Eveline Karman over haar nieuwe thriller

Columnist Eveline over haar nieuwe thriller: ‘Over het bedenken van het plot heb ik vier maanden gedaan’

Deze week komt de nieuwe thriller, Verknipt, van Vriendin-columnist en freelance journalist Eveline Karman uit. Een spannend boek waar ze zo’n anderhalf jaar aan heeft gewerkt. “Tijdens het schrijfproces zat ik soms in zo’n fijne flow dat ik wel tien uur achter elkaar schreef en helemaal vergat te eten.”

Gefeliciteerd met je nieuwe thriller. Vertel eens, waar gaat Verknipt over?

“Het gaat over Emma Doyle die al jaren worstelt met de dood van haar geliefde broer Arvid.
Op een dag vindt ze op de plek waar haar broer zich van het leven benam, een ketting. Ze besluit op zoek te gaan naar de herkomst ervan en dat zet een zoektocht in gang naar wat er wérkelijk met Arvid is gebeurd. Het lijkt erop dat er mensen zijn die het verleden liever laten rusten. Mensen die tot het uiterste gaan om Emma ervan te weerhouden de waarheid boven tafel te krijgen. En welke rol speelt haar vader Jonathan eigenlijk hierin?”

Klinkt spannend. Hoe kwam je aan inspiratie voor dit boek?

“Ik haal mijn inspiratie uit veel verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsberichten, krantartikelen en verhalen die anderen mij vertellen. Als ik iets interessants hoor, dan slaat mijn fantasie vaak op hol. Dan heb ik ook als ik een boek lees. Meestal lees ik alleen de eerste drie hoofstukken en vervolgens bedenk ik voor mezelf hoe het verhaal verder zal gaan. Natuurlijk lees ik het boek daarna uit en vaak blijkt dat het heel anders verloopt  dan hoe ik het had bedacht. Maar dat betekent niet dat mijn versie slecht was. Ik heb er dan gewoon een nieuw verhaalidee bij en soms werk ik dat weer uit.”

Heb je lang gewerkt aan Verknipt

“Anderhalf jaar ongeveer. Dit is inclusief twee correctierondes, want als je als schrijver de eerste versie van je manuscript naar de uitgever stuurt, is er altijd wel iets dat je nog moet aanpassen. Over het bedenken van het plot heb ik vier maanden gedaan. Een bewuste keuze, want ik wilde eerst alles zoveel uitgedacht hebben, zodat ik daarna kon gaan schrijven. Bij mijn eerste thriller, Verstrikt (over een journaliste die zich in de besloten wereld van de high class prostitutie begeeft, red.) kwam ik er bij de laatste paar hoofdstukken pas achter dat de dader die ik op het oog had, veel te voor de hand liggend was. Daarom moest ik bij dat boek na maanden schrijven alsnog een nieuwe verdachte introduceren en hier en daar hoofdstukken herschrijven. Ook de ‘red herrings’ moest ik aanpassen.”

Wat is dat precies, een ‘red herring’?

“Een veelgebruikte schrijftechniek van thriller- en detectiveschrijvers. In een verhaal lijken alle aanwijzingen bijvoorbeeld te leiden naar een bepaalde verdachte, terwijl iemand anders het uiteindelijk heeft gedaan. Als schrijver verstop ik af en toe wat ‘cadeautjes’ waar dit later uit blijkt. Niet iedereen merkt dit op en dat maakt het schrijven van een thriller ook zo leuk. Het is echt een puzzel die heel goed in elkaar moeten zitten.”

En schrijf je dan aan één stuk door?

“Nee, want ik heb ook nog mijn andere werk als freelance journalist. In tegenstelling tot andere schrijvers heb ik helaas niet de luxe om me een aantal weken op te sluiten in een leuk tuinhuisje waar ik alleen werk aan mijn boek. Verknipt heb ik dus tussen de bedrijven door geschreven. Als ik even tijd over had, dan werkte ik eraan. Ook heb ik veel weekenden opgeofferd. Soms zat ik in zo’n fijne flow dat ik wel tien uur achter elkaar schreef en helemaal vergat te eten. Het leven van een schrijver, haha.”

Lijkt het je ook leuk om een keer een roman te schrijven?

“Later misschien wel, maar voorlopig houd ik het bij thrillers. Voor de verschillende vrouwenbladen waar ik voor werk, schrijf ik af en toe een lang romantisch verhaal en die zijn ook hartstikke leuk om te maken. Maar na het succes van Verstrikt (er zijn meer dan 15.000 exemplaren van verkocht) had ik de smaak zo te pakken dat ik me eerst graag verder wil ontwikkelen in het thrillergenre.”

Leuk! Wie zijn jouw favoriete thrillerschijvers eigenlijk?

“Joël Dicker uit Zwitserland en Michael Berg en Marelle Boersma uit Nederland. Alle drie top thrillerschrijvers!”

En je favoriete thriller?

Dertien van Steve Cavanagh. Over een topadvocaat die een bekende filmster bijstaat in een rechtszaak. De acteur wordt verdacht van de moord op zijn vrouw. Alles wijst erop dat de filmster schuldig is, maar tijdens het proces begint Eddie daaraan te twijfelen. Wat als de echte moordenaar helemaal niet terechtstaat en gewoon in de jury zit?”

Kunnen we de komende jaren nog meer thrillers van jou verwachten

“Jazeker, ik ben alweer bezig met het bedenken van een nieuw plot. Ik kan er helaas nog niet zoveel over zeggen, maar ik ga in april beginnen met schrijven.”

Koop híer Evelines nieuwe thriller.

Meer lezen van Eveline? Check www.evelinekarman.nl.

Tekst: Renée Brouwer
Foto: Pink Cat Photographie

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.