baby slapen

Extra dekentje voor je baby in de winter? Dat kun je beter niet doen

Je zou denken dat een extra dekentje in de winter voor je baby meer goed dan kwaad kan. Toch blijkt niets minder waar te zijn.

En wel hierom.

Heel warm

“Nu het koud weer is zien we soms heel dik ingeduffelde baby’s, en dan kan die baby het heel warm krijgen”, vertelt Nele Wouters, woordvoerster van Kind en Gezin, aan HLN.be. Dit brengt een aantal risico’s met zich mee.

Ook Elle Struijf van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) waarschuwt dat een extra deken voor je baby geen goed idee is “We weten dat er meerdere factoren meespelen bij de wiegendood. Warmte is hier een van”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Slaapzakken

“Ouders denken vaak dat een dekentje gezellig en lekker warm is voor de baby. Maar, een baby kan niet aangeven wanneer hij het te warm heeft”, aldus Wouters. Een beter alternatief is het gebruik van slaapzakken. “Het voordeel hiervan is dat het hoofd en de armen van het kind vrij zijn. Dat is de manier om warmte weg te leiden.”

Heeft je baby het koud, dan kun je kiezen voor een slaapzak met lange mouwen. De temperatuur kun je controleren door de nek van je kindje te voelen. Wouters: “Een slaapzak kan overal mee naar toe. Dat is fijn voor de baby, ze houden van regelmaat en rituelen. De geur van hun eigen slaapzak herkennen ze overal.”

Bron: HLN.be, RTL Nieuws
Foto: Getty Images