Eva Jinek

Eva Jinek openhartig over zwangerschapskwaaltjes: ‘Zwanger zijn is een trip

Vorige week maakte Eva Jinek bekend dat ze in verwachting is van haar tweede kindje. Ze geniet enorm van haar zwangerschap, maar in haar nieuwsbrief laat ze weten dat niet alles koek en ei is. Ze heeft namelijk ook last van verschillende zwangerschapskwaaltjes. 

“Ik zweer het je: zwanger zijn is een trip. En soms ook een beetje lijdensweg.” 

Cravings

In haar nieuwsbrief schrijft Eva over een slaapdronken tripje naar de koelkast, waaruit blijkt dat prikwater met citroensmaak, mergpijpjes en sojamelk met chocoladesmaak haar cravings zijn. En ook de geuren in huis beleeft ze intens. 

Misselijkheid en vermoeidheid

Op haar werk is het ook niet altijd makkelijk. Zo heeft ze moeite met de lange en hoge trap.”Als niemand kijkt, houd ik m’n borsten vast op weg naar boven en beneden, omdat ze zo’n pijn doen.” Niet alleen de trap, maar ook de misselijkheid en vermoeidheid is iets waar Eva mee worstelt. “Misselijkheid spoelt in golven aan, dan weer krachtig, dan weer zeurend op de achtergrond. Ik ben hondsmoe. Regelmatig wordt de zwaartekracht me te veel en eindig ik powernappend op de betonnen vloer met het dunne, niet al te frisse kleed. Ik ben zo moe dat me dat allemaal niets kan schelen.”

Lees ook: Eva Jinek deelt zeldzame foto van zoontje Pax

Emotioneel

Eva vertelt dat ze veel dingen heeft moeten verstoppen in haar leven: van ongesteldheid en tampons tot haar groeiende buik. Ook verwijst ze naar haar gehuil in haar talkshow: “Ik denk aan alle keren dat hormonen mijn dag kleurden, dat ze me extra gevoelig maakten voor het verdriet van anderen, voor beelden van kinderen, voor melancholie. Hoe hard ik alle zeilen bij moest zetten om dat te onderdrukken, beheersbaar en uitzendbaar te maken.” 

Dingen verbergen

“Ik denk aan alles wat vrouwen nog meer verbergen: de miskramen, de onvruchtbaarheid, de pijn van kwalen als endometriose, de overgang. Het normale leven zeg maar.” Ze eindigt haar nieuwsbrief met de fantasie over een dochter. “Misschien krijg ik nu wel een dochter en groeit zij op in een wereld waar het normaler wordt om het normale leven niet meer te verstoppen.”

Bron: RTL Boulevard, Eva Jinek
Foto: ANP

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.