendoor zo’n drie uur materiaal van me hebben. Daar is 8,5 minuut van uitgezonden. Ik heb ze in voorgesprekken duidelijk verteld dat ik een jongen ben die eenzaam is en met zichzelf in de knoop ligt, en ik werd neergezet als een complete lul.”

BNNVara

In een reactie laten BNNVara en producent Warner weten de reacties van de daters jammer te vinden. “We betreuren het dat daters uit dit artikel met gemengde gevoelens terugkijken op hun date. […] We gaan graag een gesprek met de deelnemers aan, want het is niet onze bedoeling dat zij een vervelend gevoel overhouden.”

Lees hier het volledige artikel.

Lees ook: Giel Beelen en vriendin blikken terug op First Dates-deelname: ‘Er is chemie’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen