Coronavirus

Coronavirus deze winter: ‘Serieus rekening houden met overlast’

Vorige week vertelde de baas van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat het einde van de coronapandemie in zicht is. Maar corona is nog niet helemaal verdwenen. Welk effect kan het hebben op het komende najaar en de winter?

Coronavirus nog niet achter ons laten

Viroloog Marion Koopmans zegt tegen NU.nl dat we het virus deze winter nog niet achter ons kunnen laten. Doordat de griepgolf in de wintermaanden voor veel ziekenhuisopnames zorgt, kan er in de ziekenhuizen niet veel bij. Ook vóór corona was dit al het geval en moesten operaties soms worden afgezegd. “We moeten er serieus rekening mee houden dat het virus overlast gaat geven. Het aantal ziekenhuisopnames zal waarschijnlijk kleiner zijn dan in eerdere golven, maar zal niet nul zijn”, legt ze uit. 

‘Het kan weer hard gaan

Momenteel liggen er ruim vierhonderd coronapatiënten op een verpleegafdeling in het ziekenhuis. De hele zomer lagen er enkele tientallen mensen met corona. Toch verwacht Koopmans een toename van het aantal ziekenhuisopnames. Volgens haar hangt het aantal patiënten dat moet worden opgenomen af van bijvoorbeeld nieuwe varianten. “Stel dat een coronagolf en influenzagolf (griep, red) samen gaan vallen, dan kan het weer hard gaan. Onze zorg is niet zo ingericht dat we een flinke reserve hebben. Als er patiënten bij komen, kan er iets anders niet.”

Basismaatregelen belangrijk

Volgens Koopmans zijn de basismaatregelen belangrijk: thuisblijven bij klachten, zelftests gebruiken, voorzichtigheid bij kwetsbare mensen en goed ventileren. Maar ze vindt dat deze maatregelen te ver zijn weggezakt. “Natuurlijk mag iedereen genieten, dat vind ik ook fijn. Maar het virus is niet weg. Houd er rekening mee dat we in het najaar altijd problemen met infecties hebben.” Bron: NU.nl Foto: Getty Images Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.