Weersverwachting van de lente

Zon of regen? Dít is de weersverwachting voor de lente

Op 1 maart start de meteorologische lente. Dat betekent dat de dagen steeds langer worden en de koude dagen plaats gaan maken voor warmere temperaturen. Toch blijft het altijd de vraag of het een mooie lente wordt. Een precies antwoord op deze vraag kan nog niet worden gegeven, maar Weeronline heeft alvast een schatting gemaakt. 

Voor het lenteweer zijn de verwachtingen vaak hoog. Niet gek natuurlijk, want na een lange winter snakken de meeste mensen weer naar wat vitamine D. Toch worden die verwachtingen niet altijd waargemaakt. We kennen allemaal de uitspraken ‘maart roert zijn staart’ en ‘april doet wat hij wil’ wel. 

Gemiddelde lente

Volgens Weeronline kunnen we op basis van de weermodellen het beste rekening houden met een ‘gemiddelde lente’ en die kan qua temperatuur een beetje tegenvallen. Begin maart zal de temperatuur rond een graad of 8 liggen. Dit loopt op naar ongeveer 10-12 graden aan het einde van de maand. 

April en mei

In april en mei wordt een normale hoeveelheid neerslag en temperatuur verwacht. Typisch Nederlands lenteweer met afwisseling van zacht en koel weer, zegt Weeronline. Begin april ligt de temperatuur rond een graad of 13 en vervolgens stijgt de temperatuur tot het einde van de maand naar 14-17 graden. Eind mei kan het dan 17 tot 21 graden worden.

Lees ook: Déze sterrenbeelden gaan een slechte lente tegemoet

Nog niet zeker

Natuurlijk is het nog lastig om precies te zeggen wat de weersverwachting van de lente precies wordt. Maand- en seizoensverwachtingen komen volgens Weeronline zo’n 60 procent van de tijd uit. Natuurlijk is hierbij de voorspelling van de eerste maand betrouwbaarder dan voor de derde maand. Ook komen maand- en seizoensverwachtingen voor de zomer en winter vaker uit dan die voor de lente en de herfst. Dat heeft te maken met de atmosfeer in deze seizoenen, waar kou en warmte elkaar vaak afwisselen. Hierdoor is het moeilijker om een voorspelling te maken.

Bron: Weeronline
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.