Brood bewaren

Dít is de beste plek om brood te bewaren

Brood is natuurlijk hartstikke lekker, maar hoe kun je brood het beste bewaren? In een keukenkastje, in de koelkast of in de vriezer? We leggen het uit.

Brood bewaren in een keukenkastje

Wanneer je brood bewaart in een keukenkastje, blijft het twee tot vier dagen goed. Door het in een afgesloten broodzak of in een afgesloten broodtrommel te stoppen, blijft het het langst vers. 

Brood in de koelkast

Eén ding is zeker: bewaar je brood niet in de koelkast. Dit zorgt er namelijk voor dat het sneller oud wordt. Bij temperaturen tussen de -5 en +5 graden laat het zetmeel in brood water los, waardoor het sneller uitdroogt.

Brood invriezen

De beste optie om je brood langer vers te houden is door hem direct in te vriezen. Maar ook aan ingevroren brood hangt een houdbaarheidsdatum. Zo adviseert het Voedingscentrum om het brood maximaal één maand in de vriezer te bewaren. Er zit namelijk een verschil bij het bewaren van producten tussen de voedselveiligheid en de kwaliteit. 

Wanneer je producten invriest bij -18 graden groeien er geen bacteriën en blijft je voedsel veilig om te eten. Een brood kun je dus maandenlang invriezen, ontdooien en daarna opeten. Hier wordt je niet ziek van. Toch gaat de kwaliteit van het brood wel achteruit. Het droogt in de vriezer namelijk uit en wordt wat taaier. 

Wanneer wél langer bewaren?

Volgens het Voedingscentrum kun je brood dus beter niet té lang in de vriezer bewaren, omdat de kwaliteit achteruit gaat. Ben je van plan om er bijvoorbeeld een tosti of wentelteefjes van te maken? Dan kun je het wél langer bewaren in je vriezer. 

Bron: Max Vandaag, Voedingscentrum
Foto: Getty Images

Meer Vriendin? Volg ons op Facebook en Instagram. Je kunt je ook aanmelden voor onze wekelijkse Vriendin nieuwsbrief.